ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων και η Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων έκοψαν την πίτα τους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:48:00 μ.μ. | |
Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων και η Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων έκοψαν την πίτα τους
Το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων και η Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων «ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ», έκοψαν μαζί τις πίτες τους στην όμορφη ταβέρνα του χωριού «ΠΕΤΡΙΝΟ».
Όλο σχεδόν το χωριό ήταν παρόν στην εκδήλωση που έγινε με εξαιρετική επιτυχία.
Στο κατάμεστο «ΠΕΤΡΙΝΟ» βρέθηκαν και οι : ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γκιόλας Γιάννης, ο Βουλευτής της ΝΔ Ανδριανός Γιάννης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανιάτης Γιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γαβρήλος Γιώργος, ο πρώην Δήμαρχος Ερμιονίδας Καμιζής Δημήτρης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής κοινότητας Κρανιδίου Γιάννης Κοντοβράκης, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξων Γιάννης Γεωργόπουλος και Τάσος Λάμπρου, ο Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Αντωνόπουλος ,δημοτικοί σύμβουλοι και σύσσωμοι οι εθελοντές του Λαογραφικού Κέντρου καθώς και όλες οι χορωδοί της ερασιτεχνικής γυναικείας χορωδίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με υπέροχους παραδοσιακούς σκοπούς ελληνικούς και αρβανίτικους, από τις εκπληκτικές φωνές των ηλικιωμένων κυριών που έφταναν στ΄αυτιά μας ερχόμενες από άλλους χρόνους μακρινούς, ευχάριστες και γνωστές, συντονισμένες όμορφα από τον κ.Τσατσαρό που έχει την επιμέλεια της χορωδίας.
Ο Ιερέας του χωριού ευλόγησε τις πίτες, η συντονίστρια των εθελοντών κ. Μεθενίτη μας μίλησε για την ιστορία και τις δράσεις του Λαογραφικού και της Χορωδίας.
Την πίτα του Λαογραφικού κέντρου έκοψε το μέλος της εθελοντικής ομάδας κ.Γιώτα Σαμπάνη.
Εν συνεχεία, οι τρεις πιο ηλικιωμένες γυναίκες χορωδοί, οι κυρίες Μπάρδη, Μπαλαμπάνη, και Μεθενίτη,ένωσαν τα χέρια τους κι έκοψαν με συγκίνηση και την δικιά τους πίτα.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η εκδήλωση κορυφώθηκε με πηγαίο λαϊκό χορό και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας.
Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων καθώς και η γυναικεία χορωδία, έχουν την τύχη να στεγάζονται στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Διδύμων, ιστορικό κτίριο του 1900.Στις αίθουσες του βρήκαν τον χώρο τους αντικείμενα που σηματοδότησαν τις ασχολίες των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμα τους ,τις γιορτές και τις παραδόσεις τους στο πέρασμα των χρόνων. Γεωργικά εργαλεία, οικιακά χρηστικά αντικείμενα και συσκευές, αργαλειός, ενδύματα, στρατιωτικές στολές, νυφικά ,παιχνίδια ,μεγάλη έκθεση φωτογραφίας αλλοτινών εποχών ,δίνουν την ευκαιρία στους Διδυμιώτες αλλά και στους ξένους επισκέπτες, να ταξιδέψουν νοητά σε εποχές περασμένες .Η ύπαρξη του Λαογραφικού κέντρου στηρίζεται στον εθελοντισμό των Διδυμιωτών που άνοιξαν τα σεντούκια τους και εμπιστεύτηκαν στους εθελοντές ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Το κέντρο λειτουργεί και είναι επισκέψιμο σε όλους τους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή,μόνο με τις προσπάθειες των εθελοντών.
Το καλοκαίρι δέχεται επισκέψεις από ομάδες τουριστών από τα πολλά και όμορφα τουριστικά καταλύματα ολόκληρης της Ερμιονίδας και της Αργολίδας.
Στον ίδιο χώρο δίνονται συναυλίες, ανεβαίνουν θεατρικά έργα, γίνονται ομιλίες και εργαστήρια για τα μέλη και τους φίλους της εθελοντικής ομάδας του Λαογραφικού Κέντρου.
Στις ίδιες αίθουσες του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Διδύμων κάνει τις πρόβες της το καλοκαίρι, η Χορωδία των ηλικιωμένων κυρίως και σεβάσμιων Γυναικών «ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ »που τραγουδάει παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια ελληνικά και αρβανίτικα. Όλα ξεκίνησαν το 2015 στο Παλαιό Σχολείο ,στο Λαογραφικό κέντρο Διδύμων, όπου κοβόταν η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα, όταν μετά την εκδήλωση μια ομάδα γυναικών άρχισε να τραγουδά παράλληλα ελληνικά και αρβανίτικα δημοτικά τραγούδια, όλοι έγιναν μια παρέα και τους μπήκε η ιδέα της δημιουργίας μιας χορωδίας που θα τραγουδάει και θα καταγράφει τον έντεχνο λόγο του τόπου, πριν αυτός λησμονηθεί. 
Η παρέα όλο μεγάλωνε και έτσι δημιουργήθηκε Η ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ. Σε αυτό συνετέλεσαν αναμφίβολα και κάποιοι άνθρωποι που αγαπάνε τον τόπο τους και τον πολιτισμό και κατέγραψαν μαζί με τις σεβάσμιες γερόντισσες όλα τα παλιά δημοτικά τραγούδια ,λίγο πριν χαθούν και λησμονηθούν.
Οι ίδιες σχημάτισαν τη χορωδία και τα τραγούδησαν τον περασμένο Μάιο που συμμετείχαν στο 7 ο Φεστιβάλ φωνητικών συνόλων, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

Ελπίζουμε πως σύντομα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης θέρμανσης στο Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων. Η έλλειψη θέρμανσης ανάγκασε φέτος τους εθελοντές να κόψουν τις πίτες τους σε άλλο χώρο. Είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν οι αίθουσες και να εγκατασταθεί θέρμανση στο Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων ,σκοπός για τον οποίο όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν διότι το Λαογραφικό Κέντρο προσφέρει χαρά και δημιουργική απασχόληση στους Διδυμιώτες ,κάνοντας την ζωή τους ενδιαφέρουσα και κυρίως στην πιο ευαίσθητη κατηγορία τα υπερήλικα μέλη.

Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα άλλωστε και η ιστορία του χωριού στεγάζονται εδώ και αποτελούν ήδη ελκυστικό παράγοντα ανάπτυξης του Τουρισμού των Διδύμων και της Ερμιονίδας ολόκληρης. Οι Λαογραφικές παραδόσεις και τα πολυάριθμα δρώμενα, όπως για παράδειγμα μαθήματα αργαλειού, παρασκευή σαπουνιού από αγνό ελαιόλαδα, μαγειρική με πατάτες της περιοχής, και πολλές παρόμοιες δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν δυναμικό παράγοντα έλξης επισκεπτών, καθιέρωσης του ονόματος των Διδύμων στον τουριστικό χάρτη της Αργολίδας ,σαν εναλλακτικό προορισμό ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, προσφέροντας αρκετά οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ