Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

Το σπίτι στη Πελοπόννησο που είναι υποψήφιο για την κορυφαία κατοικία του κόσμου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:31:00 π.μ. |
Το σπίτι στη Φοινικούντα που είναι υποψήφιο για την κορυφαία κατοικία του κόσμου (βίντεο)
Η εντυπωσιακή εξοχική κατοικία στην περιοχή της Φοινικούντας, στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο LASSA, το οποίο εδρεύει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Eπικεφαλής του έργου είναι ο ελληνικής και γαλλικής καταγωγής Theo Sarantoglou Lalis και η Dora Sweijd από το Βέλγιο.


H Villa Ypsilon θεωρείται ένα «κόσμημα» σύγχρονης αρχιτεκτονικής που ξεχωρίζει για τον τρόπο κατασκευής του, καθώς δίνει την εντύπωση ότι ολόκληρο το οικοδόμημα αναδύεται από το έδαφος σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο.

Το όνομά της κατοικίας οφείλεται στο σχήμα της: ένα μεγάλο Υ, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. Στο εσωτερικό της, η βίλα διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και ένα σαλόνι ανοιχτού σχεδιασμού.
Όλο το οικοδόμημα στηρίζεται σε έναν τριγωνικό σκελετό από σκυρόδεμα, ο οποίος δημιουργεί μια θολωτή σκεπή και τρεις αυλές στο επίπεδο του εδάφους, οι οποίες «λούζονται» από τον ήλιο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, την ώρα που η εσωτερική κλίση στις προσόψεις της βίλας εξασφαλίζουν άπλετη σκιά στις περιφερειακές βεράντες. Ο σχεδιασμός του σκελετού από σκυρόδεμα, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των αυλών παράγει σκιά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η βεράντα στο δυτικό τμήμα έχει σχεδιαστεί για τις ώρες ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό, η ανατολική για το γεύμα του μεσημεριού και η νότια για τις ώρες του απογεύματος. Όσον αφορά στη θέα, είναι απλά... απίστευτη.

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ ξεχώρισε ανάμεσα σε 3.000 διεθνείς συμμετοχές, κερδίζοντας μια θέση στην τελική πεντάδα του διαγωνισμού.

Η Villa Ypsilon συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων στη λίστα «10 best houses 2017» και στο Design Boom. 
Πηγή: athensvoice.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ