ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:42:00 μ.μ. |
Η διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων

Τι θα κοστίσει η ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων του Άργους;

Ο προϋπολογισμός κατασκευής των εγκαταταστάσεων της ενδιάμεσης διαχείρισης του Δήμου Άργους -Μυκηνών είναι στα 1.198.462 ευρώ, ο Δήμος έχει μόνο τα 600.000€ από τις αρχές του 2015. Το έργο με την έκπτωση του ανάδοχου προβλέπεται τελικά να φτάσει στις 750.000€ και ο Καμπόσος δήλωσε ότι τα υπόλοιπα θα βρεθούν από ίδιους πόρους του Δήμου που προορίζονται για το κολυμβητήριο.

Επιπλέον το ποσό που κυμαίνεται από 1,5 εκ. ευρώ έως 2 εκ ευρώ και πρέπει να το βάλει ο Δήμος Άργους Μυκηνών για να εξοπλισει με μηχανήματα (για ΚΔΑΥ και κομποστοποίηση) τις εγκαταστάσεις θα διεκδικηθούν πάλι από το ΕΣΠΑ. Δηλαδή ζήσε Μάη μου να περιμένεις τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ...Αλλιώς θα φορεθει ένα ωραίο ευρώ-καπέλο στα 45€ ανά τόνο που υπόσχεται ο ανάδοχος Διαλυνάς γιατί προσωρινά θα βάλει τα μηχανήματα με δική του την συντήρηση. 

Συμπερασματικά, με τα 750.000€ το Άργος θα μπορούσε να ξεκινήσει σε προχωρημένο μάλιστα επίπεδο το μοντέλο: διαλογή στην πήγη, κομποστοποίηση, επανάκτηση και τα περίπου 2 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ που σκοπεύει να διεκδικήσει ας τα διαθέσει για την κατασκευή ΧΥΤΥ.


Αναλυτικά για τον ΧΥΤΥ στο νομό Αργολίδας


Η δημιουργία χώρου ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολλείμματος) είναι η μόνη λύση για το υπόλειμμα της αποκεντρωμένης διαχείρισης των Δήμων. Χαρακτηριστικά, για την Αργολίδα πριν λίγα χρόνια με χρήματα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ υπήρξε οριστική μελέτη ΧΥΤΥ σε επίπεδο τακτικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης κοντά στα Δερβενάκια. Η μελέτη αφού επικαιροποιηθεί είναι έτοιμη προς διαγωνιστική διαδικασία υλοποίησης - κατασκευής του έργου και το κόστος εκτιμάται στα 4 εκ.

Πως μπορεί να προσανατολιστεί το Ναύπλιο;

Καταρχήν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων καταψηφίζοντας στην επικείμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του φορέα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα βάλει το θεμέλιο για την τοπική εναλλακτική διαχείριση στην πόλη. Μόνο έτσι το Ναύπλιο θα τύχει ευρύτερης προβολής ως πράσινος Δήμος και εν τέλει θα κερδίζει περίπου 1.500.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις. Ειδικά, τα 600.000 ευρώ που και το Ναύπλιο έχει λαμβάνειν από το κεντρικό κράτος φτάνουν για να καλύψουν στο μισό το πρότζεκτ "τοπική διαχείριση με διαλογή στην πηγή των βασικών ρευμάτων αποβλήτων (αγορά τυμπανου και πρέσας)", συν ότι μπορεί να πάρει ακόμα 2-2,5 εκ ευρώ (ΕΣΠΑ) για την ολοκλήρωση του προγράμματος και να συνεισφέρει στην κάλυψη του κόστους δημιουργίας ενός ΧΥΤΥ που θα δέχεται το υπόλλειμμα όλων των Δήμων του νομού.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το σχέδιο για τερατοεργοστάσια σκουπιδιών

Τέλος, μην περιμένει ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας να συμβασιοποιηθεί η ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσα στον Αύγουστο. Δεν είναι τόσο αυτοκτονικοί οι κυβερνητικοί να ανάψουν το πράσινο φως ετσιθελικά και μάλιστα κατακαλόκαιρο. Θα περιμένουν να δουν αν θα περάσει η αρμοδιότητα της επεξεργασίας των απορριμμάτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια, κάτι που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση βάσει του αποτελέσματος της τελευταίας ψηφοφορίας στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Μάλλον σε άδεισμα της Περιφέρειας είναι η γενναία εξαγγελία των Φάμελου - Χαρίτση των 877 εκ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ που προτίθεται η κυβέρνηση να διοχετεύσει κατά κύριο λόγο στους Δήμους για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή που μεγάλες Περιφέρειες (Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία, Αττική) απορρίπτουν το μοντέλο ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια τους.

ΥΓ. Οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις με ταυτοτική αναφορά στην εναλλακτική τοπική διαχειριση αυτές τις μέρες απέχουν εκωφαντικά του δημοσίου διαλόγου, σε μία φάση που η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων είναι μάλλον το νούμερο ένα θέμα στην επικαιρότητα του νομού.


Βαγγέλης Ντάνης
μέλος της Περιφερειακής Παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ