ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πότε θα εκδοθούν τα Ναυπλιακά Aνάλεκτα και τα πρακτικά του συμποσίου «Της Βενετιάς τ΄Ανάπλι (9-11 Οκτωβρίου 2015)»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:00:00 μ.μ. |
Πότε θα εκδοθούν τα Ναυπλιακά Aνάλεκτα και τα πρακτικά του συμποσίου «Της Βενετιάς τ΄Ανάπλι (9-11 Οκτωβρίου 2015)»
Το έτος 2015 από 9 – 11 Οκτωβρίου διοργανώθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων, το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, στο Βουλευτικό, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Της Βενετιάς τ΄Ανάπλι, 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής 1715 – 2015». 

Πρόκειται για το πρώτο συμπόσιο που έγινε στο Ναύπλιο με θέμα τη σημαντική και καθοριστική περίοδο της Ενετοκρατίας για την εξέλιξη του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής. Το Συμπόσιο αυτό είχε διαφημισθεί ευρέως από το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το Δήμο με αναρτημένες αφίσες για πολλούς μήνες. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Άργους είχε ήδη προηγηθεί από το 2008 διοργανώνοντας ανάλογο συμπόσιο με ανάλογο θέμα για την πόλη του Άργους, τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν αμέσως τον επόμενο χρόνο επί δημαρχίας Δημ. Μπούρη.

Στο συμπόσιο της Ενετοκρατίας στο Ναύπλιο το 2015 έγιναν συνολικά είκοσι δύο (22) σημαντικές ανακοινώσεις από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, καθηγητές Πανεπιστημίων αλλά και από την ομότιμη καθηγήτρια και ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου, που είχε διατελέσει και Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας. Παράλληλα είχε διοργανωθεί και έκθεση για τη Βενετοκρατία στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.

Τα πρακτικά του συμποσίου, όπως είχε ανακοινωθεί, θα τα εξέδιδε το Ίδρυμα του Δήμου Ναυπλίου «Ιωάννης Καποδίστριας» που είναι αρμόδιο και για την έκδοση του περιοδικού του Δήμου «Ναυπλιακά Ανάλεκτα» και είχε προγραμματισθεί να εκδοθούν σύντομα, τον επόμενο χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016. Για το σκοπό αυτό οι σύνεδροι του Συμποσίου, εκτός από τον κόπο και τον μόχθο για τη διοργάνωση και την προετοιμασία των ανακοινώσεων, συντονίστηκαν ώστε να παραδοθούν έγκαιρα τα τελικά κείμενα των ανακοινώσεων – μελετών προς δημοσίευση, ώστε να εκδοθούν τα πρακτικά του συμποσίου τον Οκτώβριο του 2016. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε εδώ ότι η διοργάνωση ενός συμποσίου ή συνεδρίου έχει ως απαράβατο στόχο την έκδοση των πρακτικών για να λάβει γνώση η επιστημονική κοινότητα, οι πολίτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να προαχθεί η επιστημονική έρευνα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει νόημα η διοργάνωση ενός συμποσίου ή συνεδρίου, χωρίς τη δημοσίευση των πρακτικών – μελετών. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε το μεγάλο χρόνο που διέθεσαν και τον κόπο που κατέβαλαν οι ερευνητές χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. 

Ενώ λοιπόν η έκδοση των πρακτικών του συμποσίου αναμενόταν τον Οκτώβριο του 2016, βρισκόμαστε στο τέλος του 2017 και σε λίγες ημέρες θα φθάσει το έτος 2018 χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε και αν θα δημοσιευθούν. Από την πλευρά του Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας τηρείται «σιγή ασυρμάτου». Είναι κατανοητό ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Δημ. Κωστούρος με το πλήθος των υποχρεώσεων και των καθηκόντων, που είναι επιφορτισμένος, δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί και με αυτό το θέμα. Αλλά θα περίμενε κανείς ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κ. Χελιώτης να έχει ενημερώσει τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα και τους συνέδρους, άλλωστε αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, τόσο για την καθυστέρηση έκδοσης των πρακτικών καθώς και για το χρονικό διάστημα έκδοσης των πρακτικών. Η δημοσίευση των πρακτικών του συνεδρίου για την Ενετοκρατία που σχετίζονται άμεσα και καίρια με την ιστορία της πόλης του Ναυπλίου και την ενημέρωση, εκτός των άλλων, και των πολιτών είναι καίριας σημασίας και είναι υποχρέωση του Ιδρύματος Ιωάννη Καποδίστρια. Κάποιοι μάλιστα πολίτες ρωτούν με ενδιαφέρον και αγωνία και περιμένουν την έκδοσή τους.

Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με μέλος της οργανωτικής επιστημονικής επιτροπής του Συμποσίου (2015), μου δήλωσε παντελή άγνοια για το θέμα, και ουδείς γνωρίζει πότε θα εκδοθούν, οι σύνεδροι είναι απογοητευμένοι από την καθυστέρηση της έκδοσης των πρακτικών, ενώ ο υπεύθυνος επιστήμονας που ανέλαβε την προετοιμασία των κειμένων προς δημοσίευση είναι απλήρωτος! Τελικά θα εκδοθούν τα πρακτικά του συμποσίου ναι ή όχι; Και αν εκδοθούν πότε; Είναι ερωτήματα που παραμένουν δυστυχώς αναπάντητα μέχρι τώρα. Ελπίζουμε ότι ο Δήμαρχος Δ. Κωστούρος θα ενημερώσει την κοινή γνώμη και τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή της δαπάνης και την έκδοση των πρακτικών του συμποσίου. Άλλωστε ο Δήμος Ναυπλίου κρίνοντας από το πλήθος των διαφόρων εκδηλώσεων δαπανά σοβαρά ποσά για πολλές, διαφορετικές και εφήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η μη έκδοση των πρακτικών προσβάλλει την ίδια την ιστορική πόλη του Ναυπλίου, το Δήμο και το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας, αλλά και τους διοργανωτές και τους συνέδρους του συμποσίου. Ως γνωστόν ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας που τον επικαλείται συχνά ο κ. Δήμαρχος, ήταν λιτός, αριστοκράτης, έκανε πάντα αξιοκρατικές επιλογές και αγωνίστηκε για το μείζον, να βάλει τα θεμέλια του Νέου Ελληνικού Κράτους, χωρίς περιττές σπατάλες, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες μέρα και νύχτα. Πρέπει να επισημάνουμε και να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ιστορία της πόλης του Ναυπλίου δεν έχει γραφτεί και πρέπει να αποτελεί απαράβατη και πρωταρχική προτεραιότητα του Δήμου Ναυπλίου και του Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας, η οποία να αποδεικνύεται στην πράξη. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η απρόσκοπτη και συνεχής έκδοση των Ναυπλιακών Αναλέκτων αποτελεί το «Βήμα» για τη δημοσίευση μελετών της ιστορίας της πόλης, η οποία είναι πολύπλευρη. Από το 2009 όταν εκδόθηκε ο 7ος τόμος των Ναυπλιακών Αναλέκτων ως το 2017, έχει εκδοθεί μόνο ο 8ος τόμος το 2013, με τα πρακτικά της Ναυπλιακής Επανάστασης. Η μη τακτική και συχνή έκδοση των Ναυπλιακών Αναλέκτων αποτελεί απώλεια για την Ιστορία και την ιστορική μνήμη της πόλης του Ναυπλίου.

Ελπίζουμε ότι θα δοθεί από τους αρμοδίους σαφής απάντηση κατ’ αρχήν για την άμεση έκδοση των πρακτικών του συμποσίου της Βενετοκρατίας (2015). Για τα Ναυπλιακά Ανάλεκτα θα επανέλθουμε μια άλλη φορά.

Χ. Πιτερός
Αρχαιολόγος, πρώην μέλος του
Ιδρύματος Ι. Καποδίστριας και
Πρόεδρος της επιτροπής έκδοσης
των Ναυπλιακών Αναλέκτων,
VII, 2009.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό έχει ως αφετηρία το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον μου για την πόλη του Ναυπλίου, όπως άλλωστε προκύπτει από την μέχρι τώρα πολιτεία μου (ο νοών – νοείτω).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ