ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:30:00 π.μ. | |
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο
 Αρχιερατική θεία λειτουργία τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο στον εορτάζοντα Ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. 
Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2107 ,τελέστηκε πανηγυρικώς εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Ευστρατίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κι άλλων Ιερέων από το Ναύπλιο και το Αργος .
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έμελε να συνδέετε με ένα τραγικό γεγονός της Ιστορίας μας , με την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.
Στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ένα κυριακάτικο φθινοπωρινό πρωινό του 1831. Συγκεκριμένα 27 Σεπτεμβρίου του 1831 και ενώ η θεία λειτουργία είχε ξεκινήσει και οι πιστοί εντός και εκτός του Ναού ανέμεναν την έλευση του Εθνικού Κυβερνήτη Καποδίστρια.
Όμως ξαφνικοί πυροβολισμοί αναστατώνουν το κλήρο και όσους πιστούς ευρίσκοντο εντός του ναού. Η θεία λειτουργία σταμάτησε και όλοι προσπάθησαν να εξέλθουν από την μικρή θύρα της εκκλησίας προκειμένου να δουν τι συνέβη. Το θέαμα που αντίκρισαν μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας ήταν συγκλονιστικό. Ο Κυβερνήτης κειτόταν νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος , ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο για την τιμή που έκανε να έρθει στην πανήγυρη του Αγίου.
Ο ναός είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, στο Ναύπλιο αλλά μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 και κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης, ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς.
Έτσι, το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ‘’ανιδρύθη εκ θεμελίων’’.
Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Μπαίνοντας μέσα, θα εντυπωσιαστείς από τις εικόνες, την απλότητα και την παλαιότητα του ναού. Άναψε ένα κεράκι και ξαπόστασε στα παλιά στασίδια. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ