ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Κρίσιμα ζητήματα στο πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 π.μ. |
Σημαντικές απόψεις στο πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο στο Ναύπλιο
 Η​​ Ελλάδα και η Βρετανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας έως σήμερα. Βρετανοί πολέμησαν στο πλευρό Ελλήνων το 1821 και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. 

Οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Από το 1952 είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από το 1981 εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πριν από λίγα χρόνια θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι διμερείς σχέσεις (άνισες, υπέρ της Βρετανίας, ασφαλώς) είχαν αφομοιωθεί από τις υπερεθνικές δομές στις οποίες συμμετείχαν οι δύο χώρες. Σήμερα, όμως, πολλά αλλάζουν στον κόσμο, στη Βρετανία, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Βρετανία κινείται προς έξοδο από την Ε.Ε. ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, τον σκληρό πυρήνα της Ενωσης. Με το Brexit είναι σίγουρο ότι η σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. και με τα υπόλοιπα μέλη θα αλλάξει. Οσον αφορά την Ελλάδα, οι δεσμοί με τη Βρετανία είναι τόσο στενοί και σε τόσα επίπεδα που και να ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την Ε.Ε., οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η νέα σχέση. Αυτό το ερώτημα εξέτασαν οι συμμετέχοντας στο πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο, το οποίο διοργάνωσαν η βρετανική πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, στο Ναύπλιο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το Ναύπλιο είναι πλούσιο σε ιστορικές αναφορές και συμβολισμούς όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους της. Οι εναρκτήριες ομιλίες έγιναν στο Βουλευτικό, το πρώην τζαμί και πρώτη Βουλή, όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως πρώτος κυβερνήτης, παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του. Ο ίδιος δολοφονήθηκε, το πρόγραμμα απέτυχε, και οι προστάτιδες δυνάμεις –μεταξύ αυτών η Βρετανία– επέλεξαν βασιλιά για την Ελλάδα και κράτησαν τη χώρα σε στενή παρακολούθηση για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.
Σήμερα ο κόσμος αλλάζει. Οι ΗΠΑ μοιάζουν όλο και πιο αδιάφορες για την Ευρώπη· στη Βρετανία η αίσθηση οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας (λόγω μετανάστευσης) που νιώθουν πολλοί πολίτες έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Brexit, αλλά αυτή η αίσθηση υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες επίσης· η Ε.Ε. αναζητεί τον δρόμο της· η Κίνα κινείται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον πολιτικό τομέα· η Ρωσία δοκιμάζει την αποφασιστικότητα των δυτικών χωρών· παντού εξαπλώνονται νέοι κίνδυνοι, είτε τρομοκράτες, είτε το διεθνές έγκλημα, είτε υπηρεσίες ξένων χωρών ή χάκερ που υποκλέπτουν τις συνομιλίες μας, τα προσωπικά δεδομένα, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, την ίδια την ταυτότητά μας. Γι’ αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση για το πώς η Βρετανία και η Ελλάδα μπορούν να συνεργάζονται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, είτε μέσω ΝΑΤΟ, είτε μέσω ευρωπαϊκών δομών, είτε σε διμερές επίπεδο.

Αλλα κρίσιμα ζητήματα που συζητήθηκαν στο συμπόσιο συμπεριέλαβαν τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη, καθώς και της Ευρώπης με τον κόσμο· πώς η Ε.Ε. θα διαχειρισθεί την υπόθεση της Ελλάδας και την αποχώρηση της Βρετανίας· πώς πρέπει η Ελλάδα και η Βρετανία να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον· πώς θα επηρεαστεί το διμερές εμπόριο και ποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται. Κορυφαίο ερώτημα, ασφαλώς, είναι πώς θα διαμορφωθεί η Ευρώπη κάτω από τις πιέσεις που ασκούν η εκλογή Τραμπ, το Brexit, η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, η απρόβλεπτη Τουρκία, το γιγαντιαίο διεθνές οικονομικοπολιτικό σχέδιο της Κίνας, ο νέος Δρόμος του Μεταξιού. Θα προχωρήσει η Ε.Ε. προς ισχυρότερη ένωση; Θα μετασχηματιστεί σε έναν σκληρό πυρήνα πλαισιωμένο από ομάδες χωρών με στενότερη ή χαλαρότερη σχέση; Θα διαλυθεί;

Στο επόμενο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο, σε δύο χρόνια στη Βρετανία, πολλά που ρωτάμε σήμερα θα έχουν απαντηθεί. Ο κόσμος θα έχει αλλάξει ακόμη περισσότερο.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ