ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Γ. Μανιάτης: Να ξεκινήσει φέτος το φυσικό αέριο στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:06:00 μ.μ. | | |
Γ. Μανιάτης: Να ξεκινήσει φέτος το φυσικό αέριο στην Αργολίδα
Πάνω από 40% εξοικονόμηση ενέργειας, για 7.000 νοικοκυριά, 1.000 επαγγελματικά κτίρια κι 150 δημόσια κτίρια, αναμένεται να τροφοδοτηθούν από το δίκτυο φυσικού αερίου της Αργολίδας. Με ερώτηση του στον αρμόδιο Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη, ο Βουλευτής Αργολίδας καθ. Γιάννης Μανιάτης, ζητά την άμεση έναρξη των εργασιών μέσα στο 2018, ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Η δημόσια δαπάνη που απαιτείται (ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ) είναι της τάξης των 4.000.000 €.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«Στο τέλος του 2014-αρχές 2015, ολοκληρώθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που συνδέει την Κόρινθο με τη Μεγαλόπολη προκειμένου να τροφοδοτήσει με αέριο τη μονάδα 800MW της Μεγαλόπολης. Ήδη κατά το διάστημα 2015-2017, η μονάδα αυτή λειτουργεί πιλοτικά με πλήρη τροφοδότηση από τον αγωγό φυσικού αερίου. Με το ν.4001/2011 είχαμε προβλέψει ότι, με την ολοκλήρωση του αγωγού υψηλής πίεσης, θα έπρεπε να δημιουργηθεί η αντίστοιχη Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Πελοποννήσου.

Σήμερα, με την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος της αγοράς φυσικού αερίου, η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ), μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του δικτύου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες που άρχισαν να εκπονούνται από τη ΔΕΠΑ τη περίοδο 2013-2014, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Αργολίδας, η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μπορεί να γίνει με δημόσια δαπάνη της τάξης των 4.000.000 €, από κονδύλια του ΕΣΠΑ ή του ΠΔΕ. Η εξοικονόμηση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, αναμένεται να είναι πάνω από 40%, γεγονός που θα βοηθήσει αποφασιστικά τόσο την καθημερινή ζωή των νοικοκυριών της Αργολίδας, όσο και τις αντίστοιχες άλλες μονάδες.

Εκτιμάται ότι η επέκταση του δικτύου θα εξυπηρετήσει :

i. 7.000 κεντρικές θερμάνσεις κι αυτόνομα κτίρια κατοικίας

ii. 800-1.000 επαγγελματικές χρήσεις (βιοτεχνίες, συσκευαστήρια, μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία, κ.ά.)

iii. 100-150 δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, κ.ά.)

Εάν το έργο της κατασκευής του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης της Αργολίδας ξεκινήσει να κατασκευάζεται φέτος, τότε η ολοκλήρωσή του μπορεί να έχει συντελεστεί μέσα στο 2020.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,


Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ποιες οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αργολίδας;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ