ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Κύπριος επιχειρηματίας στη φυλακή στις φυλακές Ναυπλίου για εικονικά τιμολόγια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 π.μ. | |
Κύπριος επιχειρηματίας στη φυλακή στις φυλακές Ναυπλίου για εικονικά τιμολόγια
Σε 6 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας Κύπριος κατηγορούμενος για μη απόδοση ΦΠΑ 128.667 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος είναι μόνιμος κάτοικος Λιθουανίας και το 2004 άνοιξε επιχείρηση στην Καλαμάτα. Η επιχείρηση αυτή λειτούργησε σκάρτα χρόνο, αλλά το 2012 παρουσίασε δραστηριότητα και συγκεκριμένα εξέδωσε 10 τιμολόγια πώλησης ηλιέλαιου ύψους 1,479 εκατ. ευρώ. Τα τιμολόγια αυτά ήταν εικονικά και το ηλιέλαιο υποτίθεται ότι πουλήθηκε σε μια λιθουανική εταιρεία, η οποία ανήκε και αυτή στον κατηγορούμενο.

Όπως κατέθεσε η επιθεωρήτρια η οποία άσκησε τον έλεγχο, οι ελληνικές φορολογικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις αντίστοιχες λιθουανικές και βρήκαν ότι η επιχείρηση στην Καλαμάτα εμπορευόταν έπιπλα και φωτιστικά, ενώ από το 2005 είχε σταματήσει κάθε δραστηριότητα και ο ιδιοκτήτης του χώρου όπου στεγαζόταν στην οδό Φαρών, του είχε κάνει έξωση.

Τα εικονικά τιμολόγια ο κατηγορούμενος τα έκοψε σε διάστημα πενταμήνου, από τις 12 Ιουνίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 2012. Όπως υποστήριξε στην απολογία του το έκανε για να… χάσει ο Τσέχος πελάτης του (ο τελικός αγοραστής του ηλιέλαιου) τα ίχνη του προμηθευτή του, εξηγώντας ότι οι πελάτες του μάθαιναν από ποια εταιρεία αγοράζει και πήγαιναν απευθείας εκεί, παρακάμπτοντάς τον. Επίσης, ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι εφόσον η συναλλαγή έγινε -ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι υπήρχε το εμπόρευμα και έγινε η πώληση- και έγινε μεταξύ τριών χωρών (η ελληνική εταιρεία πούλησε στη λιθουανική και αυτή στον Τσέχο πελάτη) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υποχρεούτο να αποδώσει ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο.

Tα… γκουρμέ μπακάλικα στη Λιθουανία


Στο δικαστήριο χθες κατέθεσε και ο αδελφός του κατηγορούμενου, ο οποίος είχε έρθει από τη Λιθουανία. Είπε ότι μαζί τα αδέλφια είχαν μπακάλικα με γκουρμέ ελληνικά προϊόντα, πριν ο κατηγορούμενος αποχωρήσει και ασχοληθεί με τις πωλήσεις σπιτιών. Μίλησε επίσης για την αγάπη τους για την Ελλάδα και τις προσπάθειές τους να διαδώσουν την ελληνική γλώσσα, ιδρύοντας σχολείο. Στις δράσεις αυτές βασίστηκε και ο συνήγορός του για να ζητήσει από το δικαστήριο να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, αλλά η έδρα το απέρριψε. Ωστόσο έγινε δεκτό το αίτημά του η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τον όρο καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι ο κατηγορούμενος ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές Ναυπλίου, ενώ τώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στη Λιθουανία, όπου είναι παντρεμένος και η γυναίκα του ζει μόνη της με τα δύο παιδιά τους με αναπηρία.

Πηγή: eleftheriaonline.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ