ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Συνδικάτο Γάλακτος -Τροφίμων- Ποτών Αργολίδας: Η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι εργοδοτική ευθύνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:57:00 π.μ. |
Συνδικάτο Γάλακτος -Τροφίμων- Ποτών Αργολίδας: Η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι εργοδοτική ευθύνη
 Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Συνδικάτο Γάλακτος -Τροφίμων- Ποτών Αργολίδας, την Κυριακή 22 Οκτώβρη με θέμα «Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς». Από τις ομιλίες του Προέδρου του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, Θ. Κολιζέρα, της υπεύθυνης του Παραρτήματος Πελοποννήσου του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) Παναγιώτας Πανούση αλλά και από τη συζήτηση με τους παρευρισκομένους εργαζόμενους διαφόρων κλάδων εργασίας, βγήκαν πλούσια συμπεράσματα.

Όπως, ότι η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) είναι εργοδοτική ευθύνη, και όχι ατομική ευθύνη των εργαζομένων ή κάποιου μηχανικού ή τεχνικού ασφαλείας.

Τα μέτρα προστασίας οι εργοδότες τα θεωρούν περιττά έξοδα, εμπόδιο στην κερδοφορία τους. Η μη λήψη μέτρων ΥΑΕ αποτελεί άλλον έναν τρόπο μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, ή, όπως το λένε, μείωση του «μη μισθολογικού» κόστους εργασίας.

Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος μετρά από τη μια το «κόστος της ζωής και της υγείας» των εργαζομένων, κόστος που «μετριέται» σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, καθώς και κόστος χαμένων εργατοωρών λόγω ατυχήματος ή ασθένειας. Από την άλλη βάζει το κόστος των μέτρων προστασίας, το κόστος δηλαδή των τεχνικών μέτρων (π.χ. κατάλληλου εξοπλισμού, προληπτικής συντήρησης), το κόστος εκπαίδευσης, το κόστος από την καθυστέρηση των εργασιών για να γίνουν οι διαδικασίες με ασφάλεια και να υπάρχει κατάλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το κόστος απασχόλησης επαρκούς προσωπικού.

Τελικά, το κόστος των μέτρων προστασίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που μπορεί να έχει ο εργοδότης αν δεν πάρει τα μέτρα.

Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τεχνικές και οργανωτικές λύσεις για ζητήματα στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Ωστόσο, η οργάνωση της παραγωγής που σκοπό της έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου εμποδίζει την ουσιαστική εφαρμογή τους, γιατί αποτελούν "κόστος" που πρέπει να "εξοικονομηθεί".

Ο στόχος του κεφαλαίου να αυξήσει το ποσοστό κέρδους οδηγεί σε ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων (π.χ. ελλιπής έλεγχος για ύπαρξη εύφλεκτων αερίων κατά τη διάρκεια θερμών εργασιών, πίεση λόγω φόρτου εργασίας για «ακύρωση» των ασφαλιστικών διατάξεων των μηχανών κ.ά.).

Οδηγεί σε ελλιπή προληπτική συντήρηση, μειώσεις προσωπικού και εντατικοποίηση εργασίας που αυξάνουν την επικινδυνότητα, σε απουσία μέτρων προστασίας από την έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες (π.χ. επικίνδυνες χημικές ουσίες, ακτινοβολίες, θόρυβο), υποτυπώδη εκπαίδευση εργαζομένων κ.λπ.

Έτσι αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργαζομένων, οι εκμεταλλευτές. Ξεζούμισμα όσο δεν πάει για να βγει η δουλειά, πέταγμά τους σαν στυμμένες λεμονόκουπες όταν αυτό απαιτεί η αύξηση των κερδών.

Επισημάνθηκε, ότι το ΕΛΙΝΥΑΕ βρίσκεται σε συνεχή πορεία υποβάθμισης λόγω και οικονομικών προβλημάτων, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των ιδρυτικών φορέων του Ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).

Όταν η ασφάλεια και η υγεία είναι «κόστος που πρέπει να μειωθεί» 
οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους.

Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση. Οι συνάδελφοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών να μη δέχονται να εργαστούν χωρίς πρώτα να εξασφαλίζονται τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας. Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζόμενων και εντείνει την πάλη του για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ