Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Αλ. Τσίπρας: Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ για το κλείσιμο των χωματερών της Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:19:00 μ.μ. | | |
Αλ. Τσίπρας: Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ για το κλείσιμο των χωματερών της Πελοποννήσου
Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

Το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του, είπε, "μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε".

Όσον αφορά στο κυρίαρχο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε από την Τρίπολη ότι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε ότι το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:

-Μείωση της εγγυημένης ποσότητας

-Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους

-Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης

-Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού

-Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή

-Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

-Λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.

Σε τρεις στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, η μία αφορά τον Δήμο Καλαμάτας, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης. Η δεύτερη αφορά τον Δήμο 'Αργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων, με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τρίτον, με 19 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Αρκαδία 2020, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σαν τόπο κατοικίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Μιλώντας για τον τομέα του Τουρισμού, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Επισήμανε ότι υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων, ότι στην Πελοπόννησο αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια. Επίσης, ανέφερε ότι στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.

Ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου, «εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους».

Ν.Λ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ