ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πιο καινοτόμο και πλούσιο το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:39:00 μ.μ. | | |
Πιο καινοτόμο και πλούσιο το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας
Και τι δεν θα ‘χει το φετινό Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας… Από τον καθιερωμένο διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου μέχρι αξιολόγηση ελαιολάδων μικρών και μεγαλύτερων παραγωγών αλλά και διαγωνισμό γευσιγνωσίας επιτραπέζιας ελιάς. Θα έχει και την καινοτόμα ενότητα για το γευστικό ταίριασμα εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων με διαφορετικά φαγητά. Και φυσικά θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα για την ελιά, την ποιότητα του λαδιού, τις προοπτικές της αγοράς, τα οποία θα εισηγηθούν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως και παραγωγοί, μεταποιητές κ.ά 

Όπως τονίστηκε το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 2018, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, για την υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης συνεργάζονται περισσότεροι φορείς από κάθε προηγούμενη…


Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι φέτος για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ συνεργάζονται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι έξι Δήμοι της Μεσσηνίας (Καλαμάτας, Πύλου-Νέστορος, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης), το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, το Παράρτημα Πελοποννήσου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είναι από την αρχή βασικός συντελεστής στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο υπογράμμισε ότι «εξελίσσεται πάρα πολύ καλά», «έχει καταξιωθεί» και «απαντάει σε νέες προκλήσεις» σε ό,τι αφορά τον ελαιοκομικό τομέα και την ανάδειξη και ανάπτυξη της σημαντικής αγροδιατροφικής ταυτότητας της περιοχής μας.

Ο υπεύθυνος για το συντονισμό του Φεστιβάλ, Θανάσης Κυριαζόπουλος, από την εταιρία «Ανέλιξη», σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας έχει αποκτήσει πλέον πανελλαδική εμβέλεια και πως ενδιαφέρεται γι’ αυτό ο κόσμος της ελαιοκομίας. Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου ο κ. Κυριαζόπουλος σημείωσε ότι δηλώνονται συμμετοχές από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και ότι το πάνελ των γευσιγνωστών θα αποτελείται από επικεφαλής γευσιγνωστικών ομάδων από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως την Κρήτη, τη Μυτιλήνη κ.ά. Ανέφερε ακόμη ότι θα γίνει και αξιολόγηση ελαιολάδων μικρών και μεγαλύτερων παραγωγών προκειμένου οι παραγωγοί να βελτιώσουν τα λάδια τους ή να δώσουν μεγαλύτερο βάρος σε κάποια χαρακτηριστικά τους.

Ο Παύλος Γκραίκης, γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σημείωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ κάθε χρόνο βάζει στο πρόγραμμά του και νέες δράσεις και κάθε χρονιά παρουσιάζει μια πληρέστερη εικόνα σε ότι αφορά τον τομέα της ελαιοκομίας.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς της Μεσσηνίας στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ ώστε αυτό να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου και την καθιέρωσή του στις ξένες αγορές.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος, τόνισε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της περιοχής μας και πως το συγκεκριμένο Φεστιβάλ είναι κάθε χρόνο είναι και καλύτερο.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Γιάννης Βορβίλας σημείωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί αισθάνεται μεγάλη χαρά επειδή του ανατέθηκε το επιστημονικό κομμάτι της διοργάνωσης του συνεδριακού μέρους του Φεστιβάλ. Επισήμανε ότι ο Σύλλογος εργάζεται για την πρόσκληση στο Φεστιβάλ πανεπιστημιακών καθηγητών που θα παρουσιάσουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα.

Ο Κώστας Τσορώνης, χημικός ελαιολόγος, επεσήμανε ότι είναι μέλος μιας ομάδας νέων ανθρώπων που με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ θέλουν να δώσουν επιπλέον εξωστρέφεια στη διοργάνωση, εμπλέκοντας σε αυτή και άλλους κλάδους, όπως τους σεφ και γενικότερα το χώρο της εστίασης. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, έχουν γίνει ήδη δύο εκδηλώσεις που εντάσσονται στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας και ειδικότερα η μία αφορά την αξιολόγηση ελαιολάδων παραγωγών και η δεύτερη το γευστικό ταίριασμα εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων με διαφορετικά φαγητά. Σκοπός είναι, ανέφερε, να αναδειχθεί η σημασία της γευσιγνωσίας για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και κατ’ επέκταση την ανάδειξη της αξίας του.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ανδρέας Τσουκαλάς, σημείωσε ότι ο Δήμος του συμμετέχει πρώτη φορά στη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ το οποίο, τόνισε, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους παραγωγούς, κυρίως τους μικρότερους, οι οποίοι μέσα από αυτό παίρνουν ερεθίσματα προκειμένου να εξελιχθούν και να φτιάξουν καλύτερο λάδι.

Στ.Μ.
Πηγή: kalamatajournal.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ