Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Αργολίδα: Το Δημόσιο δεσμεύει δυο ακίνητα σε Κεφαλάρι και Νέα Κίο που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:27:00 μ.μ. |
Αργολίδα: Το Δημόσιο δεσμεύει δυο ακίνητα σε Κεφαλάρι και Νέα Κίο που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο
 Στα χέρια του Δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να περνούν ακίνητα που θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη», καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, μιλώντας την Κυριακή στο 20ό ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας στην Πάτρα.


Όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες του Συνεδρίου, πρόκειται για τα ακίνητα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο. Μεταξύ των πόλεων αυτών είναι η Πάτρα, η Καλαμάτα, η Αργολίδα και το Αργοστόλι, καθώς και πολλές περιοχές της Αττικής, όπως η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Ρέντης, η Ελευσίνα και η Νέα Πέραμος.

Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του Αστικού Κώδικα, ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν τη δήλωσαν. Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης.

Για το ίδιο θέμα, ο Χρήστος Δημητριάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, τόνισε ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» δήμευσης της ιδιοκτησίας ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. Το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα όφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την «ηλεκτρονική χρησικτησία» και την «ηλεκτρονική δήμευση» των ιδιωτικών ακινήτων, υποστήριξε.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις 111 περιοχές όπου συμπληρώθηκαν, ή συμπληρώνονται εντός του 2018, 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων:

Οι 111 περιοχές που οι ιδιοκτήτες θα χάσουν τα ακίνητά τους το 2018 

Πηγή: tovima.gr
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ