ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Νέα παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τη συνεχή καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του δικτύου του Αναβάλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:37:00 μ.μ. | |
Νέα παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τη συνεχή καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του  δικτύου Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα τη συνεχή καθυστέρηση στην υλοποίηση του 6ου υποέργου προϋπολογισμού 7.896.000 ευρώ της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Επανέρχομαι με νέα Ερώτηση προκειμένου να ενημερωθώ για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου, καθώς τα προβλήματα άρδευσης στις ως άνω περιοχές θα επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, γεγονός που ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε διαπιστώσει και κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα τον Απρίλιο του 2017.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη σχετική 2840/24-1-2017 Ερώτηση μου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε μεταξύ άλλων απαντήσει τα εξής:

“Με το αριθμ. Πρωτ. 93/2108/20γ/541Β/12-01-2015 έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ εστάλη στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ 2007-2013 / Μονάδα Β3 πλήρης φάκελος τευχών Δημοπράτησης και απαραίτητων εγκρίσεων προκειμένου να γίνει ο Προληπτικός Έλεγχος νομιμότητας των διαδικασιών Δημοπράτησης του 6ου υποέργου “Βελτιώσεις έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια Ν. Αργολίδας” συνολικού προϋπολογισμού 7.896.600 ευρώ.

Με την αριθμ. πρωτ. 469/22-01-2015 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ 2007-2013 / Μονάδα Β3 αποφασίστηκε η προέγκριση της Δημοπράτησης του ανωτέρω έργου και με την αριθμ. πρωτ. 401/10495/2-2-2015 Απόφαση της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης του έργου “Βελτιώσεις έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια Ν. Αργολίδας” μέχρι του ποσού των 7.896.600 ευρώ.

Προκειμένου να προβεί η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη Δημοπράτηση του εν λόγω 6ου Υποέργου, θα πρέπει πρώτα να εναρμονιστεί με την αριθμ. 29 ΕΣ/2017 (Β 3074/6-9-2017) απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που αφορά στην έκδοση τευχών διακηρύξεων ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων έργων άνω των ορίων και κάτω των ορίων του ν.4412/2016 (Α'147) με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά με βάση την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016.

Επίσης θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες εγγραφής των εισηγητών στους καταλόγους του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και να ληφθούν οι απαραίτητοι κωδικοί προκειμένου η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ να προβεί στη σύναψη ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων έργων”.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων για τη μεταφορά νερού στην περιοχή πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μεγάλου αριθμού παραγωγών που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση της διοίκησης του ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου.

Στη συγκέντρωση, όπου επισημάνθηκε για ακόμη μία φορά ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να μη χαθεί ακόμα μία χρονιά, αναφέρθηκε ότι η καθυστέρηση της λειτουργίας του έργου έχει δημιουργήσει προβλήματα στις υποδομές που ήταν έτοιμες, όπως για παράδειγμα την κλοπή ηλεκτρολογικού υλικού από τα αντλιοστάσια, το οποίο πλέον πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να αυτά να καταστούν εκ νέου λειτουργικά.

Επισημαίνω επίσης ότι στα Φίχτια-Μοναστηράκι και την ευρύτερη περιοχή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για το φυτικό κεφάλαιο αφού η κλιματική αλλαγή, εκτός των άλλων, εντείνει τη λειψυδρία με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να στερεύουν οι αρδευτικές γεωτρήσεις.

Τούτων δοθέντων,



ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι ενέργειες έχουν γίνει για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα.



Πότε θα γίνει η δημοπράτηση του 6ου υποέργου συνολικού προϋπολογισμού 7.896.000 ευρώ και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ