ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Διαμαρτυρία στο συνέδριο θαλάσσιου τουρισμού στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:52:00 π.μ. | |
Διαμαρτυρία στο συνέδριο θαλάσσιου τουρισμού στο Ναύπλιο
Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού  και τη συμμετοχή των σωματείων Iδιωτικών Υπαλλήλων και του συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών, συγκεντρωθηκαν το πρωί της Κυριακής 7 Οκτωβρίου 2017 στο Ναύπλιο έξω από τον πολυχώρο Φουγάρο όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέδριο για τον τουρισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό.


Το συνέδριο διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Δήμος Ναυπλιέων με την συνεργασία της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), ενώ ομιλητές αναμένονται να  είναι οι Υπουργοί Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Έλενα Κουντουρά και Παναγιώτης Κουρουμπλής που θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών.
Οι διαμαρτυρόμενοι ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα στην είσοδο του χώρου όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, ενώ διακριτική ηταν η παρουσία της αστυνομίας.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αντεπίθεση. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Άλλη μια φιέστα διοργανώνεται στο Ναύπλιο καθώς Κυβέρνηση - Περιφέρεια - Δήμοι μαζί με την Ένωση Εφοπλιστών - Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), με σκοπό να διαφημίσουν τη "δίκαιη ανάπτυξή τους" στον Τουρισμό και το Θαλάσσιο Τουρισμό.

Φυσικά κουβέντα δεν θα ειπωθεί για τους εργαζόμενους του κλάδου, που για άλλη μια χρονιά δούλεψαν με πενιχρά μεροκάματα, χωρίς ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν άλλη μια "χρυσή" χρονιά για το τουριστικό κεφάλαιο. Οι αφίξεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και κάνανε νέο ρεκόρ εκατομμυρίων. Δεν ήταν όμως και για μας μια "χρυσή χρονιά". Το "παραμύθι" ότι ωφελούμαστε όλοι από την ανάπτυξή τους αποκαλύπτεται μέσα από αυτά που οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό βιώνουμε στο πετσί μας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά τα κέρδη για τους μεγαλοεργοδότες έγιναν στην πλάτη μας και στα ερείπια των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Όλο και πληθαίνουν οι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την κλαδική μας σύμβαση, αλλά την Εθνική, με τον κατώτερο μισθό και μεροκάματο επικαλούμενοι είτε την δυνατότητα του νόμου είτε την ανάγκη του καθενός και της καθεμιάς από μας για να έχει δουλειά. Συγχρόνως, μας καταργούν το πενθήμερο και το ρεπό, καταργούν την υπερεργασία και τις υπερωρίες, την πληρωμή της Κυριακής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα δώρα και το επίδομα αδείας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την ανάπτυξη τους, τα αποτελέσματα τα έχουμε δει, ναυάγια πλοίων, εργατικά ατυχήματα, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία και προβλέπονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ανάμεσά τους και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Για εμάς υπάρχει ένας δρόμος, αυτός της οργάνωσης και της διεκδίκησης!

Δεν φοβόμαστε να σηκώσουμε κεφάλι. Φόβος είναι να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, δουλεύοντας τζάμπα για να αυξάνουν τα μονοπώλια τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Καμία διάκριση παλιών - νέων. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

Υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις για κάθε ξενοδοχείο, για κάθε επισιτιστική επιχείρηση με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε. 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης, με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.

Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.

Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.

Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ