Ζωντανά 9 με 11 η εκπομπή "Μαζί"
με την Αλεξία Δρίτσα και τον Βασίλη Ζώη


Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Προκαταρκτική εξέταση και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:36:00 π.μ. | |
Υπόθεση Novartis: Προκαταρκτική εξέταση και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα (βίντεο)
Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.


Η Προανακριτική Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια έναν μήνα και θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης).

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι, κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσας μυστικής ψηφοφορίας, γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη. Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 3, «παρών» 6, άκυρα 27.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 170, κατά 8, «παρών» 12, άκυρα 28.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 2, «παρών» 6, άκυρα 28.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 185, «παρών» 6, άκυρα 26.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 188, «παρών» 4, άκυρα 27.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 4, άκυρα 27.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 2, «παρών» 8, άκυρα 28.

Στην κάλπη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 159, κατά 17, «παρών» 16, άκυρα 26.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 6, άκυρα 26.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 1, «παρών» 11, άκυρα 26.

Η στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
- Η ΝΔ παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.
- Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που ανέγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε "παρών"
- Το Ποτάμι έριξε σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο το οποίο ανέγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.

Τσίπρας: Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού να αποδοθεί δικαιοσύνη


«'Ακουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για 40 λεπτά και επί 20 λεπτά μίλησε για την οικονομία για τον Ερντογαν, μας είπε για τη συνομωσία του FBI, αλλά όχι για το θέμα» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του ενώ αστειευόμενος για όσα προηγήθηκαν στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημέρωσε για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody's.

Διαχωρίζοντας απολύτως τις ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την εθνική αντιπροσωπεία να επιλέξει τον μοναδικό θεσμικό δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης novartis , να υπερψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε τον τρόπο που διαχειρίστηκε το σκάνδαλο Κοσκωτά ο Ανδρέας Παπανδρέου και το σκάνδαλο του Βατοπέδιου ο Κώστας Καραμανλής.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο novartis.

Υπογράμμισε «θέλω ευθύς εξαρχής να δηλώσω ότι σέβομαι απολύτως και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει για όλους μέχρις αποδείξεως από τους δικαστές και όχι από εμάς, του αντιθέτου».

Ο πρωθυπουργός είπε πως ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει, έχει υιοθετήσει την άποψη στην ανάγκη συγκρότησης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση, από τις τοποθετήσεις τους , διερωτάται εάν υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει ; η είναι και σκευωρία;

«Υπήρξε για δεκαετίες στην Ελλάδα σκανδαλώδης σπατάλη στο χώρο της υγείας, στο χώρο του φαρμάκου, ναι ή όχι ;Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και υλικών, ναι ή όχι ;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ειδικά για τη novartis έθεσε σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων εάν υπήρξε συστηματική παρέμβαση από πλευράς της πολυεθνικής προκειμένου να προωθεί σκευάσματα στην αγορά; Ή εάν υπήρξε παρέμβαση ώστε να αυξάνει τις τιμές, ή να τις συγκρατεί όταν τα μνημονιακά χρόνια μειωνόταν η δαπάνη και μετακυλίοταν στους ασφαλισμένους ;

«Αμφισβητεί κανείς σήμερα τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, τις παράνομες πληρωμές των χιλιάδων γιατρών που συνταγογραφούσαν, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, το μανιπιουλάρισμα της τιμής του φαρμάκου, την ειδική μεταχείριση της εταιρείας που πληρωνόταν προνομιακά ακόμη και σε περιόδους στάσης πληρωμών του ελληνικού δημοσίου;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επίσης έθεσε το ερώτημα του εάν υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και από αμφιβόλου ποιότητας έντυπα και μέσα ενημέρωσης ;

«Δεν θα αναφερθώ μόνο στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη που έθεταν ερωτήματα για τα φάρμακα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε σε στοιχεία από την έκθεση Σούρλα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «η αλήθεια είναι ότι άκουσα πολλές ομιλίες από την αντιπολίτευση να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο. Και για την ακρίβεια άκουσα και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Σαλμά , αλλά και δηλώσεις πρώην υπουργών υγείας, κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να το επιβεβαιώνουν» και άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σκάνδαλο novartis».

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει « αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό ; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο ; Ποιοί έφταιξαν για αυτό ; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη ;» αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πάντως πως δεν θα μιλήσει ούτε ως νομικός, ούτε ως εισαγγελέας «δε θα μιλήσω μάλιστα καθόλου για το ποινικό σκέλος» είπε και συμπλήρωσε « επαναλαμβάνω, σήμερα θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει ; Αφήστε τη ποινική. Να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν.

Και περί τεκμηρίου αθωότητας. Και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί. Και είναι φυσικό άλλωστε, αφού ακόμη είμαστε στην αρχή της έρευνας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας για να θέσει το ερώτημα « πολιτική ευθύνη υπάρχει ;»

Μάλιστα αναρωτήθηκε πως τόσα χρόνια δεν κατάλαβαν το παραμικρό «κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;» σχολίασε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο τρόπος που λειτούργησε η πολυεθνική novartis στη χώρα μας επηρέασε ευθέως τη δημοσιονομική της πορεία.

«Για να κατανοήσουμε την τάξη μεγέθους αρκεί να σας πω ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών. 100 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή. Και σήμερα μιλάμε για 3 δισ. ευρώ, μόνο η novartis» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Θα έχει κανείς το σθένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή ζημία;

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας «κ. Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση (που ίσως σας στεναχωρήσω με αυτό που θα πω ) που αναλογεί όμως σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτό που εσείς διαθέτετε. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη. Όχι μόνο δεν το πράξατε αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε και εσείς πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ αναφορικά με όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση για σκευωρία κυβέρνησης και αμερικανικών αρχών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαριτολογώντας , είπαμε κ. Μητσοτάκη έχουμε ικανότητες αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες.

Πρόσθεσε « θέλω λοιπόν να σας θυμίσω ότι το σκάνδαλο novartis δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό που συγκλόνισε τη πολιτική ζωή του τόπου. Είναι ίσως το μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, αλλά όχι το μοναδικό. Κι άλλες φορές προέκυψαν μεγάλα σκάνδαλα με αυταπόδειχτη ζημία οικονομική για το δημόσιο συμφέρον και με ενδείξεις ποινικών ευθυνών που έμενε να διερευνηθούν, όπως καλή ώρα σήμερα. Αλλά σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα με τις προφανείς πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης» είπε και συνέχισε τονίζοντας «σας θυμίζω ότι αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αυτό έκανε και ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το Βατοπέδι, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα του δικού σας κόμματος. Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Και μιλάμε για ένα σκάνδαλο που δεν είχε πίσω του ούτε καταθέσεις στο FBI, ούτε διεθνείς διαστάσεις. Παρά μονάχα μια κατάθεση. Που υπήρξε όμως αρκετή, για να θέσει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, για όσο διάστημα διαρκούσε η έρευνα, εκτός θέσεων ευθύνης» τόνισε.

Συνεχίζοντας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε «σας καλώ λοιπόν να συγκρίνετε αυτή την πολιτική τοποθέτηση με την σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών. Μια επίθεση που με τον τρόπο που διεξάγεται από αυτό εδώ το βήμα που προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία στο τόπο μας».

Ο πρωθυπουργός είπε συνεχίζοντας την τοποθέτηση του « το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις.

Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν. Ήδη έξω όσων γνωρίζω το κάνουν, για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία».

Αναφερθείς στις ομιλίες του κ. Σαμάρα και του κ. Βενιζέλου, είπε ότι εμφανίστηκαν εδώ λέγοντας πως επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση, ειδικά για εμένα έφτιαξε είκοσι ειδικά δικαστήρια, είπε ο Αλέξης Τσιπρας για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό με Μπρέχτ, λέγοντας δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος αλλά ποιος το λέει.

Ο πρωθυπουργός ενέταξε το σκάνδαλο novartis , σε μια από τις αιτίες της διόγκωσης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κοινωνία πλέον γνωρίζει ότι το παλιό πολιτικό σύστημα στήθηκε πάνω σε αδιαφανείς πρακτικές που όταν δεν ήταν παράνομες ήταν σίγουρα ανήθικες.

Τόνισε πως το παλιό πολιτικό σύστημα στήθηκε πάνω στην γενικευμένη φοροδιαφυγή των ισχυρών, στις υπόγειες συνδιαλλαγές και τις συναλλαγές του πολιτικού προσωπικού όσο ψηλά και αν βρισκόταν με πολυεθνικές, με επιχειρηματίες και μιντιάρχες, « τα γνωρίζει όλα αυτά ο ελληνικός λαός» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η αλαζονεία του παλαιού πολιτικού συστήματος «έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ότι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: «Μαζί τα φάγαμε».

«Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

'Αφησε εκ νέου αιχμές για τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε «όταν το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας κατεδάφιζε δικαιώματα, έκοβε συντάξεις, μείωνε κοινωνικές δαπάνες, πετσόκοβε μισθούς, έκλεινε σχολεία και νοσοκομεία, ήξερε να μηχανεύεται τρόπους για να ταΐζει την απληστία του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ξεχνάμε ότι η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν ήταν μόνο να αγωνιστούμε ενάντια στην λιτότητα και την εργασιακή ζούγκλα. Δεν ήταν μόνο εντολή αγώνα για την ανάκτηση κοινωνικών δικαιωμάτων που καννιβαλίστηκαν την πενταετία 2010 - 2015. Ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Ήταν και μια εντολή να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει «την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια » τόνισε.

«Κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί. Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες. Προστατευόμενοι και μη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε μεταξύ άλλων «εσείς ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους» συμπλήρωσε πως οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε « σας καλώ σήμερα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, να πράξετε τον μοναδικά ορθό και έντιμο δρόμο. Να υπερψηφίσετε σύμφωνα με τον κανονισμό και το Σύνταγμα, τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης. Σας καλώ να επιλέξουμε ως ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας τον μοναδικό θεσμικά προβλεπόμενο δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απάντηση στα πολύπλοκα δικονομικά και ουσιαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας. Σας καλώ να επιλέξουμε το δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης. Και αυτή είναι μια επιλογή, η μόνη επιλογή που σέβεται τους θεσμούς και το νόμο αλλά την ίδια στιγμή δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα συγκαλύψουμε, δεν θα κουκουλώσουμε, δεν θα θάψουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος το οφείλουμε στη χώρα και τους πολίτες της, αλλά πάνω από όλα το οφείλουμε στα παιδιά μας και στους νέους μας που έφυγαν μετανάστες. Για να μπορούμε αύριο να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια» δήλωσε ο πρωθυπουργός .
Κ. Μητσοτάκης: Δεν είστε επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη Δημοκρατία

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τη Novartis, κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο καθώς, όπως είπε η συγκυρία είναι κρίσιμη. «Το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι σε αμφισβήτηση» τόνισε αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως άνοιξε τη συζήτηση με τα Σκόπια χωρίς να έχει θέσει εξ' αρχής ως αναγκαία προϋπόθεση την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, όπως είπε, μπορούσαν να κατανοήσουν ότι οι ανάγκες του έθνους απαιτούν να βάλουν το εθνικό πάνω από το κομματικό δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ που είμαστε.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα γιατί δεν έχει μια κανονική κυβέρνηση» είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση για κυνήγι μαγισσών με θεσμικές ακρότητες.

«Αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι πως σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασσόμενο. Και αυτό έχει ανυπολόγιστο κόστος για τη χώρα» είπε τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως θέλει να σπιλώσει τους αντιπάλους του με στημένες κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται αλλά στόχο έχουν να αφήσουν λάσπη.

«Καταφεύγετε στο να διχάζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και κλέφτες, φθαρμένους και άφθαρτους.

Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και αν προσπαθείτε. Εσείς κ. Τσίπρα θα τελειώσετε πολιτικά σύντομα με εκλογές, και θα γίνουν με μία κάλπη και όχι με 10. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι πολίτες που σας ψήφισαν σας έχουν εγκαταλείψει. Αλλάξατε τον εκλογικό νόμο, στήσατε παρακράτος που συκοφαντεί και διώχνει τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Κάλπες θα στηθούν και τότε θα έχετε απέναντί σας τον λαό» είπε προσθέτοντας πως «οι πολίτες δεν πείθονται ούτε από σκευωρίες ούτε από σόου. Αυτό που θέλουν να ακούσουν είναι προτάσεις για το μέλλον» είπε τονίζοντας πως η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την οικονομία αλλά και για τη Δημοκρατία.

«Παρεμβαίνετε στους θεσμούς. Διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής του νομικού σας γραφείου μία μέρα μετά τη συνταξιοδότησή της. Έχετε μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας. Εργολάβοι προσπαθούν να ελέγξουν τα ΜΜΕ. Στοχοποιείται μεθοδικά και συστηματικά τους πολιτικούς σας αντιπάλους χρησιμοποιώντας πληρωμένα φερέφωνα που τα ταΐζετε από τα κονδύλια των ΔΕΚΟ» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως όλα αυτά γίνονται για να στήσει κυβέρνηση το αφήγημά της με το οποίο θέλει να πάει σε εκλογές.

«Αφού εξαπατήσατε τους πολίτες παριστάνετε ότι είστε καθαροί και ηθικοί. Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Αν πιστεύετε ότι ο Κουρουμπλής είναι αθώος θα έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος να εξαιρεθεί από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την επιλογή του να μην εκδώσει δελτίο τιμών διευκόλυνε τη Novartis. Θέλετε να μετατρέψετε την επόμενη προεκλογική αντιπαράθεση σε πόλεμο λάσπης» τόνισε προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που είχε μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη την ώρα που, όπως είπε, οι πρώτοι που αντιδρούσαν ήταν τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. «Εσείς συμμαχήσατε με τις φαρμακοβιομηχανίες. Πάει πολύ να παριστάνετε τον αρχάγγελο της κάθαρσης ενός συστήματος που συμφωνώ ήταν προβληματικό. Οι μάσκες έπεσαν και οι κουκουλοφόροι της πραγματικής εκτροπής εμφανίστηκαν.

Σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης αλλά οι Αμερικανοί. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο. Εδώ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η θέση της ΝΔ είναι καθαρή. «Φως στο σκοτάδι, να μάθουμε την αλήθεια, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, να ζητήσουμε χρήματα από την εταιρία για τη ζημιά. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας ζητώ να μου πείτε τί έχετε κάνει για ένα σκάνδαλο που γνωρίζετε εδώ και ένα χρόνο; Δεν προλάβατε ή θέλατε χρόνο να κατασκευάσετε μάρτυρες; Ο αριθμός των συνταγών αυξάνεται [..] Πίσω από τις φωνές και τα παραμύθια για το δήθεν πλεονέκτημα της αριστεράς η κυβέρνηση στηρίζει τις φαρμακοβιομηχανίες» δήλωσε εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια αυτούς που κατηγορεί. «Κύριε Τσίπρα δεν είχατε το θάρρος να τους κοιτάξετε στα μάτια, να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Πικραμμένο που με τρεμάμενη φωνή ήταν εδώ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς. Ένοχοι για συστηματική απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων. Ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση δεν είναι μόνο ανήθικος αλλά υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών.

Η κυβέρνηση κατηγορεί 10 πολιτικούς με αποκλειστικό τεκμήριο 3 ανώνυμες μαρτυρίες. Λέτε στην πρόταση σας ότι ενδεχομένως να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί παραγράφεται. Αλλά στήνετε 10 κάλπες ξεχνώντας τυχαία τον κ. Κουρουμπλή. Είναι θεσμικά αδιανόητο ότι το καθεστώς μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος κατατέθηκε μετά την έλευση της δικογραφίας στη Βουλή» είπε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως από την πρώτη στιγμή η ΝΔ είπε ότι επιθυμεί να γίνει η επιτροπή για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ η παρουσία των 3 μαρτύρων στη Βουλή είναι επιβεβλημένη. «Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν στη Βουλή μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν. Αν φοβούνται για τη ζωή τους ας έρθουν να καταθέσουν με κουκούλα ή με αλλοιωμένη φωνή. Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει ως στόχο τη δημόσια διαπόμπευση. Στήστε μία κάλπη με ένα ερώτημα «ναι ή όχι στη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής» και σε αυτό εμείς ψηφίζουμε ναι. Όλα αυτά θέτουν σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία» τόνισε προσθέτοντας πως στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις λειτουργούν σε πλαίσιο κανόνων. «Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα τριτοκοσμική αποικία. Η Δημοκρατία δεν θα σκύψει το κεφάλι σε μια αδίστακτη παρέα που κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Η υπόθεση της εξεταστικής αφήνει βαριά πίσω της την οσμή της σκευωρίας. Οι πολίτες προσβλέπουν σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα θωρακίσει τους θεσμούς της δημοκρατίας μας. Η ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει στην πολιτική το χαμένο κύρος της. Να επαναφέρει τη Βουλή στην αποστολή της, να προσφέρει στη χώρα αλήθεια και κανονικότητα. Εμείς διασφαλίζουμε σταθερότητα. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού, αξίζουμε καλύτερα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ