Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου: Αναμένουμε την απόφαση έγκρισης και στήριξης των αιτημάτων μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:43:00 μ.μ. |
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου: Αναμένουμε την απόφαση έγκρισης και στήριξης των αιτημάτων μας
Μετά από έκκληση του συντονιστικού της κατάληψης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 16/03/2018 και ώρα 10:00 πμ. , που έλαβε χώρα στα κεντρικά διδακτήρια του τμήματος, με σκοπό την γνωστοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών/φοιτητριών.
Την συνέντευξη τύπου ακολούθησε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη του Ναυπλίου, που κατευθύνθηκε από το Πάρκο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου προς την πλατεία Συντάγματος. Εκεί πραγματώθηκαν θεατροπαιδαγωγικές δράσεις αλλά και θεατρικά δρώμενα που συνόδευσαν και έκλεισαν με καλλιτεχνικό τρόπο τον κύκλο αυτής της κατάληψης, της οποίας η λήξη αποφασίστηκε προκειμένουνα μην παρεμποδιστεί η λειτουργία του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Σχολής.
Παρακάτω επισυνάπτονται τα δύο κείμενα που διαβάστηκαν στην Συνέντευξη Τύπου, συνοδευόμενα με φωτογραφίες των δράσεων που διεξάχθηκαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Τα δύο αυτά κείμενα προβάλουν τόσο τα κύρια αιτήματα και τις θέσεις των φοιτητών/φοιτητριών όσο και την στάση τους απέναντι στην ίδια την κατάληψη.
Απολογισμός Δράσεων

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Θεάτρου της Θεσσαλονίκης, επικοινώνησε με το Διοικητικό Συμβούλιου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, με αφορμή το άρθρο 29 του Ν. 4521/2018, με σκοπό τον συντονισμό των συλλόγων των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και την κοινή τους δράση ενάντια στην εφαρμογή του. Την Τρίτη 6 Μαρτίου ο Σύλλογός μας προχώρησε σε έκτακτη γενική συνέλευση από την οποία προέκυψε απόφαση Κατάληψης της Σχολής ως ανταπόκριση στο κάλεσμα του Τμήματος Θεάτρου της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Μαρτίου με την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να τάσσεται υπέρ της κατάληψης των κεντρικών διδακτηρίων. Το εκπαιδευτικό δυναμικό μέσω του Προέδρου και Κοσμήτορα του Τμήματός μας, αξιότιμου κυρίου Καρδαρά, στήριξε την κινητοποίηση του συλλόγου, με την αναστολή των μαθημάτων όπως επίσης και των υπόλοιπων λειτουργιών της σχολής. 
Από την συνέλευση προέκυψαν δύο βασικά αιτήματα. Το πρώτο αφορά την εναντίωση στην ενοποίηση των πεδίων ΠΕ.32 και ΠΕ.18,41 στο πεδίο ΠΕ.91, πράξη που οδηγεί στην υποβάθμιση του πτυχίου θεατρικών σπουδών σε σχέση με το πτυχίο των ιδιωτικών δραματικών σχολών. Το δεύτερο βασίζεται στη διασφάλιση της διδακτικής επάρκειας, την οποία και δικαιούμαστε, χάριν στα επαρκή και πλήρως αναγνωρισμένα παιδαγωγικά μαθήματα που αναγράφονται στον οδηγό σπουδών. 
Σε αυτό το σημείο να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τις ασαφείς διατάξεις που αφορούν συνολικά το νομοσχέδιο και φέρουν σε θέση ισχύος τις ιδιωτικές σπουδές σε βάρος των δημοσίων. Ενέργειες που εμμέσως εναντιώνονται στο άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος όπου διασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία. 
Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση παρότι τασσόμαστε κατά του νόμου Γαβρόγλου, σεβόμαστε τα δικαιώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε ενέργεια ενισχύει την ιδιωτική παιδεία και ταυτόχρονα υποβαθμίζει την δημόσια. 
Μέσω της κατάληψης δημιουργήθηκε η ανάγκη συγκρότησης των εξής δομών αυτοδιαχείρισης: πολιτιστική ομάδα, ομάδα επικοινωνίας, ομάδα περιφρούρησης και ομάδα καθαριότητας. Ο συντονισμός των ομάδων αυτών, πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια των καθημερινών προγραμματισμένων συνελεύσεων. Με πυρήνα την πολιτιστική ομάδα, συντονίσαμε τις καλλιτεχνικές δράσεις και τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου, τις προηγούμενες ημέρες. Οραματιστήκαμε την άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία του τμήματός μας με την πόλη καθώς κρίνουμε αναγκαία την στήριξή της για την περαιτέρω διάδοση του εγχειρήματος και των θέσεών μας. Συγκεκριμένα πήραν μέρος, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, θεατρικά δρώμενα αλλά και σύσταση μουσικού συνόλου. Η σχέση ενός τμήματος, ιδίως καλλιτεχνικού, με την πόλη στην οποία στεγάζεται, κρίνεται αναποτελεσματική και άγονη από την στιγμή που δεν υπάρχει αμφίδρομη και άμεση αλληλοϋποστήριξη. 
Η κατάληψη τερματίζεται σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώστε να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Σχολής μας. Η λήξη της κατάληψης θα συνοδευτεί με μια ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα λάβει χώρα στο Πάρκο επί της αρχής της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, με προορισμό την Πλατεία Συντάγματος. Οι κινητοποιήσεις του συλλόγου, ωστόσο, θα κλιμακωθούν και τις επόμενες ημέρες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των θεσμικών οργάνων και αναμένοντας την απόφαση έγκρισης και στήριξης των αιτημάτων μας.
Κείμενο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του κυρίου Ι. Λεοντάρη, ακαδημαϊκού καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Η οριστική διαβάθμιση των πτυχίων των Δραματικών Σχολών αποτελεί εδώ και χρόνια μία διαρκή εκκρεμότητα. Η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν εξασφαλιστούν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Υπαγωγή των σχολών αυτών στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού.
2. Αξιολόγησή τους με βάση τα ίδια ακαδημαϊκά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
3. Διαβάθμιση καταρχήν των πτυχίων των Κρατικών Δραματικών Σχολών, κατόπιν της παραπάνω αξιολόγησης.
4. Κρατική αναγνώριση (σε καμία περίπτωση όμως με ισοτιμία Α.Ε.Ι καθώς αυτό δεν έχει συμβεί με άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα) πτυχίων όσων ιδιωτικών σχολών πληρούν μία σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα τεθούν στη βάσανο εξωτερικής αξιολόγησης.
5. Ένταξη των διαβαθμισμένων Δραματικών Σχολών στο ενιαίο σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. μέσω θέσπισης ειδικών μαθημάτων και επαναφοράς της θεατρικής εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια.
6. Μη αναγνώριση - και μη ένταξη σε κανένα επίπεδο διαβάθμισης - "πτυχίων" όσων ιδιωτικών δραματικών σχολών αποδειχτεί ότι λειτουργούν απλώς και μόνον ως κερδοφόρες επιχειρήσεις και "πετούν" στην αγορά άνεργους και ματαιωμένους νέους ανθρώπους που κυριολεκτικά εξαπατήθηκαν. Πάντοτε, αλλά ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, το να εξαπατάς έναν νέο άνθρωπο, να τον εκμεταλλεύεσαι οικονομικά για να τον σπρώξεις συνειδητά στην ανεργία, δηλαδή στη φτώχεια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά έγκλημα.
Έγιναν όλα τα παραπάνω πριν συζητηθεί και αποφασιστεί η νομοθέτηση εξίσωσης πτυχίων στο χώρο των θεατρικών σπουδών; Όχι.
Επομένως οι φοιτητές μας έχουν όλο το δίκαιο με το μέρος τους να κινητοποιούνται και να μας καλούν σε συμπαράσταση. Το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να επανορθώσει αυτή την ακατανόητα πρόχειρη και λανθασμένη ρύθμιση. Αν αυτό δεν συμβεί, σημαίνει ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή εξομοίωσης της δημόσιας παιδείας με την χειρότερη μορφή ιδιωτικής παραπαιδείας.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ