Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Εντυπωσιακό εναέριο σόου από χιλιάδες ψαρόνια στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:23:00 μ.μ. |
Εντυπωσιακό εναέριο σόου από χιλιάδες ψαρόνια στο Ναύπλιο (βίντεο)
Ένα τεράστιο μαύρο «σύννεφο» να απλώνεται και να διπλώνεται σχεδόν μπροστά τους αντίκρισαν οδηγοί σημερα το πρωί στο Ναύπλιο.

Οι οδηγοί έκοψαν αμέσως ταχύτητα για να δουν τι συμβαίνει, καθώς η τεράστια κινούμενη μάζα με χιλιάδες μικρά φτερά που συνοδευόταν από ένα μεγάλο θόρυβο και αποτελούνταν από κρωξίματα από εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες, πουλιά μαζί με τον ήχο που κάνανε οι φτερούγες τους.
Τα πουλιά σαν μια τεράστια μάζα κάνανε απίστευτους ελιγμούς στον αέρα, κάτι σαν οχτάρια, πάνω από μια έκταση μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, πάνω από την παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου και δίπλα σε ένα χωράφι.
Το θέαμα έφερνε αυτόματα στη μνήμη σκηνές από τα πουλιά του Χίτσκοκ, πολύ εντυπωσιακό αλλά και λίγο τρομακτικό.  Τελικά κάνανε έφοδο όλα μαζί, σε ένα χωράφι που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο, σε μια οδό με αρκετή κίνηση.
 Τα ψαρόνια [από το ψαρής ή γκριζομάλλης δηλ. έχει λευκά και μελανά στίγματα] ή Ευρωπαϊκό ψαρόνι ή Sturnus Vulgaris, [Οικογένεια Sturnidae], είναι ονομαστά για τον τρόπο που πετούν όλα μαζί, (σχηματίζουν τις πιο πολυάριθμες συγκεντρώσεις πουλιών), και για τις πολύ εντυπωσιακές μανούβρες που κάνουν στον αέρα. Τους εναέριους σχηματισμούς τους κάνουν πάντα στις μετακινήσεις τους, όταν θέλουν να αποκρούσουν κάποιο αρπακτικό ή όταν ψάχνουν για τροφή.
Φωλιάζουν σε κοιλώματα δέντρων ή και κτιρίων ακόμη και γεννάνε μια με δυο φορές τον χρόνο.
Ζουν περί τα 15 χρόνια. Είναι αποδημητικά πτηνά και από τα πιο πολυπληθή της υφηλίου.
Ενδημικό πτηνό της Ευρώπης και Ασίας, αλλά επειδή είναι και αποδημητικό έχει κατακλύσει κυριολεκτικά πολλές περιοχές του πλανήτη, βόρειο Αμερική, Αυστραλία, νότιο Αφρική και αλλού. Στην Ελλάδα εμφανίζονται σε τεράστια κοπάδια το φθινόπωρο και τον χειμώνα προφανώς για να φάνε ελιές, έντομα, φρούτα κ.α.
Είναι παμφάγα πτηνά, έξυπνα και μπορούν εύκολα να εκτοπίσουν άλλους πληθυσμούς πτηνών μια και προσαρμόζονται εύκολα στις τοπικές συνθήκες των περιοχών που θα επισκεφτούν, έτσι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την τοπική χλωρίδα και πανίδα, (η μείωση του κότσυφα στην Ελλάδα λέγεται ότι πιθανόν να οφείλεται και στα ψαρόνια). Επίσης μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στη γεωργία, στα αεροπλάνα που πετούν, (έχουν συμβεί πολλά δυστυχήματα εξ αιτίας των ψαρονιών).
Επειδή είναι πολύ έξυπνα πουλιά, πολύ κοινωνικά, (κάνουν τα πάντα όλα μαζί), πολύ θαρραλέα, δεν φοβούνται τους ανθρώπους πόσο μάλλον τα σκιάχτρα που μάταια βάζουν οι γεωργοί, έντονα πολυγαμικά και παμφάγα, έχει σαν αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.
Στο τραγούδι είναι μεγάλοι καλλιτέχνες (τραγουδούν πολύ), αλλά κυρίως φημίζονται για τις μιμήσεις που κάνουν στους ήχους άλλων πουλιών ή και ζώων, ακόμη και του ανθρώπου, μέχρι και ήχο κλήσης από κινητό διαπιστώθηκε να μιμούνται!!!
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ