ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Και ο ιστορικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο χρειάζεται συντήρηση και ανακαίνιση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:41:00 μ.μ. |
Και ο ιστορικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο χρειάζεται συντήρηση και ανακαίνιση
Του Αποστόλου Πλατ. Μπότσου
Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.
Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης

 Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος , στο Ναύπλιο, είναι γνωστόν, ότι είναι και ο τόπος, όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Το ευλαβικό προσκύνημα στο ναό αυτό, από τους επισκέπτες του, πέραν από τον αποδιδόμενο από τούτους σεβασμό στους εντός του ναού απεικονιζόμενους Αγίους (Σπυρίδωνα, Βαρβάρα, Ελευθέριον, κ.α.), κατάδηλοί και την από τους ίδιους απονεμόμενη τιμή μνήμης στη θυσία του μεγάλου αυτού πολιτικού ανδρός. 

Ο προσκυνηματικός αυτός ναός, με την έννοια που προεκτέθηκε, αποτελεί αναμφισβήτητα μνημείο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος, χρήζει όμως άμεσης συντηρήσεως και ανακαινίσεως, γιατί στερείται της πρέπουσας ευπρεπούς, για το χαρακτήρα του, εμφανίσεως. Για την όλη εμφάνιση του αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: 
Η απολέπιση («το ξεφλούδισμα»), σε ικανή έκταση, των μεγάλων τοιχογραφιών - αγιογραφιών, α) στη δεξιά πλευρά, της αριστουργηματικής συνθέσεως της Α' Οικουμενικής Συνόδου της Εκκλησίας (έργον Δημ. Μπενάκη, 1901), β) στην αριστερή πλευρά, της αξιολόγου απεικονίσεως του Μυστικού Δείπνου και γ) στο τρούλο του ναού, η μορφή του Παντοκράτορος. Περαιτέρω, οι εικόνες του δωδεκάερτου του τέμπλου είναι «ακαθάριστες» και σκοτεινές και δυσκολεύουν τη διάγνωση των κατ’ ιδίαν θεμάτων.

Επίσης, σημειώνονται:

Η πτώση επιχρισμάτων από τους τοίχους, ο προβληματικός γυναικωνίτης, τα μη λειτουργούντα κλιματιστικά μηχανήματα, η χρήζουσα επισκευής κλπ. κεραμοσκεπής στέγη, η επιμελής περιποίηση του «αποδεικτικού» σημείου της δολοφονίας του Κυβερνήτη και η διόρθωση και επισκευή διαφόρων πλημμελειών. Ενόψει των όσων προαναφέρθηκαν, επιβάλλεται, όπως οι αρμόδιοι παράγοντες, ενδεχομένως δε και οι φιλάγαθοι χορηγοί, ενεργήσουν τα δέοντα και νόμιμα ώστε να πρόκειται περί υψηλού επιπέδου τόπου επισκέψιμο και, πράγματι, να επιτυγχάνεται, για τους επισκέπτες, η επιδιωκόμενη θρησκευτική και ιστορική μεταρσίωση.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ