ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

«Καμπανάκι» κινδύνου για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με την έξαρση της ιλαράς και της γρίπης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:19:00 μ.μ. |
«Καμπανάκι» κινδύνου για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με την έξαρση της ιλαράς και της γρίπης
 Καμπανάκι κινδύνου «χτυπούν» οι Έλληνες εντατικολόγοι για τα δραματικά κενά στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ, την ώρα που τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της ιλαράς αλλά και η εποχική γρίπη δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερες ανάγκες για εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών.

Δύο μήνες μετά την κλήρωση που έγινε στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, για την επιλογή των ειδικευμένων γιατρών που θα εξειδικευτούν στην εντατική θεραπεία η τοποθέτησή τους στις ΜΕΘ παραμένει σε εκκρεμότητα. Αυτό συνεπάγεται κλειστά κρεβάτια σε Μονάδες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη δημόσια υγεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων όπως η ιλαρά και η γρίπη.

«Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν», επισημαίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ενδεικτικά για την ταχύτητα εξάπλωσης της ιλαράς: από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 215 κρούσματα ιλαράς, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον περασμένο Μάιο είναι 1.185. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 50% των ατόμων που νοσούν με ιλαρά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ενώ το 10% εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές. Η ειδικευόμενη γιατρός του Ευαγγελισμού που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση, είναι το πιο πρόσφατο «θύμα» αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

Ο εφετινός χειμώνας έχει μια ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για κρεβάτια Εντατικής: παράλληλη εμφάνιση με την ιλαρά ετοιμάζεται να κάνει και η εποχική γρίπη. Μέχρι τώρα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ επτά ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της γρίπης, ένας εκ των οποίων κατέληξε. Πέρυσι χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της νόσου 276 ασθενείς, εκ των οποίων κατέληξαν οι 108. Σημαντικός αριθμός, περίπου 20 ασθενείς, κατέληξαν εκτός ΜΕΘ, χωρίς στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ να αποσαφηνίζεται εάν υπήρχε ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ αλλά όχι και διαθέσιμο κρεβάτι…

«Η προαναφερόμενη κατάσταση, επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και ζητεί: α) επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού, β) κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας, γ) την αναστολή εφαρμογής του υπ. Αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 «περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας Εξειδίκευσης».

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία χρονικά επιλογή ειδικευμένων ιατρών προς εξειδίκευση Εντατικολογίας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές τη συγκεκριμένη στιγμή. Η διαδικασία άλλαξε με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη (5/10/2017) και αντικαταστάθηκε με τοποθέτηση ιατρών από πίνακα κατάρτισης βάσει προτεραιότητας καταχώρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, για κάθε ΜΕΘ καταρτίστηκε στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια, ηλεκτρονικός πίνακας ειδικευμένων ιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση. Η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις εξειδίκευσης γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρησης στον πίνακα, ωστόσο κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας πριν από δύο μήνες η σειρά προτεραιότητας έγινε «κλήρωση»…
Πηγή: matrix24.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ