ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο παρά πέντε της χρονιάς για τους εμπόρους της Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:43:00 μ.μ. |
Συγκρατημένη αισιοδοξία στο παρά πέντε της χρονιάς για τους εμπόρους της Πελοποννήσου
 Με αισιοδοξία κλείνει, όπως φαίνεται, η χρονιά για τους εμπόρους τόσο στην Πάτρα όσο και γενικότερα στην Πελοπόννησο καθώς η κίνηση στην αγορά την τελευταία εβδομάδα του 2017 ήταν αρκετά καλή. Τούτο δεν σημαίνει βέβαια ότι ήρθε η σωτηρία του «εμποράκου» καθώς όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων μνημονιακών (και όχι μόνο) ετών, είναι τόσο μεγάλα που θ’ ακολουθούν και θα προβληματίζουν την πλειοψηφία για καιρό ακόμα.

Ωστόσο οι τελευταίες 4-5 μέρες του έτους και ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο άφησε ελπίδες στους μικρομεσαίους καθώς ο κόσμος προσήλθε μαζικά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Όπως αναφέρει μιλώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, υπάρξει μια σχετική ικανοποίηση καθώς η χρονιά κλείνει στα ίδια ή κατά τι καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Άλλη έμποροι κινηθήκαν στο φινάλε της χρονιά λίγο χειρότερα από πέρυσι άλλοι κάπως καλύτερα με αποτέλεσμα, η πρώτη αποτίμηση να βγαίνει, κατά μέσο όρο, περίπου στο 5% αυξημένη από το 2016. Την τελευταία εβδομάδα του έτους οι καταναλωτές αγόρασαν κυρίως, δώρα, ηλεκτρονικές συσκευές, βιβλία και παιχνίδια καθώς όσοι έχουν ανάγκες ένδυσης και υπόδησης, περιμένουν τις εκπτώσεις που ακολουθούν.

«Υπήρξε μια αυξητική τάση του τζίρου φέτος, όμως μην γελιόμαστε οι υποχρεώσεις όλων μας είναι τόσο μεγάλες που τα πράγματα είναι δύσκολα για τους μικρομεσαίους. Οι οφειλές των προηγούμενων ετών είναι μεγάλες και πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές στο επιχειρείν για να δουν άσπρη μέρα», σημειώνει ο κ. Βαγενάς.

Συνολικά στην Πελοπόννησο-Δυτική Ελλάδα-Ιόνια υπάρχει μια σχετική ανισοκατανομή της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών καθώς όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία σε περιοχές όπου πήγε καλά η αγροτική παραγωγής όπως η Λακωνία κ.α. καθώς και σε τουριστικές περιοχές όπως π.χ. η Κεφαλονιά υπάρχει αισθητή αύξηση του τζίρου. Αλλού όπως στην Κόρινθο υπάρχει σημαντική πτώση, ενώ σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία υπάρχει στασιμότητα σε σύγκριση με πέρυσι.

Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρξει η δυνατότητα νομοθέτησης μέτρων που θα ευνοήσουν τους μικρομεσαίου. Την ίδια ώρα κρατούν μικρό καλάθι για την ρύθμιση των χρεών μέχρι 120 δόσεις καθώς φαίνεται πως λίγοι μικροί θα μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο.

Τέλος επικρατεί προβληματισμός για την στάση που θα πρέπει να κρατήσουν αναφορικά με τις επί πληρωμή πλαστικές σακούλες που θα υποχρεούνται πλέον να δίνουν στους πελάτες τους. Η «κατεύθυνση» της Ομοσπονδίας είναι να πάνε τα μέλη της προς σακούλες 70 μικρογραμμαρίων και βιοδιασπώμενες που δεν θα χρεώνονται.

Πηγή: thebest.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ