ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στο Ναύπλιο για τη χρήση φυτοφαρμάκων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:08:00 π.μ. |
Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στο Ναύπλιο για τη χρήση φυτοφαρμάκων
Αιφνιδιαστικούς ελέγχους στη λαϊκή αγορά του Ναυπλίου και σε σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Αργολίδας, λίγο πριν κλείσει η χρονιά. Οι έλεγχοι που κάνει το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αργολίδας, γίνονται στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος που οργανώνει το Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Όπως μας δήλωσε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αργολίδας, Δημήτρης Δήμου, «μέσα στο 2017, η υπηρεσία έκανε έξι φορές ελέγχους σε σημεία που πωλούνται κηπευτικά προϊόντα και στον τελευταίο που κάναμε πήραμε δείγματα από δέκα περίπου διαφορετικά κηπευτικά, τα οποία και θα σταλούν στο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Επειδή ο παραγωγός θα κληθεί να πληρώσει ένα βαρύ πρόστιμο στην περίπτωση που βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι επιβάλλεται να μην κάνουν συγκομιδή των προϊόντων τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου. Επίσης, οφείλουν να μην υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δόσεις των γεωργικών φαρμάκων, αλλά και να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα».

Ο κύριος όγκος των ελέγχων αφορά, όπως είναι φυσικό, τις λαϊκές αγορές, αλλά δεν εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ, τα μανάβικα και γενικότερα όλα τα πιθανά σημεία διακίνησης κηπευτικών και εσπεριδοειδών.

Αποτελέσματα

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και ο έλεγχος που έγινε τον Σεπτέμβριο σε πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια .Τα αποτελέσματα έδειξαν απόλυτα καθαρά προϊόντα και χωρίς ίχνος υπολείμματος φυτοφαρμάκου, ικανοποιώντας έτσι τους αρμόδιους ελεγκτές και γλιτώνοντας τους παραγωγούς από πρόστιμα –φωτιά.

Όπως μας επεσήμανε ο κος Δήμου, «είναι σαφές ότι το πρόγραμμα ελέγχου με το Μπενάκειο αρχίζει και αποδίδει, αλλά είναι σίγουρο επίσης ότι εάν χαλαρώσουμε τους ελέγχους, τότε πολλοί θα μπούνε σε πειρασμό να παραβιάσουν τους κανόνες». Η απειλή μεγάλων προστίμων αλλά και η συνειδητοποίηση των κανόνων αγοράς, που πρέπει να ακολουθούν όλοι, μετά από πολλά χρόνια φαίνεται ότι φέρνουν τα ποθούμενα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την υπηρεσία, σε παραγωγό που βρέθηκαν τα προϊόντα του με υπολείμματα φυτοφαρμάκου, το πρόστιμο έφτασε στα 7.500 ευρώ.

Γιώργος Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ