Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Κομοτηνή: Harvard μέσω Ναυπλίου

Κομοτηνή: Harvard μέσω Ναυπλίου
H Μαρίνα Χειλίτση είναι συντονίστρια στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Ελλάδα, με έδρα το Ναύπλιο. Ένα από τα θερινά προγράμματα που υλοποιεί έχει ως στόχο να φέρει από το Harvard, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της χώρας φοιτητές προκειμένου να εργαστούν κάνοντας πρακτική άσκηση σε πολιτιστικούς φορείς του Ναυπλίου. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει μέρος περισσότερα από εκατό άτομα. Όλοι τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα με υποτροφίες.

Πλήρεις υποτροφίες με πολύ νέο κόσμο στο Ναύπλιο.

«Τους αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα. Έρχονται με συγκεκριμένα στερεότυπα, τη θάλασσα, τον ήλιο, το κρασί και το καλό φαγητό, τα αρχαία, αλλά και το προσφυγικό, την οικονομική κρίση, μένοντας,όμως, εδώ διαπιστώνουν ότι δεν είναι όλα για τα στερεότυπα υπάρχουν κι άλλα και χαίρονται να ανακαλύπτουν τους ρυθμούς μιας καθημερινής μικρής πόλης.» δηλώνει η κα Χειλίτση. Παράλληλα, σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει διάφορες δράσεις και εκτός Ναυπλίου, με διαλέξεις, συνέδρια. «Στο άμεσο μέλλον θα βγούμε για τα καλά και εκτός Αργολίδας.» υπόσχεται κι εξηγεί πως πρόκειται για υποτροφία με διάρκεια πέντε εβδομάδων.

«Εξασφαλίζουν υποτροφία για πέντε εβδομάδες στο Ναύπλιο και μετά μια εβδομάδα ταξιδεύουν στην Αμερική. Συγκρίνουν και διευρύνουν ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές τους. Στην Κομοτηνή το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό ώστε να κάνουμε κι άλλα πράγματα με τους φοιτητές και τους καθηγητές, να προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες.» υπόσχεται η κα Χειλίτση. Ο Χρήστος Δερβενλής είναι φοιτητής – υπότροφος με εξαιρετική εμπειρία. «Εντυπωσιάστηκα από τον βαθμό της οργάνωσης. Δεν είμαι συνηθισμένος σε ένα τέτοιο επίπεδο οργάνωσης. Μπορέσαμε να γνωρίσουμε πάρα πολύ κόσμο σχετικό με το αντικείμενο το οποίο έχουμε διαλέξει. Μπορέσαμε να κάνουμε πολύ σημαντικές επαγγελματικές γνωριμίες. Αλλά και να γνωρίσουμε συναδέλφους στη δική μας ηλικία.» δηλώνει σημειώνοντας πως αυτό που επιδίωξαν να δουν είναι «Πώς θα μπορέσουμε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνηθίσει να εργάζονται διαφορετικά. Να βρούμε μια ισορροπία κι ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας. Δεν κατακτάται εύκολα, αλλά κατακτάται.» Ενθουσιασμένη από την συμμετοχή της και η κα Δήμητρα Δελαμπίνη, 4ης φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης. «Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μεγάλη πρόκληση η συνεργασία. Με βοήθησε πάρα πολύ στη διαχείριση του άγχους. Ξεπέρασα άγχος και φόβο. Η εμπειρία του ταξιδιού στην Αμερική ήταν τρομερή! Άλλος κόσμος, άλλοι άνθρωποι, άλλη κουλτούρα. Ήθελα να γνωρίσω πώς λειτουργούν εκεί οι άνθρωποι.» δηλώνει μην κρύβοντας στιγμή τον ενθουσιασμό της.
Φώτο: Η κυρία Χειλίτση, ο καθηγητής Δικαίος και οι φοιτητές που συμμετείχαν 

Ρεπορτάζ-κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Πηγή: ert.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ