ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Civita di Bagnoregio: Η πανέμορφη αετοφωλιά της Ιταλίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:54:00 π.μ. | |
Civita di Bagnoregio: Η πανέμορφη αετοφωλιά της Ιταλίας
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό του 13ου αιώνα, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο, ανάμεσα στη Σιένα και τη Ρώμη. Μια μόνο γέφυρα συνδέει τους 10 μόνιμους κατοίκους του με τον υπόλοιπο κόσμο.


Λιγότερο γνωστό από τη Σιένα ή την Ασίζη, αυτό το εκπληκτικό μικρό κόσμημα έχει ξεφύγει από τη σύγχρονη εποχή κυρίως λόγω της τοπογραφίας του.
Η πόλη σκαρφαλώνει στην κορυφή που ανεβαίνει ψηλά πάνω από ένα τεράστιο φαράγγι που κυριαρχείται από τον άνεμο και τη διάβρωση. Η «σέλα» της γης, η οποία συνδέει τη Civita με τη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια αδελφή της πόλη, το Bagnoregio, έχει φθαρεί. Οι φωτογραφίες γύρω από την πόλη δείχνουν το παλιό μονοπάτι γαϊδάρων που συνέδεε κάποτε τους οικισμούς. Σήμερα, ο μόνος τρόπος εισόδου ή εξόδου είναι με μια πεζογέφυρα. Τα προϊόντα μεταφέρονται σε μοτοποδήλατα.

Η κύρια είσοδος είναι μια τεράστια πέτρινη διάβαση, φτιαγμένη από τους Ετρούσκους πριν από 2.500 χρόνια και διακοσμημένη τον 12ο αιώνα με μια ρωμανική καμάρα. Περνώντας μέσα από την πύλη εισέρχεστε σε έναν άλλο κόσμο – ένας κόσμος που έχει κολλήσει στον Μεσαίωνα. Μπορείτε να νιώσετε την ιστορία στις ομαλές πλακόστρωτες πέτρες κάτω από τα πόδια σας. Η εξερεύνηση του Civita είναι ένα κυνήγι πολιτισμικών παγιδευτών.
Μέσα στην πύλη, οι γοητείες του Civita είναι λεπτές. Όσοι ψάχνουν για τουρνουά δεν θα ξέρουν πού να κοιτάξουν. Δεν υπάρχουν λίστες με αξιοθέατα, περιηγήσεις προσανατολισμού ή ώρες μουσείων. Είναι ακριβώς η Ιταλία. Το Civita είναι το όνειρο ενός καλλιτέχνη, μια πόλη στο γυμνό. Κάθε λωρίδα και μονοπάτι φυλάει μια έκπληξη. Τα λουλούδια στις γλάστρες, σαν σε παρέλαση, στα μπαλκόνια.

Αργά αλλά σίγουρα αυτή η πόλη θα υποκύψει στην πορεία της γεωλογικής περιόδου. Το έδαφος κάτω από το Civita είναι κυψελοειδές με αρχαία κελάρια, ιδανικά για την αποθήκευση κρασιού, και δεξαμενές για τη συλλογή όμβριων υδάτων. Πολλοί χρονολογούνται από την εποχή των Ετρούσκων. Μια προ-ρωμαϊκή σήραγγα κάτω από την πόλη διπλασιάστηκε ως καταφύγιο βόμβας στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Civita έχει έναν διάσημο «γιο», τον St. Bonaventure, τον «δεύτερο ιδρυτή» της φραγκισκανικής τάξης. Το σπίτι του έχει χαθεί, αλλά το βασικό σχέδιο πλέγματος της παλιάς πόλης επιζεί, με την εκκλησία στο επίκεντρο του. Η ταυτότητα αυτού του ιερού τόπου λατρείας περιστρέφεται με τους αιώνες: Ένας ναός της ‘Ετρος, έπειτα ένας ρωμαϊκός ναός, σηκώθηκε εδώ μπροστά στη σημερινή καθολική εκκλησία. Οι αρχαίοι πυλώνες από αυτούς τους ειδωλολατρικούς ναούς, στέκονται σαν γιγάντια σκαμπό μπαρ ακριβώς έξω από την πόρτα της εκκλησίας.

Η κύρια πλατεία είναι ο παλμός και η υπερηφάνεια του χωριού, όπου ξεκινούν τα φεστιβάλ και οι πομπές, και οι επισκέπτες συνοδεύονται με το παρελθόν της πόλης. Οι αγώνες άγριων γαϊδάρων πραγματοποιούνται εδώ τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ενώ τα Χριστούγεννα, στην πλατεία παίζεται μια ζωντανή σκηνή της Θείας γέννησης.
Οι νεαροί της Civita έχουν φύγει, παραγκωνισμένοι από τη θαμπάδα των πιο σύγχρονων πόλεων όπου μπορούν να συμμετάσχουν στην κοσμοπολίτικη παρέλαση της Ιταλίας. Και καθώς οι ηλικιωμένοι γίνονται εύθραυστοι, μετακινούνται σε διαμερίσματα στο κοντινό Bagnoregio. Με τον μόνιμο πληθυσμό να μειώνεται, το Civita γίνεται μια απόδραση του Σαββατοκύριακου για τους πλούσιους αστούς. Οι οικογένειες που βρίσκονται εδω, εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Για να εμπλουτίσετε την εμπειρία σας από αυτή την… ρουστίκ περιπλάνηση, να είστε εξωστρεφής. Περπατήστε γύρω και μιλήστε στους ανθρώπους. Καθίστε στην πλατεία, χαμογελάστε και χαιρετήστε κάθε περαστικό. Είναι ένα κοινωνικό παζλ που κάθε άτομο ταιριάζει. Οι γάτες, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού, γρατζουνίζουν τα νύχια τους ακίνδυνα σε παλιές πέτρες με μεγάλη ιστορία…
Τίποτα δεν εγκαταλείπεται σε αυτή την πόλη. Σε ένα εστιατόριο, ο ιδιοκτήτης δείχνει με υπερηφάνεια ένα τεράστιο ελαιοτριβείο ηλικίας περίπου 1.500 ετών. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, τα γαϊδούρια με τα δεμένα μάτια ανέβαιναν σε ένα κύκλο για να λειτουργήσουν, συνθλίβοντας τις ελιές. Τώρα είναι το κεντρικό στοιχείο του εστιατορίου, το οποίο πωλεί bruschetta σε ταξιδιώτες. Το ψωμί ψιλοκομμένο σε μια ανοιχτή φωτιά, ψεκάζεται με το λεπτότερο λάδι, τρίβεται με το πικάντικο σκόρδο και τελειώνει με ψιλοκομμένες ντομάτες – αυτά τα βρώσιμα αναμνηστικά παραμένουν στην αναπνοή σας για ώρες και στη μνήμη σας για πάντα…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ