Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν 16 γιατρούς στην Αργολίδα που έκαναν Copy paste την ίδια συνταγή!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:19:00 π.μ. | |
Έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν 16 γιατρούς στην Αργολίδα που έκαναν Copy paste την ίδια συνταγή!
“Βιομηχανία” αντιγραφής συνταγών – κατά το πρότυπο εκείνης που είχαν στήσει στελέχη της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Πάτρας με τις εργασιακές φοιτητών – φαίνεται ότι είχε στηθεί στους κόλπους των ιατρών σε όλη την χώρα!  Και προφανώς με τις “τεχνικές οδηγίες” κάποιων φαρμακευτικών… 

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν περισσότερους από 1.000 γιατρούς στη χώρα να συνταγογραφούν επιθέματα κατακλίσεων, χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είναι απαραίτητη, από το 2015, προκειμένου να συνοδεύει την ηλεκτρονική συνταγή. 

Ανάμεσά τους διαπιστώθηκε ότι είναι και 16 γιατροί της Αργολίδας

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα.

Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία!
Στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται:

“Διερευνήθηκε υπόθεση, με βάση στοιχεία της Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον των 1000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων με χρήση και της εικόνας του έλκους. Χρησιμοποιείται δηλ. η ίδια φωτογραφία βλάβης, από διαφορετικούς ιατρούς ή τον ίδιο γιατρό, για διαφορετικούς ασφαλισμένους, με χρήση αναληθών στοιχείων (ανεύρεση φωτογραφιών βλάβης δέρματος που επισυνάφθηκαν σε περισσότερες της μίας γνωμάτευσης).

Οι φωτογραφίες έλκους ταυτοποιήθηκαν μεταξύ τους με τη μέθοδο της ψηφιακής ανάλυσης, από τη Δ/νση Πληροφορίκής του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα.

Δείτε σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν οι γιατροί να κάνουν τη συγκεκριμένη συνταγογράφηση:
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ