ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κατρακύλα δίχως τέλος για τα βερίκοκα Μπεµπέκου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:00:00 μ.μ. |
Κατρακύλα δίχως τέλος για τα βερίκοκα Μπεµπέκου
Το σκηνικό της µαζικής στροφής στα βερίκοκα Μπεµπέκου, µε την αύξηση των φυτεύσεων σε Κορινθία και Άργους πριν από περίπου 3 µε 4 χρόνια λόγω και των καλών τιµών που είχε το προϊόν από το 2013 και µετά (σσ. 0,45-0,50-0,55 ευρώ το κιλό) φαίνεται πως αλλάζει άρδην.

Οι παραγωγοί είχαν φέτος να αντιµετωπίσουν τις άσχηµες καιρικές συνθήκες που συνετέλεσαν σε µείωση παραγωγής και αποδόσεων που σε συνδυασµό µε τις χαµηλές τιµές που έδωσαν οι βιοµηχανίες δρουν αποθαρρυντικά τόσο για νέες όσο και για συνέχιση υφιστάµενων επενδύσεων. 

Πιο αναλυτικά, όπως έγραψε η Agrenda από το προηγούµενο τεύχος, οι τιµές κατά µέσο όρο που δόθηκαν από τους µεταποιητές για τα Μπεµπέκου βρίσκονται γύρω από τα 28 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 27 λεπτά το κιλό (22 λεπτά συν 5 για τη συγκοµιδή).

Πιο αναλυτικά, η εικόνα της αγοράς για το προϊόν µε τις τιµές παραγωγού γι’ αυτό που προορίζεται για κοµπόστα και κατάψυξη µε το ζόρι φτάνει τα 30 λεπτά το κιλό στην Κορινθία, τα 28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα και τα 25-30 λεπτά το κιλό στη Χαλκιδική. Ο χυµός ξεκίνησε µε 18 λεπτά το κιλό, όµως καθώς έπεσαν πολλά πρώιµα επιτραπέζια βερίκοκα και οι εξαγωγές ήταν σχεδόν µηδενικές και εν συνεχεία µε το χαλάζι που έπεσε σε αρκετές περιοχές του Άργους οδηγήθηκαν και αυτά για χυµό. Έτσι, οι βιοµηχανίες κάλυψαν τις ανάγκες τους και µε πάτηµα την αυξηµένη προσφορά «έριξαν» τις τιµές για το χυµό στα 15 λεπτά το κιλό.


Αναγκαία η επανίδρυση ΕΛΓΑ 

«∆εν υπάρχει κίνητρο για να συνεχίσουν να παράγουν οι αγρότες Μπεµπέκου. Οι αποδόσεις ήταν µεταξύ 50-60 κιλά το δέντρα, όταν σε µια κανονική χρονιά λαµβάνουµε από 90-100 κιλά ανά δέντρο», σηµειώνει στην Agrenda ο Άρης Λειβαδίτης µέλος του ∆.Σ. και πρώην πρόεδρος του Α.Σ. Αεροδροµίου Άργους. «Με τις τιµές που έδωσαν οι βιοµηχανίες µπήκαν µέσα οι παραγωγοί. Είµαστε στο έλεος του Θεού όσον αφορά τον καιρό και στο έλεος της αγοράς», προσθέτει ο ίδιος. Τέλος, σύµφωνα µε τον ίδιο πρέπει να «κατεδαφιστεί και να επανιδρυθεί ο ΕΛΓΑ καθώς µε το ισχύον σύστηµα δεν καλύπτει αποζηµιώσεις για προβλήµατα στην ανθοφορία και οι παραγωγοί δεν λαµβάνουν αποζηµιώσεις αναλογικά µε τις εισφορές τους και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν». Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνεργασία µεταποιητών και παραγωγών. «∆εν γίνεται να είναι µια χρονιά του παραγωγού και µετά της βιοµηχανίας», καταλήγει ο κ. Λειβαδίτης.

Νέες επενδύσεις
Δικό της χυµοποιείο στήνει η ΕΑΣ Κιάτου
Ως τη χειρότερη εµπορική σεζόν της τελευταίας 10ετίας χαρακτήρισε τη φετινή για τα βερίκοκα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κων/νος Παπαβασιλείου. Έτσι, η ΕΑΣ Κιάτου προσανατολίζεται να επενδύσει στην κατασκευή δικού της χυµοποιείου και να φτιάξει σύγχρονες οµάδες παραγωγών. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda, οι τιµές για την κοµποστα στην περιοχή έχουν πέσει κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό που ήταν πριν από 1 εβδοµάδα περίπου. «Απαξιώθηκε το προϊόν», λέει χαρακτηριστικά. 

Ως αιτία για την κατακόρυφη πτώση των τιµών και τα προβλήµατα διάθεσης στο βερίκοκο θεωρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου και της Οµάδας Παραγωγών που παράγουν 5.000-6.000 τόνους βερίκοκα την αυξηµένη παραγωγή σε Μακεδονία, Αργολίδα και Κορινθία. Οι µεταποιητές από την πλευρά τους επικαλλούνται οικονοµική δυσκολία λόγω του ανταγωνισµού από την Κίνα.

Πηγή: agronews.gr


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ