ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ: Νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζόμενων των ΕΛΤΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:03:00 μ.μ. |
ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ: Νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζόμενων των ΕΛΤΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι μειώσεις αποδοχών που έχουμε υποστεί ως Εργαζόμενοι του ΕΛΤΑ, από την εποχή του ΓΑΠ που προεκλογικά υποσχόταν πραγματικές και όχι τιμαριθμικές αυξήσεις, από το 2010 μέχρι και σήμερα είναιδραματικές:

 -7%, -3% και κόψιμο των δώρων που σε συνδυασμό με τις συλλογικές συμφωνίες που

μεταγενέστερα πραγματοποιήθηκαν στον ΕΛΤΑ, προέκυψε πρόσθετη μείωση της τάξης του

14,3% σε σχέση με τις συνολικές αποδοχές.

 Το Νοέμβριο του 2011, επίσης με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε ο Νόμος 4024 που προέβλεπε πλαφόν στις μικτές μέσες αποδοχές και πάγωμα χρονοεπιδόματος.

Στα πλαίσια αυτά:

- Ο ΕΛΤΑ περιέκοψε 12% από τις τακτικές και 20% από τα επιδόματα.

- «Πάγωσε» την εξέλιξη του χρονοεπιδόματος από 14/2/2012. Αυτό σημαίνει ετήσια μισθολογική απώλεια μεγαλύτερη του 2% κατ’ έτος. Σήμερα δηλαδή που απέχουμε 5,5 χρόνια από το Φεβρουάριο του 2011, οι μέσες αποδοχές μας λόγω του παγώματος του χρονοεπιδόματος είναι μικρότερες κατά 11% περίπου.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτά είναι τα νούμερα, μένει σε εσένα να υπολογίσεις τι περικοπές έχεις υποστεί και από ποιους!!!

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009, ως αντίδραση ενάντια στην «Καραμανλική λιτότητα».

Αντίδραση που στο χώρο μας σχηματοποιήθηκε με την αλήστου μνήμης ανακοίνωση-κάλεσμα της Τομεακής μας του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ».

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Ας έρθουμε στο τώρα …

Στο σήμερα που ο κύκλος εργασιών του ΕΛΤΑ, έχει μειωθεί σχεδόν 50% σε σχέση με το 2009 και
συνεχίζει να μειώνεται …

Που οι δανειακές υποχρεώσεις του Οργανισμού, έχουν αυξηθεί δραματικά …

Που τα ελλείμματά έχουν παγιωθεί, μιας και οι αποζημιώσεις για τις ΥΓΟΣ και τις Καθολικές

Υπηρεσίες, δεν είναι θεσμοθετημένες και δεδομένες για τον Οργανισμό, αλλά καταβάλλονται μόνο και εάν το αποφασίσει η «υπουργική φιλανθρωπία».

Στο σήμερα που βέβαια ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ, αλλά έχει ΙΔΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ με το εγγύς χθες, αφού η κακή κατάσταση του Οργανισμού, επί των ημερών της, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψε κιόλας!

Η εξωστρέφεια που ως λύση βιωσιμότητας ευαγγελίζονταν οι σημερινές Διοικήσεις και με την οποία συμφωνούμε, παρέμεινε κενό και ξεχασμένο γράμμα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα, ο Οργανισμός ψυχορραγεί, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και λειτουργικά και θεσμικά …

Το εποπτεύον υπουργείο δεν επιτρέπει, μέχρι να συμφωνήσει το συνδικάτο σε μειώσεις, την πρόσληψη προσωπικού, έστω και έκτακτου.

Προϊστάμενοι, κατόπιν άνωθεν εντολών δεν παραλαμβάνουν αιτήσεις για κανονική άδεια.

Πλειάδα άξιων συναδέλφων έχουν περιθωριοποιηθεί, αντίθετα με κάποιους εκλεκτούς που απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση.

Οι εταιρείες ενοικιαζόμενων από «δουλέμποροι» έγιναν συνεργάτες …

Η υλικοτεχνική υποδομή συνεχώς χειροτερεύει.

Ο στόλος των αυτοκινήτων πεπαλαιωμένος.

Μέσα σε αυτό το θολό και γκρίζο τοπίο, όπως αναμενόταν, έκανε την εμφάνισή του ο συνήθης «από μηχανής Θεός», για να «περισώσει» για άλλη μια ακόμη φορά τα πράγματα …

Αυτό φαίνεται ότι θα κάνει η πλειοψηφία, μέχρι να εξαφανισθούν ολοσχερώς τα δικαιώματα και οι μισθοί μας …

Συγκεκριμένα :

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΣΤ της 19/7/2017 αποφασίστηκε η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 13,8%, σε συνέχεια διαβουλεύσεων, επί διαβουλεύσεων, πιέσεων για συμφωνία που έφθασαν μέχρι το κλείσιμο της «στρόφιγγας» με τη μη καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς τον Οργανισμό …

Η απόφαση «πέρασε» χάρις στις θετικές ψήφους της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΚ …

Εμείς καταψηφίσαμε!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κανονικά, κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να θεωρείται από όλους η καταψήφιση σχεδίων μείωσης αποδοχών ή λήψης άλλων μέτρων που στερούν κεκτημένα π.χ. η αύξηση του ωραρίου, αυτονόητη συνδικαλιστική υποχρέωση.

Όμως στον ΕΛΤΑ ζούμε και ως εκ τούτου πιθανολογούμε, ότι κάποιοι ίσως να μπουν στον πειρασμό να μας κατηγορήσουν ότι αποφασίζουμε με βάση τις κομματικές συμπάθειες ή εμπάθειες, ότι λαϊκίζουμε για ψηφοθηρικούς λόγους ή άλλα ευφάνταστα σενάρια.

Τους απαντάμε ότι επανειλημμένα, όταν ο Πολιτικός μας Φορέας κυβερνούσε εμείς αντιδράσαμε και καταγγείλαμε πράξεις με τις οποίες διαφωνούσαμε επειδή, κατά την άποψή μας, αντιστρατεύονταν τα συμφέροντα του Ταχυδρομείου και των Εργαζόμενων …

Ας πάμε λοιπόν στους πραγματικούς λόγους που μας οδήγησαν στην καταψήφιση:

1. Το σχέδιο είναι προϊόν ανορθόδοξης Κυβερνητικής πίεσης που αγγίζει τα όρια εκβιασμού.

Επισείουν τον «μπαμπούλα» της Ε.ΔΗ.Σ. που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν νομοθετώντας, όπως ο πατροκτόνος διεκδικεί το ελαφρυντικό της ορφάνειας.

2. Είναι συνέχεια μιας ιστορίας που ξεκίνησε με κόντρα και καταλήψεις, όλως τυχαίως πριν από τις αξιολογήσεις για τις «μεγάλες καρέκλες» και κατέληξε για μια ακόμη φορά σε «σφιχταγκάλιασμα».

3. Κάποιες από τις προβλέψεις του Σχεδίου είναι τόσο ουτοπικές που πιθανολογούμε ότι το καλύτερο που έχουμε να ευχηθούμε είναι να μην έχουμε παρόμοια συμφωνία και του χρόνου…

4. Η Πολιτική Ηγεσία πριν φθάσει να ζητάει από τους Εργαζόμενους να θεσμοθετήσουν μέτρα Μγια να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, έπρεπε πρώτα να λύσει το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΤΑ για Καθολικές κλπ, να θεσμοθετήσει κίνητρα για εθελούσια έξοδο και αν χρειάζεται να αποφασίσει και να πάρει το κόστος για συνταξιοδότηση όσων συναδέλφων έχουν ήδη πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεν μπορεί ο Μέτοχος να ζητάει μειώσεις όταν δεν έχει υλοποιήσει πριν, αυτές τις αυτονόητες δράσεις. Όταν διαφαίνεται ότι τους αμέσως προσεχείς μήνες θα νομοθετήσει για να δώσει δικαίωμα στις Εταιρείες να αποφασίζουν, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ (όπως έγινε με την Εφορία), να στέλνουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά (E-Bill).

5. Θεωρούμε ότι η μείωση των τακτικών αποδοχών, μετά την έγκριση αυτής της συμφωνίας θα είναι σημαντική, τουλάχιστον 5% και παράλληλα θα «στοχοποιηθούν», κατηγορίες συναδέλφων προκειμένου να «σηκώσουν» το βάρος του υπόλοιπου ποσοστού αφού διαφαίνεται ότι το ενδεχόμενο των αποχωρήσεων με συνταξιοδότηση αντιμετωπίζεται με απροθυμία.

6. Οι προηγούμενες μειώσεις, επειδή δεν συνοδεύτηκαν με αναπτυξιακά μέτρα, δεν έδωσαν λύση στο οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού, που διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνεται.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ως Παράταξη τελείως ξεκάθαρα σας λέμε ότι το εγχείρημα της εξυγίανσης του Οργανισμού με μονόπλευρες μειώσεις μισθών και στη βάση ουτοπικών προβλέψεων, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ!

Μόνο ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές, σε συνδυασμό με παγίωση αξιοκρατικών διαδικασιών στον ΕΛΤΑ, που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας θα μας δώσουν διέξοδο.

Όμως ειλικρινά ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΜΕ.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΤΟ Δ.Σ. της ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ