ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Μακελειό με 17 νεκρούς και 50 τραυματίες σε σχολείο στη Φλόριντα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 π.μ. |
Μακελειό με 17 νεκρούς και 50 τραυματίες σε σχολείο στη Φλόριντα (βίντεο)
Δεκαεπτά μαθητές και ενήλικες σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από την επίθεση με βροχή πυροβολισμών που εξαπέλυσε 19χρονος σε σχολείο της πόλης Πάρκλαντ, 70 χλμ. βορείως του Μαϊάμι, στην ανατολική Φλόριντα, την ώρα που ολοκληρωνόταν το ωράριο των μαθημάτων, στις 14.30 τοπική, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Μπρόουαρντ.


Οπως ανέφερε ο σερίφης Σκοτ Ισραελ, 12 άτομα πέθαναν εντός του σχολικού κτιρίου, τρία στον εξωτερικό χώρο, ενώ δύο ακόμα κατέληξαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία ερευνά εάν ο μακελάρης, ο οποίος φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα και είχε βόμβες καπνού, ενεργοποίησε τον συναγερμό για την πυρκαγιά προκειμένου να προκαλέσει χάος, να βγάλει τους μαθητές στους διαδρόμους και να καταφέρει όσον το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες.

Ο δράστης Νίκολαους Κρουζ που σκόρπισε τον θάνατο στο λύκειο Marjory Stoneman Douglas, στο οποίο σπουδάζουν περίπου 3.300 άτομα, ήταν πρώην μαθητής του και είχε αποβληθεί εξαιτίας διάφορων πειθαρχικών παραπτωμάτων. Συνελήφθη από τους αστυνομικούς χωρίς να προβάλει αντίσταση.
«Είχε εμμονή με τα όπλα»

Μαρτυρίες πρώην συμμαθητών του ανέφεραν ότι ήταν παιδί «με προβλήματα, που είχε εμμονή με τα όπλα».

Οι ερευνητές της αστυνομίας πιστεύουν ότι χρησιμοποίησε τύπο επιθετικού τυφεκίου AR-15 και είχε επάνω του πολλούς γεμιστήρες με σφαίρες.

«Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν εφιαλτικές» δήλωσε ο σχολικός επιθεωρητής Ρόμπερτ Ράνσι που βρέθηκε στο σχολείο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.


Προσωπικό και μαθητές είπαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι χτύπησε συναγερμός πυρκαγιάς μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και στο σχολικό συγκρότημα επικράτησε το χάος.

Οι μαθητές αρχικά βγήκαν στους διαδρόμους και στη συνέχεια οι καθηγητές τούς έδωσαν εντολές να μπουν στις τάξεις και να κρυφτούν στις ντουλάπες.

Πολλοί μαθητές καλούσαν πανικόβλητοι τους γονείς τους. Η αστυνομία τους έδωσε οδηγίες να πουν στα παιδιά τους να παραμείνουν κρυμμένα για τη δική τους ασφάλεια.

«Η κόρη μου κρύβεται σε ντουλάπα» δήλωσε μητέρα σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ άλλη περιέγραψε πως, σύμφωνα με τη δική της κόρη, υπήρξε αρχικά η εντύπωση από ορισμένους ότι επρόκειτο για φάρσα ή άσκηση ετοιμότητας.

«Είχαμε κάνει άσκηση ετοιμότητας»

Ο 15χρονος μαθητής του λυκείου Ράιαν Γκοτ είπε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο ενημερωτική συνάντηση στην οποία συζητήθηκε το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης.

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν δεκάδες μαθητές να βγαίνουν τρέχοντας από το σχολείο, ορισμένοι με ψηλά τα χέρια.

Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας έσπευσαν στο λύκειο.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της τρομερής κατάστασης στην κομητεία Μπρόουαρν στη Φλόριντα με αναφορές για πυροβολισμούς σε σχολείο», ανέφερε νωρίτερα σε tweet του ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Πολιτείας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της κομητείας Μπρόουαρντ περικύκλωσαν αμέσως το σχολείο, ωστόσο για αρκετή ώρα ο δράστης παρέμενε ασύλληπτος. Τελικά, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί «ήταν τόσοι πολλοί που δεν μπορούσαν να τους μετρήσουν».

Συλλυπητήρια Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε το μακελειό ο αμερικανός πρόεδρος: «Κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα έπρεπε ποτέ να αισθάνεται ανασφαλής σε σχολείο των ΗΠΑ».

Πρόκειται για τη 18η επίθεση ενόπλου σε σχολείο από την αρχή της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία έφθασαν ήδη τις 18 φέτος

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ενημερώθηκε για την επίθεση ενόπλου σε ένα σχολείο στη Φλόριντα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε «παρακολουθούμε την κατάσταση».

Οπλοφόροι παντού


Η τραγωδία της Τετάρτης προστίθεται σε μια μακρά σειρά σφαγών που διέπραξαν οπλοφόροι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Στο Λας Βέγκας, τον Οκτώβριο του 2017, 58 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός και μόνο ενόπλου, ενώ το 2016, 49 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί μέσα σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο.

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι όλο και πιο συχνές μέσα σε σχολεία στις ΗΠΑ: έχουν ήδη γίνει 18 φέτος, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

Μετά τη σφαγή πριν από περίπου πέντε χρόνια στο Σάντι Χουκ, ένα πρωτοβάθμιο σχολείο στο Κονέτικατ όπου είχαν σκοτωθεί 20 παιδιά 6 και 7 ετών, πολλαπλασιάστηκαν οι ασκήσεις για την αντίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε επιθέσεις ενόπλων. Σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να διδαχθούν σπουδαστές και εκπαιδευτικοί πώς να αντιδρούν όταν κάποιος ανοίγει πυρ στα τυφλά με σκοπό να προκαλέσει όσο περισσότερα θύματα μπορεί. Πρόσφατα είχε γίνει μια συνάντηση για να συζητηθεί η αντίδραση σε μια ενδεχόμενη τέτοια επίθεση, είπε ένας 15χρονος μαθητής, ο Ράιαν Γκοτ, στο CNN.

Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America» («Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά την οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.

Ένας άλλοτε συμμαθητής του Κρουζ είπε ότι όταν φοιτούσε στο λύκειο οπλοφορούσε πολύ συχνά και ερχόταν σε προστριβές με πολλούς από τους δασκάλους του.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι. «Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε ο σερίφης. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο μπροστά σε αυτό, ένας στον δρόμο, ενώ δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν μαθητές και ενήλικοι, διευκρίνισε.
Πηγή: tanea.gr | gr.euronews.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ