ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Π. Σκουρλέτης: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η τοπική αυτοδιοίκηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:12:00 μ.μ. | |
Π. Σκουρλέτης: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η τοπική αυτοδιοίκηση
Στην σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως ενός βασικού πυλώνα ανάπτυξης, όπως την χαρακτήρισε, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, στο 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.

Ειδικότερα, ο Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνολικού ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, με τα οποία όπως είπε, «το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να ενισχύσει δράσεις και έργα που βελτιώνουν άμεσα την καθημερινή ζωή των δημοτών και αναβαθμίζουν τις λειτουργικές δυνατότητες των δήμων, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται».

Στην συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου για τους δήμους, αναφερόμενος στις αρχικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του 2017, όταν «αξιοποιώντας τα τότε διαθέσιμα εργαλεία, το υπουργείο υπερτριπλασίασε τους συνολικούς εγκεκριμένους πόρους με περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και των καταστροφών από θεομηνίες, στη βάση μιας νέας αντίληψης επί της διαδικασίας, η οποία βασίζεται σε περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια».

«Οι προσπάθειες εντός του 2017», συνέχισε «συμπληρώθηκαν με την έκτακτη απευθείας χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ σε 85 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους».

Κατόπιν, ανέλυσε τα επιπρόσθετα, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών για το 2018 και μέχρι το 2022, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου «οι παρεμβάσεις να διευρυνθούν, να αποκτήσουν πιο στοχευμένο χαρακτήρα και μετρήσιμα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «τα προγράμματα "ΦιλόΔημος Ι" και "ΦιλόΔημος ΙΙ", με προϋπολογισμό 500 και 240 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για το 2018 θα χρηματοδοτήσουν την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την κατασκευή παιδικών χαρών, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, την αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων, έργα αγροτικής οδοποιίας, συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και άλλες δράσεις».

Εντός αυτού του πλαισίου, συμπλήρωσε, «εκδόθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων (50 εκατ. ευρώ) και την προμήθεια μηχανημάτων (60 εκατ. ευρώ).

«Έχει σημασία», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης «ότι το 2018 είναι και το έτος της αύξησης της χρηματοδότησης των ΟΤΑ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, κατά περίπου 5%, ενώ ταυτόχρονα, δρομολογείται η επανάληψη της χρηματοδότησης με 20 εκατ. ευρώ των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων».

Επίσης, είπε ότι «αυξήθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα του προγράμματος Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη, για την εξόφληση υποχρεώσεων των δήμων, που προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής, σε 60 από 30 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το συνολικό ποσό που έχει απορροφηθεί ή βρίσκεται στη διάθεση του προγράμματος να φτάνει τα 127 εκατ. ευρώ, από το 2017 που ξεκίνησε».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «λειτουργεί παράλληλα με το πρόγραμμα κάλυψης των ληξιπροθέσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους που είχαν προκύψει έως 30 Απριλίου 2016, με συνολικό ύψος 326 εκατ. ευρώ».

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην επερχόμενη παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης με κύριους άξονες, όπως είπε, «την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την έμφαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, με τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνάμεις».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, το βασικό ζητούμενο της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό τους πολύ συγκεκριμένους όρους που θέτει η πολιτική και οικονομική συγκυρία, θα προκύψει από τα εξής:

-Ουσιαστικά μέτρα άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων.

-Ακριβέστερη κατηγοριοποίησή τους, βάσει των γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών τους.

-Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και το Κράτος.

-Επαναξιολόγηση της δομής των διοικητικών εργαλείων, όπως είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

-Ανακατανομή της χρηματοδότησης στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων των δήμων.

-Θέσπιση της απλής αναλογικής, ως το εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με την μεγαλύτερη πιστότητα την βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι «οι νέες τομές θα επιτρέψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει με αξιώσεις στην συνολική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, αλλά και στην ωρίμανση της σχέσης της με τους πολίτες και το Κράτος, θέτοντας τις βάσεις για τον συνολικό, ριζικό επαναπροσδιορισμό της στη βάση των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στην Ελλάδα».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ