Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

«Αρχιπέλαγος»: Το πετρέλαιο θα μείνει στο βυθό του Σαρωνικού για 25 χρόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:55:00 π.μ. |
«Αρχιπέλαγος»: Το πετρέλαιο θα μείνει στο βυθό του Σαρωνικού για 25 χρόνια
Καθαρίζουν την επιφάνεια της θάλασσας και δεν ασχολούνται με το πετρέλαιο που «κολλάει» στον βυθό, με αποτέλεσμα αυτό να επανέρχεται συνεχώς, καταγγέλλει σχεδόν δέκα μέρες μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» που γέμισε πετρέλαιο την Σαλαμίνα και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής στον Σαρωνικό, ο διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.

«Το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό, σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό», δήλωσε ο κ. Τσιμπίδης μιλώντας στον Real FM και προειδοποιώντας πως « αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια, αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει»!

Ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Οι κρατικοί φορείς είναι ανύπαρκτοι. Όταν έγινε το ναυάγιο έτρεχαν να κάνουν συμβάσεις με τις εταιρείες. Υπάρχουν τρόποι να καθαριστεί ο βυθός, πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύφθηκε μόλις χθες, δέκα μέρες μετά το ναυάγιο, οι αρμόδιοι έστειλαν και πλοίο χωρίς πιστοποιητικά να κάνει απάντληση πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο!

Την ίδια ώρα και ενώ οι πληγές του Σαρωνικού κακοφορμίζουν και πυορροούν εξαιτίας της τεραάστιας οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα, το κενό στη νομοθεσία για τις αντιρρυπαντικές εταιρείες παραμένει. Το νομικό πλαίσιο έχει ρήγματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εταιρειών.

«Ο νόμος 743/77 για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχουν αναγνωρισμένες εταιρείες που ασχολούνται με την αντιρρύπανση ώστε να έχουν και κυρώσεις αν κάτι πάει στραβά. Όμως για να ισχύσουν οι προϋποθέσεις μίας τέτοιας εταιρείας θα πρέπει να εκδοθεί Π.Δ. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει» επισημαίνει στο protothema.gr στέλεχος εταιρείας που συμμετέχει στην επιχείρηση αντιρρύπανσης του Σαρωνικού:
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακατεύεται ο καθένας με αυτή την δουλειά, να μην υπάρχουν δουλειές και οι μεγάλες εταιρείες να μην κάνουν τις επενδύσεις που θα ήθελαν» και συνεχίζει:
«Βάσει του Π.Δ. Θα γινόντουσαν υποχρεωτικά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα ασκήσεις από τις εταιρείες σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Όμως δεν γίνονται ασκήσεις με το Λιμενικό Σώμα. Επίσης θα έπρεπε ο κάθε Δήμος να είχε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τέτοιες περιπτώσεις. Να μην προκαλείται πανικός» και καταλήγει: «Πρέπει από τα υπάρχοντα τέλη που καταβάλει μία πλοιοκτήτρια εταιρεία όταν καταπλέει ένα πλοίο της στη ράδα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά να κρατιέται ένα ποσό και να αποδίδεται είτε στον δήμο Σαλαμίνας είτε στο Λιμενικό Ταμείο ώστε με τα χρήματα αυτά να μπορεί να συντηρείται και να εκσυγχρονίζεται συνεχώς ο μηχανισμός για την αντιρρύπανση στην περιοχή η οποία επιβαρύνεται τα μέγιστα».

Εν αναμονή νέου πλοίου για την απάντληση

Στο μεταξύ από χθες η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» έχει σταματήσει από το πλοίο που την εκτελούσε. Σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρεία, σήμερα Τετάρτη 20-09-2017, νέο πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες απάντλησης.

Με βάση την ενημέρωση της εταιρείας που έχει αναλάβει την απάντληση του φορτίου από το Δ/Ξ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν απαντληθεί περίπου μέχρι στιγμής, 1550 τόνοι.

Στις εργασίες αντιρρύπανσης θα συνδράμει την ανάδοχο εταιρεία το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Τμήμα Βιοχημικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Στις εργασίες αντιρρύπανσης που εκτελούνται δεν γίνεται η παραμικρή χρήση χημικών ουσιών παρά μόνο χρήση μηχανικών μέσων.

Πηγή: protothema.gr
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ