ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ξεκαθαρίζει το θέμα με τις περιοχές natura

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:01:00 π.μ. |
Ξεκαθαρίζει το θέμα με τις περιοχές natura
Ξεκαθαρίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές natura και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). 

Όπως ανέφερε, «η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών», προσθέτοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

«Έως σήμερα, η Ελλάδα επεδείκνυε αποσπασματικές λύσεις στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, το επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών φτάνει στο 100%», ενώ τόνισε το γεγονός ότι στο παρελθόν ουδέποτε διατέθηκε χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για τα θέματα φυσικού περιβάλλοντος.

«Το ΥΠΕΝ έχει πλέον καθορίσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών, αποφεύγοντας πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η χώρα ήταν ήδη στο στάδιο των προειδοποιητικών επιστολών. Όλες αυτές οι περιοχές εντάσσονται πια σε ΦΔΠΠ, στους οποίους ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες».

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα συνοδεύονται από σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης και Σχέδια Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. "Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε εν τέλει Φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει για το ΥΠΕΝ ο τομέας της φύσης και της βιοποικιλότητας, όπως αποδεικνύεται μέσα από πέντε παρεμβάσεις: την αλλαγή του οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ και τη δημιουργία της σχετικής Διεύθυνσης, την έγκριση του προγράμματος LIFE IP, του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας ύψους 17 εκ.ευρώ, την ολοκλήρωση και κύρωση του καταλόγου χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του δικτύου Natura όλης της χώρας, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων και σημαντικές υποχρεώσεις της χώρας, και βέβαια το νέο νομοσχέδιο για τους ΦΔΠΠ.


«Πριν από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419. Σήμερα ανέρχονται στις 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με Φορέα-ΦΔΠΠ ήταν οι 89, πλέον οι Φορείς θα καλύψουν όλες τις περιοχές Natura 2000, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία 8 νέων φορέων. Με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, οι παλαιοί Φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας, ενώ οι νέοι Φορείς θα καλύψουν το υπόλοιπο 34,2%. Συνολικά, σε καθεστώς προστασίας εντάσσεται το 99,8% των περιοχών, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους για την οποία υπάρχει πρόβλεψη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα», συμπλήρωσε.

Επίσης, «το Δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3% από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ».

Επίσης, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, και βέβαια προβλέπονται επιπλέον πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νέο νομοσχέδιο, καθώς επίσης και τη στήριξη σύστασης των οκτώ νέων ΦΔΠΠ. Σημειώνεται ότι οι οκτώ νέοι ΦΔΠΠ θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας – Πάικο – Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός Κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος – Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για τους 360 εργαζόμενους στους ΦΔΠΠ σημειώνοντας ότι για το 2018 - έτος κατά το οποίο ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις - προβλέπονται 8μηνες συμβάσεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου. Μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται ο προγραμματισμός και η αξιολόγηση των Φορέων και του προσωπικού, ενώ στα 7μελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν λύσεις και σε μια σειρά λειτουργικά ζητήματα των ΦΔΠΠ που είχαν εντοπιστεί.

«Η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου τις δράσεις του συγκεκριμένου Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου θα υποστηρίζει Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων, εφαρμόζοντας έτσι την Ατζέντα 2000 για τα Τοπικά Σύμφωνα για την βιώσιμη επίλυση μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων. «Έτσι, επιλύονται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις για το περιβάλλον και τη χώρα και υλοποιούμε ριζοσπαστικές και τομές στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Το περιβάλλον δεν είναι τροχοπέδη της ανάπτυξης, αλλά τροφοδότης της ανάπτυξης».

Πηγή: insider.gr
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ