ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Αφιέρωμα του Travelstyle στο Άργος: Ένας προορισμός έκπληξη που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:04:00 μ.μ. |
Αφιέρωμα του Travelstyle στο Άργος:  Ένας προορισμός έκπληξη που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα!
Εκεί που δεν το περιµένεις! Παρότι είναι µία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας, οι περισσότεροι δεν την έχουν συνδέσει µε τουριστικό προορισµό…. Κι όµως, το Άργος δεν είναι απλώς ένα σηµείο εµπορικών και βιοµηχανικών δραστηριοτήτων ή ένα πέρασµα προς άλλες κατευθύνσεις….

Με σηµαντικές αρχαιότητες τριγύρω και αρκετά όµορφα µαγαζιά και κέντρα διασκέδασης, αποτελεί έναν άκρως ενδιαφέροντα τόπο. Ο επισκέπτης σίγουρα θα θαυµάσει τα νεοκλασικά κτήρια, τους ζωντανούς πεζόδροµους, τα ξεχωριστά cafés και τα προσεγµένα εστιατόριά του, που περιστρέφονται, ειδικά τώρα, γύρω από τους ολοζώντανους πεζόδροµούς του!

Που πιστεύεις ότι μπορείς να απολαύσεις την εντυπωσιακότερη θέα του γραφικού Ναυπλίου; Σου έχουμε τη απάντηση!

Αξίζει, λοιπόν, να διανύσεις τα 7′ διαδροµής για να γνωρίσεις άλλη µία πόλη – κι ας µην έχει το «κραυγαλέο» κάλλος του Ναυπλίου ούτε τη φήµη του. Το Άργος είναι σεµνό, γι’ αυτό και πρέπει ο ίδιος να το ψάξεις, να το ανακαλύψεις και να χαρείς ό,τι έχει να σου προσφέρει. Και, πράγµατι, έχει πολλά…

ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ….


• Δηµαρχείο…


Το πρώτο πράγµα που θα τραβήξει την προσοχή σας είναι το Δηµαρχείο, ένα διώροφο νεοκλασικό του 19ου αιώνα που ανεγέρθηκε από τον Καποδίστρια και στολίδι για την κεντρική πλατεία.
• Πλατεία Αγίου Πέτρου…

Πρόσφατα αναπλασµένη και περιποιηµένη, µε τον οµώνυµο καθεδρικό ναό να της προσθέτει αίγλη, είναι εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης! Γύρω από την επιβλητική οµώνυµη εκκλησία, ένα δίκτυο πλακόστρωτων πεζόδροµων σηµατοδοτεί το εµπορικό κέντρο της.

• Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης…

Λειτουργεί ως παρεκκλήσιο της Ενορίας Αγίου Πέτρου. Είναι ένα από τα ελάχιστα εναποµείναντα κτήρια της Τουρκοκρατίας. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1570-1600, αποτελώντας ένα από τα αρχαιότερα µουσουλµανικά τεµένη. Είναι βέβαιη η ύπαρξη και µιναρέ, ο οποίος δεν διασώζεται σήµερα. Επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως τζαµί και νεκροταφείο Οθωµανών, ενώ από το 1871 µετατράπηκε σε χριστιανικό ναό.
• Πλατεία Δικαστηρίων…

Πλαισιώνεται από µια αρχαία κρήνη, ενώ εκεί στεγάζεται και το Ειρηνοδικείο της πόλης. Tip: Το Πάρκο του Μπόνη αποτελεί τον µεγαλύτερο χώρο πρασίνου στο Άργος.

• Αρχαιολογικό Μουσείο…

Βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Εκεί στεγάζονται ευρήµατα που χρονολογούνται από τις προϊστορικές περιόδους έως και τη Ρωµαϊκή Εποχή. Τα πιο αξιόλογα είναι ένα ανάγλυφο των Ευµενίδων της Ελληνιστικής Εποχής και ευρήµατα από τον προϊστορικό οικισµό της Λέρνας. Aνοιχτά 08:00-15:00, εισ.: €2,µειωµένο €1.

• Δηµοτική Νεοκλασική Αγορά…

Οι ντόπιοι την ονοµάζουν συνήθως «Καµάρες», από τις καµάρες που κοσµούν το κτήριο. Κατασκευάστηκε το 1889, βρίσκεται πλησίον της Πλατείας Δηµοκρατίας και αποτελεί ένα από τα εξοχότερα δείγµατα έντεχνης αρχιτεκτονικής του νεότερου Άργους, σε σχέδια τεχνοτροπίας του Τσίλλερ. Tip: Στους δύο διαδρόµους λειτουργούν µικρά, όµορφα καταστήµατα, κυρίως χρυσοχοεία, παραδοσιακά καφέ και τσιπουράδικα.

• Οι Στρατώνες του Καποδίστρια…

Απέναντι από τη Δηµοτική Αγορά, αποτελούν διατηρητέο κτήριο µε µακρά ιστορία. Κατασκευασµένοι τη δεκαετία 1690 επί Ενετοκρατίας, χρησίµευσαν αρχικά ως νοσοκοµείο υπό τη διεύθυνση των Αδερφών του Ελέους. Το 1829 επιδιορθώθηκαν από τον Καποδίστρια οι σοβαρές ζηµιές που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Tip: Οι Στρατώνες είχαν πολλές χρήσεις από τη δηµιουργία τους έως σήµερα. Πλέον, στεγάζεται εκεί το Βυζαντινό Μουσείο Άργους.

• Νεοκλασικά κτήρια….

Το σηµαντικότερο είναι το κτήριο του Σιδηροδροµικού Σταθµού, του 1900 περίπου, που αποτελεί τον κεντρικό σύνδεσµο διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων από και προς Αθήνα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Άλλα αξιόλογα νεοκλασικά είναι το Κωνσταντοπούλειο και το Μπουσουλοπούλειο.

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ…


• Λόφος της Λάρισας…

Βόρεια από το Άργος, εκεί όπου τελειώνει η πόλη, υψώνονται δύο λόφοι. Δεξιά, προς τα ΒΑ, είναι ο λόφος της Ασπίδος και στα ΒΔ ο πιο ψηλός από τους δύο (289 µ.), ο λόφος της Λάρισας, όπου στέκει περήφανα το Κάστρο. Και στον λόφο της Ασπίδος υπήρχε αρχαίο κάστρο, το οποίο δεν σώζεται. Τα δύο κάστρα ενώνονταν µε τείχη για την προστασία της πόλης του Άργους κατά την Αρχαιότητα.
• Κάστρο Άργους…

Αν και οικοδοµήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, Αργείοι, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι όρισαν ανά περιόδους την τύχη της πόλης, αφήνοντας την οχυρωµατική τους σφραγίδα. Το Κάστρο του Άργους (ή της Λάρισας, όπως λέγεται, από την κόρη του Πελασγού) προβάλλει σε ύψος 289 µέτρων, έχοντας θέα την αργολική πεδιάδα.

Αποτελείται από δύο περιβόλους (εξωτερικό και εσωτερικό), ενώ οι µεσαιωνικοί πύργοι, τα τείχη µε τις οδοντωτές επάλξεις και τα ερείπια του βυζαντινού ναού στο εσωτερικό του (από την εποχή της δυναστείας των Κοµνηνών) αποτελούν νοσταλγικά αποµεινάρια τα οποία µας µεταφέρουν σε έναν άλλον χωροχρόνο, ζωντανεύοντας την αίγλη που κάποτε απέπνεε.

Δικαίως εντάχθηκε, το 1992, στα «εξέχοντα διατηρητέα µνηµεία».

Είσοδος ελεύθερη. Καθηµερινά, 08:00-15:00.

Tip: Ο Κολοκοτρώνης πρότεινε την κατάληψή του από τους Έλληνες, µε σκοπό να καθυστερήσει τη στρατιά του Δράµαλη και να προλάβει να οχυρωθεί στα Δερβενάκια!

• Παναγία Κατακεκρυµµένη ή Πορτοκαλούσα…


Κουρνιάζει στην αγκαλιά του λόφου του Κάστρου της Λάρισας. Βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά, πάνω στον βράχο, όπου την αρχαία εποχή υπήρχε ιερό της Ακραίας Ήρας. Η Παναγία αρχικά λειτουργούσε ως µοναστήρι και η ιστορία της ξεκινά από το 1715 περίπου.

Tip: Ονοµάστηκε «Πορτοκαλούσα» επειδή οι Αργείοι έριχναν πορτοκάλια στα νιόπαντρα ζευγάρια την ηµέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου και «Κατακεκρυµµένη» από την παλιά εικόνα που ήταν κρυµµένη σε σπηλιά και βρέθηκε κατά τρόπο θαυµατουργικό.

• Αρχαία Αγορά του Άργους…


Στα ανατολικά του λόφου της Λάρισας, περιλαµβάνει µερικά από τα πιο σηµαντικά ευρήµατα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή και κτίσµατα της Αρχαιότητας, όπως µια παλαίστρα, ένα ωδείο και µνηµεία παγανιστικής λατρείας. To «Κριτήριον» (Νυµφαίο του Άργους) είναι ένα αρχαίο µνηµείο στους πρόποδες του λόφου, το οποίο πήρε τη σηµερινή του µορφή από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. Λειτούργησε αρχικά ως δικαστήριο.

• Αρχαίο Θέατρο του Άργους…

Σκαµµένο στην πλαγιά του λόφου, παραµένει το σπουδαιότερο από τα µνηµεία που έχουν φέρει στο φως έως σήµερα οι ανασκαφές. Χτισµένο στο τέλος του 4ου αι. ή ίσως στην αρχή του 3ου, διασκευάστηκε δύο φορές, µία από τον αυτοκράτορα Αδριανό και άλλη µία στο τέλος του 4ου αι., όταν η σκηνή µεταβλήθηκε σε λεκάνη για ναυµαχίες! Σήµερα δεν σώζεται τίποτα από τη σκηνή, αλλά οι 89 σειρές εδωλίων µαρτυρούν ότι το θέατρο είχε χωρητικότητα 20.000 θεατών. Ανοιχτά: 08:00-15:00. Είσοδος ελεύθερη. Tip: Από τις ανασκαφές φάνηκε πως το θέατρο αυτό ήταν µεγαλύτερο από της Επιδαύρου και πιθανόν το µεγαλύτερο της Ελλάδας!

• Το Ηραίον…
Ανάµεσα στο Άργος και τις Μυκήνες, στις πλαγιές του λόφου που λεγόταν Αετόβουνο ή Εύβοια, θεωρείται κέντρο λατρείας της Ήρας της Αργείας, όπως την ονοµάζει ο Όµηρος. Στο Ηραίον τελούνταν τα Ηραία ή Εκατόµβοια.

Ανοιχτά: 08:00-15:00. Είσοδος ελεύθερη.

• Στο γραφικό Κεφαλάρι…

Τρία χιλιόµετρα νοτιοδυτικά από το Άργος, αξίζει να φτάσετε έως το Κεφαλάρι. Αρχαιότατος τόπος λατρείας, εξακολουθεί να είναι ευλαβικό προσκύνηµα για τους ντόπιους, λόγω του θαυµατουργού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής (χτισµένος µέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον). Αποτελεί ένα δροσερό µέρος αναψυχής γύρω από τις πηγές του Ερασίνου ποταµού, µε τα νερά του οποίου κινούνταν κάποτε οι θρυλικοί Μύλοι του Άργους.

Οµορφότατη είναι µια µικρή λίµνη που σχηµατίζουν τα νερά αµέσως µετά τις πηγές του, µε µεγάλα πλατάνια γύρω της. Το Κεφαλάρι είναι επίσης γνωστό για τα σπήλαιά του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εδώ έβγαιναν τα νερά της Στυµφαλίας Λίµνης και κάθε χρόνο τελούσαν οργιαστικές γιορτές.

• Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Νερού…

Έχει εγκατασταθεί στο κέντρο του χωριού, απέναντι από τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, και αποτελείται από 3 τµήµατα: Μουσείο Νερού, Λαϊκής Τέχνης – Κουλτούρας και Φυσικής Ιστορίας. Τα παιχνίδια και οι πειραµατισµοί µε το νερό αυξάνουν τις γνώσεις των επισκεπτών και ενδυναµώνουν τη σχέση του ανθρώπου µε τη φύση. Eίσοδος δωρεάν.

Tip: Το πρώτο χαρτοποιείο στην Ελλάδα φτιάχτηκε στο Κεφαλάρι, κοντά στο σηµερινό Μουσείο, από τον Αρχιµανδρίτη Διονύσιο Πύρρο και τον στρατηγό Νικηταρά!
• Πυραµίδα του Ελληνικού…

Στο Κεφαλάρι βρίσκεται και αυτό το µεµονωµένο µνηµείο. Σύµφωνα µε τις ανασκαφικές µαρτυρίες, χρονολογείται τον 4ου π.Χ. αιώνα, αλλά πολλοί το θεωρούν αρχαιότερο. Στα ύστερα χρόνια της Αρχαιότητας θεωρούσαν την πυραµίδα ταφικό µνηµείο, αλλά σήµερα είναι βέβαιο πως επρόκειτο για οχυρό του τύπου µικρών φρουρίων, µε τα οποία έλεγχαν τους οδικούς άξονες. Ελεύθερη είσοδος.


ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς, µέσω της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και στη συνέχεια µέσω της Ε.Ο. Κορίνθου – Τριπόλεως. Ακολουθώντας τη σχετική σήµανση, στρίβετε αριστερά προς Άργος, όπου θα φτάσετε έπειτα από 12 χλµ. περίπου. Συνολικά, το Άργος απέχει 11 χλµ. από το Ναύπλιο, 120 χλµ. από την Αθήνα και 624 χλµ. από τη Θεσσαλονίκη.


ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Μυκήνες
Τα συναισθήµατα που προκαλεί ο διεθνούς ακτινοβολίας αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών (14 χλµ. από το Άργος) και Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO συνοψίζονται στη λέξη «δέος».

Γιατί εδώ υπήρξε το κέντρο ενός από τους παλαιότερους ευρωπαϊκούς πολιτισµούς, ο Μυκηναϊκός. Όσα αφηγείται ο Όµηρος στα έπη του αποκαλύπτονται µέσα από τις εδώ ανασκαφές του Σλήµαν και αντανακλούν το µεγαλείο των «πολύχρυσων Μυκηνών».

Είσ. €12. Καθηµερινά 08:00-18:00.

Αρχαία Τίρυνθα
Σε απόσταση µόλις 8 χλµ. από το Άργος, θα συναντήσετε την Αρχαία Τίρυνθα, την καλύτερα σωζόµενη µυκηναϊκή ακρόπολη!

Οι ανασκαφές που πραγµατοποιήθηκαν στο εσωτερικό της έφεραν στο φως σηµαντικά οικοδοµήµατα διοικητικής, οικονοµικής ή τελετουργικής χρήσης, τα οποία αποδεικνύουν τη µεγάλη ακµή που γνώρισε η πόλη.

Είσ. €4. Καθηµερινά, 08:00-15:00.

Πηγή: travelstyle.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ