Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Μεγάλο ενδιαφέρον για απόσυρση σκαφών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:11:00 π.μ. |
Μεγάλο ενδιαφέρον για απόσυρση σκαφών στην Αργολίδα
 Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά την απόσυρση αλιευτικών σκαφών έχει αρχίσει, αφού ήδη από τη Δευτέρα έκλεισε η διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατατέθηκαν, όπως μας ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Γιάννης Σακελλαρίου, 1.414 αιτήσεις από όλη την Ελλάδα και, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει γίνει γνωστή η χωροταξική κατανομή τους.

Στην Αργολίδα, οι εκπρόσωποι των συλλόγων αλιέων εκτιμούν ότι εάν δεν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις-εμπόδια για τη χρηματοδότηση της απόσυρσης, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όπως μας εξήγησε και ο κ. Σακελλαρίου, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, αλλά οι περισσότεροι απορρίφθηκαν, αφού δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι τον τελευταίο χρόνο ασχολούντο με την αλιεία για τρεις τουλάχιστον μήνες.

Προβλήματα

Ο εκπρόσωπος των αλιέων στην Ερμιόνη, Παναγιώτης Μέξης, τόνισε ότι «το ενδιαφέρον των περισσότερων ήταν η απόσυρση, αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι πλέον μεγάλος, τα σκάφη έχουν παλιώσει και η θάλασσα δεν μπορεί να μας ζήσει τώρα πια. Δυστυχώς, ζήτησαν δικαιολογητικά που δεν περιμέναμε ότι θα ζητούσαν και έτσι μείναμε πολλοί εκτός προγράμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βασίλη Ηλιού από την Κοιλάδα, προέδρου του αλιευτικού συλλόγου Ερμιονίδος, που αριθμεί περίπου 250 μέλη. «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε σε αυτήν τη διαδικασία επιδότησης, αφού ζήτησαν μέχρι και ημερολόγιο σκάφους και αυτό δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το έχουμε. Τώρα, οι γέροντες θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν κοψοχρονιά και να κλείσουν έτσι αυτό το θέμα».

Τέλος, από τον σύλλογο Αλιέων του Δήμου Ναυπλίου, που καλύπτει και το Τολό αλλά και άλλες περιοχές, ο Δαμιανός Παντελής θα τονίσει ότι «ο κλάδος συρρικνώνεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι οι ερασιτέχνες ψαράδες και η παράνομη αλιεία, που επιδεινώνουν την κατάστασή μας.

Του Γιώργου Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ