ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Άμεση αντίδραση Κωστούρου - Γκιόλα για τα ιστορικά τεκμήρια που αφορούν το Ναύπλιο στο εγκαταλειμμένο Θεατρικό Μουσείο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:28:00 π.μ. | | |
Άμεση αντίδραση Κωστούρου - Γκιόλα για τα ιστορικά τεκμήρια που αφορούν το Ναύπλιο στο εγκαταλειμμένο Θεατρικό Μουσείο
 Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και του κυβερνητικού βουλευτή Αργολίδας  Γιάννη Γκιόλα για το δημοσίευμα που αφορά την κατάσταση που έχει περιέλθει το Θεατρικό Μουσείο και την τραγικές εικόνες με τα πεταμένα ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν την πόλη του Ναυπλίου.


Πιο συγκεκριμένα, σε σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida.gr αποκαλύφθηκε πως το Θεατρικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό κι ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα σπουδαία τεκμήρια να βρίσκονται πεταμένα και αφημένα στους εγκαταλειμμένους διάδρομους που είναι γεμάτοι σκουπίδια, ακαθαρσίες, τρωκτικά, την υγρασία αλλά και τις επαναλαμβανόμενες διαρρήξεις.

Ανάμεσα στα πραγματικά σπουδαία εκθέματα που σαπίζουν πεταμένα βρίσκεται η επιστολή του Νικηταρά προς τον Παπαφλέσσα το 1823, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στην οποία ζητά το τζαμί (Τριανόν) που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ναυπλίου να γίνει «θέατρον». Ο λεγόμενος «τουρκοφάγος» από ό,τι φαίνεται είχε καταλάβει την αξία του θεάτρου περισσότερο από εμάς.

Έπειτα από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η ΕΡΤ θα φιλοξενήσει σε αποθήκες της τη Θεατρική Βιβλιοθήκη, που στεγαζόταν ως τώρα στο κτήριο της οδού Καραμανλάκη (μετά από έξωση λόγω χρεών). Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες μεταφοράς της, παραμένει, όμως, το πρόβλημα της αξιοποίησης. Το υλικό θα μείνει αποθηκευμένο μέσα σε κούτες. Οπότε ποια η χρησιμότητά τους, εφόσον δεν θα είναι προσβάσιμα στο κοινό;

Έτσι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος θα απευθύνει αίτημα με επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου για να περιέλθει στον Δήμο η επιστολή του Νικητάρα αλλά και όσα ακόμα τεκμήρια αφορούν το θέατρο στο Ναύπλιο στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ώστε να εκτίθενται στο Τριανόν, ενόψει μάλιστα της ανακαίνισης και των έργων συντήρησης του χώρου.

Άμεσα ευαισθητοποιήθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας ο οποίος μάλιστα την Δευτέρα θα επιχειρήσει να συναντηθεί προσωπικά με την υπουργό ώστε τα θεατρικά τεκμήρια που αφορούν το Ναύπλιο να παραχωρηθούν στο Δήμο και να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Ευχής έργο θα ήταν ένα αντιπροσωπευτικό μέρος των αντικειμένων από την ιστορία του θεάτρου στην Ελλάδα να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να εκτίθεται σε χώρο του αρχαίου θεάτρου Επιδαύρου μετά από συνεννόηση που θα γίνει με τον Δήμο στην Επίδαυρο που σίγουρα δεν θα ήταν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική αν βέβαια υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ