ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ψευδόκοκκος και ίσκα ταλαιπωρούν τους αμπελώνες της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:47:00 μ.μ. | |
Ψευδόκοκκος και ίσκα ταλαιπωρούν τους αμπελώνες της Αργολίδας
 Μέτρα αντιμετώπισης για το έντομο ψευδόκοκκος και την ασθένεια ίσκα στα αμπέλια προτείνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ναυπλίου, στους καλλιεργητές της Αργολίδας, προκειμένου να μειωθούν οι προσβολές την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν.

Ο ψευδόκοκκος (Planococcus spp.) προσβάλλει την άνοιξη τρυφερούς βλαστούς, άξονες και ποδίσκους σταφυλιών λόγω μύζησης και παραγωγής μελιτωμάτων, αφού εξέλθει από τις ρωγμές του φλοιού και των ριζών, ακόμη και σε βάθος 60 εκατοστών. Συνεπώς, επειδή τα έντομα περνούν το χειμώνα προστατευμένα, σημαντικό μέτρο πρόληψης προσβολών στην νέα βλάστηση αποτελεί ο ψεκασμός μετά τον τρυγητό ενάντια στην κινητή μορφή του εντόμου που αυτή την περίοδο «μεταναστεύει» στις προφυλαγμένες για το χειμώνα θέσεις. Εγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι το Ασεταμιπρίντ (Acetamiprid), το Σπιροτετραμάτ (Spirotetramat) και το Χλωρπυρίφος μεθύλ (Chlorpyrifos-methyl).

Όσον αφορά την ίσκα της αμπέλου, οι ειδικοί του Κέντρου τονίζουν ότι είναι σημαντική η διενέργεια σημαδέματος των άρρωστων πρέμνων για το σίγουρο εντοπισμό τους, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί την εποχή του κλαδέματος προς το τέλος, δηλαδή, του χειμώνα πριν εκπτυχθούν οι οφθαλμοί. Η ασθένεια οφείλεται σε σύμπλοκο μυκήτων και απαντάται σε πρέμνα όλων των ηλικιών τα οποία υπέστησαν μεγάλες τομές κλαδέματος με μολυσμένα από τα παθογόνα εργαλεία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ