ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Βατερλό στις αντικειμενικές αξίες - Οι εκτιμητές γύρισαν την πλάτη στη μισή Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:26:00 π.μ. |
Βατερλό στις αντικειμενικές αξίες - Οι εκτιμητές γύρισαν την πλάτη στη μισή Ελλάδα
Όταν δεν υπάρχουν εκτιμητές για τη Λάρισα, το Ρέθυμνο, τα Ιωάννινα, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του πατατράκ στη διαδικασία ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών και δικαιώνονται για μια ακόμα φορά όσοι είχαν επισημάνει εξαρχής ότι η αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομικών για τήρηση των μνημονιακών προθεσμιών, είναι μάλλον ανεδαφική.

Πριν από δέκα ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη- όπως αποδείχθηκε- φάση αναζήτησης και ορισμού εκτιμητών. Ο σχετικά μικρός αριθμός των ενδιαφερομένων- περίπου 200- δεν ήταν το βασικό πρόβλημα, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν και επιβεβαιώθηκαν, ότι οι αιτήσεις αφορούσαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και κάποια άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αντιθέτως δεν υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις “δύσκολες” περιοχές όπως οι ορεινοί νομοί και τα νησιά. Κι αυτό όχι βέβαια λόγω χαμηλότερης αμοιβής- προβλέπεται 50 ευρώ ανά Ζώνη παντού- αλλά λόγω ανυπαρξίας συναλλαγών σε αυτές τις περιοχές, που καθιστούν αδύνατον να βρεθούν οι εμπορικές τιμές άρα και να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.

Και κάπως έτσι το υπουργείο Οικονομικών ξανάνοιξε χθες τη διαδικασία αναζήτησης εκτιμητών, με συμπληρωτική πρόσκληση ενδιαφέροντος, που “κλείνει” στις 31 του μήνα, δηλαδή αύριο και προβλέπεται νέα κλήρωση για την 1η Φεβρουαρίου. Για πόσες περιοχές ψάχνει εκτιμητές το υπουργείο; Για 2.694 Δημοτικές Ενότητες, δηλαδή σχεδόν για τη μισή Ελλάδα! Ιωάννινα, Σπάρτη, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Λάρισα, Γρεβενά, σχεδόν όλη η Πελοπόνησσος, όλη η Ευρυτανία, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Νάξος και πάει λέγοντας, έμειναν “ορφανές” από εκτιμητές και πλέον το όλο εγχείρημα κρέμεται από μια πολύ λεπτή κλωστή.

Όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μνημονιακή προθεσμία της 31ης Μαρτίου είναι πολύ δύσκολη κι όλα δείχνουν ότι πέρα από τις συνεννοήσεις, που θα χρειαστεί να γίνουν με τους Θεσμούς, η περιβόητη εναρμόνιση εμπορικών- αντικειμενικών αξιών, θα περάσει από ψιλό πολιτικό κόσκινο. Ως γνωστόν, οι εισηγήσεις των εκτιμητών- υποτίθεται μέσα σε 20 ημέρες από τη στιγμή που θα διοριστούν- δεν θα είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει “φιλτράρισμα” από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να ελέγχει ενδεχόμενες μεγάλες αποκλίσεις από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες κι από τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Ομάδα Εργασίας, χωρίς να μπορεί να απαντήσει κανείς με ποια κριτήρια ακριβώς θα γίνει ο έλεγχος αυτών των αποκλίσεων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει αναλάβει τη δέσμευση να ρυθμίσει αναλόγως τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν εισπρακτικές αποκλίσεις. Κι επειδή ουδείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως η ενδεχόμενη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε περιοχές της Περιφέρειας και σε “λαϊκές” συνοικίες, ο σχεδιασμός προβλέπει είτε αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί- με μεταφορά του βάρους στις μεσαίες και μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες- είτε περιορισμένου εύρους αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να μη χρειαστούν... ακροβατικά στον ΕΝΦΙΑ.
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ