Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Ξεκίνησε στο Ναύπλιο το Συμπόσιο για την Ελλάδα, τη Bρετανία και το Brexit

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. | |
Ξεκίνησε στο Ναύπλιο το Συμπόσιο για την Ελλάδα, τη Bρετανία και το Brexit
 Ξεκίνησε στο Ναύπλιο στην ιστορική αίθουσα της πρώτης βουλής των Ελλήνων το Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο (Greek-British Symposium) που πραγματοποιείται στις 20 και 21 Οκτωβρίου, όπου διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναλύουν, πτυχές των διμερών σχέσεων αλλά και του γενικότερου διεθνούς περιβάλλοντος εντός του οποίου διεξάγονται όλες αυτές οι διεργασίες, για το Brexit που έχουν ενεργοποιήσει τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον ανά την Ευρώπη για το μέλλον των σχέσεων κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη Βρετανία, η οποία παραμένει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και φιλοξενεί πολίτες από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Στο συμπόσιο απεύθηναν χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών ο Dr. Κώστας Μητρόπουλος Εκτελεστικός Διευθυντής της PWC Ελλάδας, ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζοντας πως η "Ελλάδα επανέρχεται στην Ευρώπη μετά από μια μακρά και βαθιά κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την οικονομία και το κράτος και η διαμόρφωση νέου ρόλου στην Ευρώπη πρέπει να είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί για την Ελλάδα" και ο Λόρδος Hill του Oareford, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, τονίζοντας πως "η Βρετανία επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με την Ευρώπη. Η διαδικασία εξόδου και η έννοια μιας βαθιάς και ειδικής μελλοντικής εταιρικής σχέσης είναι άνευ προηγουμένου. Οι πολιτικές, ασφαλιστικές και οικονομικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη και τον κόσμο πρέπει να υποστούν μια σημαντική μετάβαση. Αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά και για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης."
 Επίσης στην εναρκτήρια εκδηλωση του Greek-British Symposium παρευρέθηκε η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, η Άννα Διαμαντοπούλου πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδακαι την Ευρώπη, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος κ.α
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για πολλαπλούς λόγους, κατ’ αρχάς λόγω των πολύ στενών οικονομικών σχέσεων. Οι βρετανικές εξαγωγές, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, αγγίζουν το 1,3 δισ. στερλίνες (επιχειρήσεις, ταξίδια, μεταφορές, εκπαίδευση, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που αφορούν και τη ναυτιλία). Λόγω ακριβώς της ναυτιλίας, καθώς επίσης του τουρισμού και των μεταφορών, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία είναι σχεδόν διπλάσιες, καθώς το 2016 ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. στερλίνες. Πρόκειται για οικονομικά μεγέθη τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Προφανώς, η συγκυρία και η εξέλιξη του Brexit καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης πολύ καλών διμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της Ε.Ε., προκειμένου σε 18 μήνες η μετάβαση στο νέο καθεστώς να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ιδιαίτερη αποτύπωση και στους αριθμούς που αφορούν τον τουρισμό. Ενας στους δέκα τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών είναι Βρετανός. Μάλιστα κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, σημειώθηκε άνοδος 7% των αφίξεων από τη Βρετανία, δηλαδή 2,5 εκατ. επισκέπτες, σε συνολικά 18 αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.
Στον αντίποδα, βρίσκονται οι δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία. Ιδιαίτερα στην τελευταία κατηγορία καταγράφονται περισσότεροι από 10.000 Ελληνες φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια. Από τη βρετανική πλευρά έχει τονιστεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επηρεάζει τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ε.Ε., τους δικαιούχους του Erasmus Plus ή όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση σπουδών και για την περίοδο 2017-18. Στον βαθμό που αφορά και την Ελλάδα, οι Βρετανοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Ε.Ε. σήμερα, καθώς και όσοι ξεκινήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα έχουν το ίδιο καθεστώς μέχρι και το πέρας των σπουδών τους. Σε επίπεδο Ε.Ε., η Ελλάδα στήριξε τις βρετανικές θέσεις γι’ αυτό το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η συγκεκριμένη πτυχή που αφορά τις οικογένειες χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών θα λάβει πιεστικές διαστάσεις για την Αθήνα, δεδομένου ότι για την περίοδο 2018-19 δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το Λονδίνο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία των ελληνικών και των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας, που φαίνεται ότι θα εμβαθυνθούν περαιτέρω. Είναι, επίσης, καταγεγραμμένη η συμμετοχή και η συνεργασία Αθήνας και Λονδίνου και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων (όπως η SNMG-2 για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο). Το Λονδίνο έχει ορισμένες πολύ ρηξικέλευθες απόψεις για τον μετασχηματισμό των δομών του ΝΑΤΟ και τη μετατροπή της Συμμαχίας σε βασικό πυλώνα μέσα από τον οποίο θα περνάει η συνεργασία της Βρετανίας με τις ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα ασφάλειας και αποτροπής.
Επενδύσεις και πολιτισμός

Το Brexit λειτουργεί, επίσης, ως υπενθύμιση για την, ούτως ή άλλως, πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από άλλους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, το Λονδίνο αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ως φορέα, μεταξύ άλλων, που θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο νέο επενδυτικό περιβάλλον το οποίο δημιουργείται. Προφανώς, το βασικό στοίχημα για το επιμελητήριο είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Από τη βρετανική πλευρά υπάρχει σχετική βεβαιότητα για τους τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τομείς όπου ήδη υπάρχουν σχέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι ασφάλειες, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Στο σκέλος του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, η παρουσία του Βρετανικού Συμβουλίου και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής έχει βαθύτατες ρίζες στην Ελλάδα. Μέσω αυτών, αλλά και μικρότερων ομάδων και πρωτοβουλιών, εξακολουθούν να διοργανώνονται καινοτόμες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και Βρετανών καλλιτεχνών και επαγγελματιών του δημιουργικού χώρου. Βρετανικές πηγές αναφέρουν τη σημασία της συνεργασίας στον χώρο της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας, η οποία εκπροσωπεί σε πραγματικούς αριθμούς αυτή τη στιγμή το 9% του παγκόσμιου εμπορίου.
Από τη βρετανική πλευρά, σε υψηλή θέση ιεραρχούνται πρωτοβουλίες όπως το Εκπαιδευτικό Κέντρο στον Σκαραμαγκά, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τη UNICEF και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Εκεί, ειδικοί βοηθούν ανήλικους πρόσφυγες να σταθεροποιηθούν ψυχολογικά και, μέσω της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή τους.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ