ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ανδριανός στη Βουλή: Άμεση καταγραφή των ζημιών από τον πρόσφατο καύσωνα στην παραγωγή μανταρινιών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:33:00 μ.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή: Άμεση καταγραφή των ζημιών από τον πρόσφατο καύσωνα στην παραγωγή μανταρινιών στην Αργολίδα
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την εκτεταμένη καρπόπτωση που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας σε μανταρινιές σε περιοχές της Αργολίδας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από παραγωγούς στην Αργολίδα, ο καύσωνας των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει εκτεταμένη καρπόπτωση σε μανταρινιές, κλημεντίνες και άλλες ποικιλίες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να έχει ήδη καταστραφεί, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ασίνη, το Δρέπανο, το Ανυφί, η Προσύμνη, η Πουλακίδα, το Νέο Ηραίο, το Κουρτάκι, η Πυργέλλα, η Ήρα, τα Φίχτια, οι Μυκήνες, το Μοναστηράκι, ο Λάλουκας, το Σκαφιδάκι και το Κιβέρι.

Με δεδομένη την ήδη πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών και το γεγονός ότι οι ίδιοι πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους καθίσταται αναγκαία όχι μόνο η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών της αποζημίωσης, αλλά και η λήψη ευνοϊκών προβλέψεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών προς το κράτος, καθώς, για παράδειγμα, καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η καταβολή της προκαταβολής φόρου 100%.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις οι παραγωγοί μανταρινιών της Αργολίδας που επλήγησαν από την καρπόπτωση λόγω του πρόσφατου καύσωνα.

2. Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα ευνοϊκά μέτρα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών προς το κράτος, καθώς, για παράδειγμα, καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η καταβολή της προκαταβολής φόρου 100%”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ