Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 μ.μ. | |
Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο (βίντεο)
 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο ιστορικό Βυζαντινό εκκλησάκι στο Ναύπλιο.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιερέας π. Διονύσιος Ταμπάκης εφημέριος του ναού της Παναγίας Ναυπλίου.
Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης και βρίσκεται στην συνοικία του Ψαρομαχαλά στο παλιό Ναύπλιο.
Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, κατά την Τουρκοκρατία ,μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί.
Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας. Η μοναδική βυζαντινή εκκλησία στο Ναύπλιο, πού διατηρήθηκε ως σήμερα θεμελιωμένη κοντά στα ριζώματα της Ακροναυπλίας.
Μικρή κεραμοσκέπαστη βασιλική με τρούλο οκτάγωνο, σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού, έχει επιχρισμένη τη δυτική της διώροφη πλευρά και διώροφο στη ΒΔ γωνία ένα νεώτερο καμπαναριό. Έχει και ημικυκλικό ιερό, με δίλοβο παράθυρο.
 Από το χώρο της Αγίας Σοφίας έχει μεταφερθεί στο Μουσείο ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα.
Τον εσπερινό παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ναυπλιέων, "Ο Ναύπλιος" , Κωνσταντίνος Κολόκας.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ