SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:02:00 μ.μ. | |
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον Άγιο Σπυρίδωνα Ναυπλίου
 Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

 Υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με την χρηματοδότηση από το Δήμο Ναυπλιέων ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης στον ιστορικό ναό, που λόγω των χρόνων τα σημάδια της φθοράς είχαν κάνει έντονη την παρουσία τους.
Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν στην τοιχοποιία του ναού, τον γυναικωνίτη που ήταν σχεδόν έτοιμος να καταρρεύσει, στην αγιογραφία που από το πέρασμα του χρόνου είχε μαυρίσει, στην οροφή και την κεραμοσκεπή του κτίσματος, τα φωτιστικά σώματα αλλά και εξωτερικά του ναού.
Ο εφημέριος του Μητροπολιτικού του ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου στον οποίο ανήκει εκκλησιαστικά ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, π. Ελευθέριος Μίχος, δηλώνει ευχαριστημένος που αρμονικά η Αρχαιολογία κι ο δήμος έφεραν σε πέρας το έργο συντήρησης του Ναού σε τόσο μικρό διάστημα.
Να σημειωθεί πως στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, (27 Σεπτεμβρίου 1831). Είναι ό μόνος ναός πού χτίσθηκε το 1702 με τις φροντίδες και τα έξοδα της Ναυπλιακής Αδελφότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων, όπως θετικά βεβαιώνει πλάκα εντειχισμένη στην ανατολική πλευρά με κτιτορική επιγραφή σε Ιαμβικούς στίχους:
«Νεώς ο θείος Σπυρίδωνος θεσκέλου νυν εκ θεμέθλων συντόνως ανιδρύθη, εσθλή τε βουλή και χορηγία αφθόνω αδελφότητος ευσεβούς τε απάσης ΑΨΒ».
 Μας είναι άγνωστο αν στη θέση αυτή προϋπήρχε* κάποια άλλη ομώνυμη μικρότερη εκκλησιά, και το γιατί αφιερώθηκε στον πολιούχο της Κέρκυρας. Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη Ιερού.
Η ανέγερση του κωδωνοστασίου έγινε το 1853. Η διακόσμηση και αγιογράφηση του κεντρικού τρούλου και των τριγωνοειδών θέσεων των Ευαγγελιστών έγινε με δαπάνη της Σοφίας χήρας Γεωργίου Ανδριανοπούλου το 1902 (Εργολαβικό Συμφωνητικό).
 Στο αριστερό προσκυνητάρι του Ναού, είναι η Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, έργο του «Άντων. Μπαροΰ 1897, δαπάνη των ευλαβών γυναικών τής ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1928 ενέσκηψε στο Ναύπλιο επιδημία θανατηφόρος «πανώλη» (πανούκλα) με πολλούς θανάτους κατοίκων της πόλης. 
Οι Ναυπλιώτες ανήσυχοι και τρομοκρατημένοι από την απειλή του θανάτου, έκαναν λιτανεία με την Εικόνα τής Αγίας στο Ναύπλιο, παρακαλώντας με δάκρυα την Αγία να τούς σώσει από την θανατηφόρο αυτή ασθένεια. 
Και το θαύμα έγινε και σώθηκαν από το βέβαιο θάνατο, γιατί δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη τα απαραίτητα φάρμακα, για να καταπολεμηθεί ή αρρώστια αυτή και τόσες άλλες, από τις όποιες πέθαιναν πολλοί άνθρωποι. Ο Ναός ήταν ενοριακός μέχρι το 1952. Στον ναό αυτόν εκκλησιάζονταν τακτικά, ο ευλαβής Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους αείμνηστος Ιωάννης Καποδίστριας, θύμα της « διχόνοιας της δολερής» πού δυστυχώς, ως μη έπρεπε, χαρακτηρίζει εμάς, τούς κατά τα άλλα άξιους Έλληνες.
Στα πλαίσια της ανακαίνισης του Ναού Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τον Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου, σας προσκαλούν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017 στον Αγιασμό που θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος στις 6.30 το απόγευμα. 
Μετά το πέρας τον Αγιασμού Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τις χορωδίες "Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι"; Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Συμφωνία" Ναυπλίου και τη Χορωδία Ιεροψαλτών Αργολίδας "ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ