ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ναυπλίου απαντάει για τα γεγονότα του πλειστηριασμού στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:21:00 μ.μ. |
Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ναυπλίου απαντάει για τα γεγονότα του πλειστηριασμού στο Άργος
 Με αφορμή τις αναληθείς και δυσφημιστικές διαδόσεις εις βάρος της συμβολαιογράφου Άργους Μαρίας Συναδινού κατά την άσκηση των νόμιμων καθηκόντων της ως υπαλλήλου πλειστηριασμού στις 20-09-2017 στο Ειρηνοδικείο Άργους και του γεγονότος ότι δήθεν η ίδια προέβη σε καταγγελία εις βάρος των προσώπων που συμμετείχαν στην παρεμπόδιση του πλειστηριασμού με αποτέλεσμα να συλληφθούν κάποια πρόσωπα και να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους για παράβαση του νόμου, προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:


1. Η υπάλληλος του πλειστηριασμού δεν ζήτησε ποτέ τον ποινική δίωξη κανενός εκ των συμμετεχόντων και ούτε προέβη σε καμία εις βάρος τους καταγγελία, όπως θα μπορούσαν να έχουν ενημερωθεί και από τις αρμόδιες αρχές αυτοί που ψευδώς διέδωσαν το γεγονός αυτό, αλλά αντίθετα στην κατάθεσή της ρητά δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός προσώπου εκ των συμμετεχόντων. Η αστυνομία αυτεπάγγελτα προσήγαγε τα πρόσωπα αυτά στο αστυνομικό τμήμα όπως εξάλλου ήταν υποχρεωμένη καθώς διέπρατταν ποινικό αδίκημα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.

2. Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούσαν μεγάλα εμπορικά χρέη και ανάμεσα σε ιδιώτες και όχι απαιτήσεις Τράπεζας. Δεν αφορούσαν την εκποίηση της πρώτης κατοικίας κανενός οφειλέτη. Επιπλέον τονίζουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές των εμπορικών χρεών αναγγέλλονται για να πληρωθούν και εργαζόμενοι για δεδουλευμένα που οι εργοδότες τους οφείλουν, ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο κλπ.

3. Η μη εμφάνιση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού κατά τον χρόνο διεξαγωγής του εκτός από ποινικό αδίκημα (παράβαση καθήκοντος) αποτελεί και αιτία αστικής χρηματικής αποζημίωσης εις βάρος του από τον επισπεύδοντα και δη σε ποσό που μπορεί να ξεπεράσει το ύψος της απαίτησης μεταξύ αρχικού δανειστή και οφειλέτη.

4. Οι πλειστηριασμοί είναι το τελικό στάδιο απονομής της αστικής δικαιοσύνης όταν δεν υπάρχει αυτόβουλη συμμόρφωση των αντιδίκων προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Η διενέργεια του πλειστηριασμού αποτελεί σύμφωνα με το Νόμο, καθήκον που η έννομη τάξη αναθέτει στο συμβολαιογράφο, ο οποίος εφόσον ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει να τον διενεργήσει, δηλαδή να βρεθεί στον τόπο του πλειστηριασμού και να συντάξει έκθεση. Ο συμβολαιογράφος δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες διεξαγωγής του πλειστηριασμού. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των Εισαγγελικών και των Αστυνομικών Αρχών. Οι Αστυνομικές Αρχές ειδικότερα έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων τις αναγκαίες συνθήκες για τη διενέργεια κάθε πλειστηριασμού. Οι συμβολαιογράφοι έχουν ορισθεί από το Νόμο υπεύθυνοι για τη διενέργεια των πλειστηριασμών, προκειμένου να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν την τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας.

5. Οι πλειστηριασμοί δεν γίνονται επειδή υπάρχουν συμβολαιογράφοι ή επειδή το επιθυμούν οι συμβολαιογράφοι, αλλά επειδή εκδόθηκε δικαστική απόφαση, που επιδικάζει την χρηματική οφειλή του οφειλέτη προς τον δανειστή, επειδή ο δανειστής δια του νομικού πληρεξουσίου του έχει δώσει στο εκτελεστικό όργανο την εντολή προς εκτέλεση και επειδή έχει προηγηθεί η διαδικασία της κατάσχεσης, η οποία ολοκληρώνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει μέχρι τότε συμμορφωθεί. Ο πλειστηριασμός γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου γιατί αυτός είναι ο εγγυητή της ορθής και νόμιμης διαδικασίας του πλειστηριασμού και εξασφαλίζει και τα δικαιώματα του αδύναμου μέρους της διαδικασίας, οφειλέτη.

6. Η δράση των οργανωμένων ομάδων κατά των συμβολαιογράφων που ως δημόσιοι λειτουργοί εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, έχει συγκεκριμένη στόχευση : τον εκφοβισμό των συμβολαιογράφων, προκειμένου να μην εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα η απονομή της αστικής δικαιοσύνης να παραμείνει στη χώρα μας ατελέσφορη ή να καταλήξει σε χέρια άλλων παραγόντων, που «διακριτικά» εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την απονομή της δικαιοσύνης αυτής (χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες, ξένα funds).

Επιθυμούν οι οφειλέτες να καταλήξουν οι πλειστηριασμοί σε χέρια ξένων funds ;

7. Η πολιτεία υπό το φόβο του πολιτικού κόστους συνεχίζει να επιτρέπει με τη στάση της τη δράση των οργανωμένων ομάδων που έχουν επανειλημμένα επιδοθεί σε πράξεις παρεμπόδισης και παρακώλυσης άσκησης των καθηκόντων τους, όπως συνέβη στις 20-09-2017 στο Ειρηνοδικείο Άργους. Όλες οι ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καταφέρονται κατά της Πολιτείας και όχι κατά των συμβολαιογράφων. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί οι οργανωμένες ομάδες δεν στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, αλλά προτιμούν να εκφοβίζουν τους συμβολαιογράφους ; Γιατί δεν στρέφονται και γιατί δεν διαμαρτύρονται κατά των δανειστών που επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς ή κατά των Δήμων, που δεν λαμβάνουν μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων των δοκιμαζόμενων δημοτών τους, λ.χ. Τ.Α.Π. ο οποίος επανήλθε ως προαπαιτούμενο σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου παρά τη ρητή αντίθεση των «θεσμών» και με την πίεση των Ο.Τ.Α., αλλά κατά των συμβολαιογράφων, που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν τους έχει διατεθεί προσωπικό φύλαξης ; Οι πλειστηριασμοί οι οποίοι έχουν ματαιωθεί μέχρι σήμερα δεν αφορούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά πλειστηριασμούς για δεδουλευμένα εργατών, οφειλόμενες διατροφές κλπ. Για τις απαιτήσεις αυτές γιατί θα πρέπει οι οργανωμένες ομάδες να ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς ;

Σε κάθε περίπτωση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ναυπλίου βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό κάθε συναδέλφου που αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων του διενεργώντας πλειστηριασμό, σύμφωνα με το νόμο και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη νόμιμη τήρηση της διαδικασίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ