Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Κωστούρος για το πρώτο φαρμακείο στην Ελλάδα: Η ζωντανή μας ιστορία καταγράφεται, διασώζεται και αξιοποιείται (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. | |
Κωστούρος για το πρώτο φαρμακείο στην Ελλάδα: Η ζωντανή μας ιστορία καταγράφεται, διασώζεται και αξιοποιείται (βίντεο)
 Ως ιστορική μέρα για το Ναύπλιο και τους Ναυπλιώτες χαρακτήρισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, καθώς το εμβληματικό κτίριο όπου στεγαζόταν το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων και ένας στρατηγικός στόχος του δημάρχου αλλά και του Δημοτικού συμβουλίου μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις έγινε πραγματικότητα.

Ο κ. Κωστούρος στην ενημέρωση που έκανε στους Δημοτικού συμβούλους μεταξύ άλλων ανέφερε πως το διατηρητέο κτίριο, όπου ταριχεύθηκε το σώμα του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Ιταλό φιλέλληνα χημικό και φαρμακοποιό Βονιφάτιο Βοναφίν, ανήκε σε τρεις ενοριακούς ναούς της Μητρόπολης Αργολίδας.
Καθώς τα νομικά και τυπικά εμπόδια για την απόκτησή του από τον Δήμο ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η αγαστή συνεργασία με τον νυν Μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο και τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο ούτως ώστε αυτά να υπερκεραστούν , ενώ τέθηκε πάνω από κάθε άλλη επιδίωξη η απόδοση του κτιρίου αυτού στον Δήμο και τους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος σε αυτή τη μακρά διαδικασία, που ξεκίνησε με αλλεπάλληλες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, δικαστικές αποφάσεις και προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου του χρηματοδοτικού εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε, ήταν το μνημείο αυτό να αξιοποιηθεί και να διαφυλαχθεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Παράλληλα τέθηκε η στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί οικονομικά η συγκεκριμένη αναγκαιότητα και αξιοποιήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, με επιχορήγηση του οποίου καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος, το δε υπόλοιπο καλύφθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου.
Ο δήμαρχος Ναυπλιέων δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων : «Είναι βέβαιο ότι με μια τέτοια επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, μόνο το καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον, καθώς η ζωντανή μας ιστορία καταγράφεται, διασώζεται και αξιοποιείται για να αποκτήσει κάτι πολύ περισσότερο από το ρόλο του «εκθέματος». Επόμενος στόχος είναι η αποκατάσταση και λειτουργική ενσωμάτωση του ακινήτου αυτού στην πολιτιστική υποδομή της πόλης μας με άμεσο θετικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία επόμενης μέρας του δήμου μας.»
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ