Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Με επιτυχία το 5ο Σαλόνι Ελληνικών Παραδοσιακών Σκαφών στον Πόρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:51:00 μ.μ. |
Με επιτυχία το 5ο Σαλόνι Ελληνικών Παραδοσιακών Σκαφών στον Πόρο
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών και ο Δήμος Πόρου διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σαλόνι Ελληνικών Παραδοσιακών Σκαφών, 5-8 Οκτωβρίου 2017, στο λιμάνι του Πόρου. 
Το Σαλονι στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το διαρκές έγκλημα που συντελείται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση που με σειρά οδηγιών της αποζημιώνει τους αλιείς ώστε να σπάνε τα καΐκια τους αφού τα αποσύρουν από την αλιεία και καταθέσουν τις σχετικές άδειες. Αυτή η τακτική έχει σαν αποτέλεσμα να μετράμε σήμερα περισσότερα από 12.000 σπασμένα σκάφη. 
Η Ελληνική Παραδοσιακή Ναυπηγική αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή την κληρονομιά προσπαθούν να προστατέψουν και να αναδείξουν με το ναυτικό σαλόνι οι διοργανωτές
Στο λιμάνι του Πόρου συγκεντρώθηκαν σκαριά κάθε τύπου (Τρεχαντήρια, Περάματα, Λίμπερτυ και Καραβόσκαρα) καθώς και πλήθος μικρών βαρκαλάδων που ελλιμενίζονται μόνιμα στον Πόρο. Όλα είναι δημιουργίες παραδοσιακών ναυπηγείων που απειλούνται με εξαφάνιση. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχαν προγραμματιστεί μουσικές βραδιές & καλλιτεχνικά δρώμενα. Την Παρασκευή 6/10 ανοικτή συναυλία του Νίκου Οικονομίδη και της Κυριακής Σπανού ενώ το Σάββατο 7/10 η ομάδα του Σπύρου Μπάλιου παρουσίασε παραδοσιακή μουσική από την Μεσόγειο.
Έκθεση ζωγραφικής της Aλεξάνδρας Αθανασιάδη «Θραύσματα» στην γκαλερί CITRONNE ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο η έκθεση «Γλαύκες» της Αφροδίτης Λίτη.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν η έκθεση φωτογραφίας «Αναζητώντας τον Πόρο» στο ισόγειο του Δημαρχείου αλλά και οι ζωγραφιές των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Πόρου με θέμα «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια» που εκτέθηκαν στο κρηπίδωμα που πραγματοποιηθηκε το Σαλόνι.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ