Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Τσούχτρες και μέδουσες «δηλητήριο» για τον τουρισμό σε Κορινθιακό και Πατραϊκό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:28:00 μ.μ. | | |
Τσούχτρες και μέδουσες «δηλητήριο» για τον τουρισμό Κορινθιακό και Πατραϊκό
 Σε μάστιγα του καλοκαιριού εξελίχθηκαν οι μέδουσες που συνέχισαν αδιάκοπα τις περαντζάδες τους στα παραλιακά νερά του Κορινθιακού και του Πατραϊκού. Η κατάσταση έχει προκαλέσει απελπισία στους πολίτες και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Τουλάχιστον, λόγω της ζέστης, δεν έχει μειωθεί η επισκεψιμότητα στις ακτές, σε κάθε περίπτωση όμως οι μέδουσες έχουν κυριολεκτικά ναρκοθετήσει τις θάλασσες και έχουν κάνει αφόρητα δύσκολη τη ζωή του πληθυσμού.


Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» πολίτες που επισκέφθηκαν διάφορες ακτές τα προηγούμενα 24ωρα, οι μέδουσες «κυκλοφορούν» και ενεδρεύουν, ουσιαστικά σχεδόν παντού, με σύστημα «εκ περιτροπής», ανάλογα με τα ρεύματα και τις κινήσεις των υδάτων ή τα βιολογικά ρολόγια τους. Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο δημοφιλών περιοχών, με τον κόσμο να έχει καταλάβει ολόκληρο το εμβαδόν μιας μεγάλης ακτής, αλλά στη θάλασσα να μην βουτάει άνθρωπος.

Υπάρχουν τυχερές μέρες και ώρες κατά τις οποίες μπορείς να βγεις αλώβητος.

Με δεδομένο ότι το δηλητήριο της μέδουσας προκαλεί σε πολλές κατηγορίες δερμάτων οξεία αλλεργική αντίδραση, το αποτέλεσμα της επαφής πολλές φορές είναι ανυπόφορο, αισθητικά αποκρουστικό, και σε κάποιες περιπτώσεις οξείας ευαισθησίας επικίνδυνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την εφημερίδα οι Αρχές παρακολουθούν το θέμα από απόσταση, είτε λόγω αμηχανίας είτε λόγω άγνοιας. Δεν έχουν προβεί σε μελέτη του φαινομένου, δεν έχουν εξετάσει μέτρα, δεν δείχνουν να κατανοούν τη βαρύτητα και την έκταση του ζητήματος και δεν έχουν δώσει οδηγίες στον πληθυσμό.

Όπως γράφει η εφημερίδα είναι προφανές ότι το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει τις Αρχές και τους φορείς, για την πιθανότητα να μην αποτελεί παροδικό φαινόμενο, γιατί στην περίπτωση αυτή η περιοχή κινδυνεύει να ερημοποιηθεί τουριστικά.

Όπως αναφέρει το «Αρχιπέλαγος» από τις αρχές Ιουλίου παρατηρούνται πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, κυρίως σε ημίκλειστες θάλασσες όπου υπάρχει χαμηλός ρυθμός ανανέωσης των νερών, σε συνδυασμό με την έντονη ανθρωπογενή υποβάθμιση.

Αυτές οι εξάρσεις είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «οικολογικός χώρος» στα οικοσυστήματα που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι απορροές από τις εντατικές καλλιέργειες, οι απορροές των πόλεων, αλλά και τα λύματα από τις τουριστικές περιοχές. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς εκατομμύρια Έλληνες και περισσότεροι από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, μετακινούνται αυτή την περίοδο στις παράκτιες περιοχές, με την παρουσία τους να προκαλεί ένα ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας», σημειώνεται.

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM - Mediterranean Science Commission) το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση «Jellywatch». Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών, επισκεπτών και όλων όσων παρατηρούν τις θάλασσες με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Πατρινός έφτιαξε εφαρμογή που ενημερώνει για τις τσούχτρες σε Αχαΐα - Αιτωλοακαρνανία

Ο Ανδρέας Κομνηνός είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή «swymm», η οποία ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση σε μεγάλο αριθμό παραλιών της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα σε τρεις μέρες λειτουργίας το επισκέφθηκαν πάνω από 15.000 χρήστες!

Η ιδέα του «www.swymm.net» γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο δημιουργός της εφαρμογής αναζητούσε από παλιά ήρεμες ακτές για να χαρεί την παρέα με τον τετράποδο φίλο του (τον «κύριο Ράμπο») χωρίς να ενοχλούνται οι λουόμενοι. Δεν έβρισκε τον χρόνο για να ασχοληθεί. Βρήκε όμως πρόσφατα την αφορμή μέσα από την αθρόα εμφάνιση κοπαδιών από τσούχτρες στις παραλίες της περιοχής μας.

Το επιστημονικό πεδίο του Α. Κομνηνού είναι στις Επιστήμες των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (πτυχίο) και το διδακτορικό του είναι στον κινητό και διάχυτο υπολογισμό (εφαρμογές σε κινητά κ.ά.). Επαγγελματικά είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σαν μέλος ΣΕΠ.

Τον έχει χαροποιήσει η απήχηση-διάδοση του "swymm" από στόμα σε στόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ