ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Μια εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών και συναισθημάτων στην πόλη του Άργους για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:44:00 π.μ. | |
Μια εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών και  συναισθημάτων στην πόλη του Άργους για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό
 Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, αίθουσα πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» μια εικόνα στη σκηνή της. Αυτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου των ελληνικών σχολείων να προσκαλεί σε έναν διάλογο με την ιστορική μνήμη τους κουρασμένους από την πολυδιάστατη σύγχρονη κρίση συμπολίτες μας .

 Και η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα ήταν πρωτοφανής. Η αίθουσα κατάμεστη! 
Τον διάλογο αυτόν άνοιξε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του 3ου Γενικού Λυκείου Άργους που επιμελήθηκαν οι καθηγητές Γεώργιος Τασιάς, Στυλιανή Σταματάκη και Χριστίνα Σιδέρη και ήταν αφιερωμένο στον άγιο και εθνομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος με αξιοθαύμαστη φλόγα ψυχής, με ρωμαίικο φιλότιμο, πολὺ κόπο, αυταπάρνηση και με αυτή ακόμη την προσφορά τις ζωής του αγωνίστηκε να διαφωτίσει τον υπόδουλο ελληνισμό, να ιδρύσει σχολεία, να διδάξει γράμματα, να καταδείξει την διαμόρφωση της κοινωνικότητας του ατόμου, αλλά και τις αλήθειες της πίστης μας, καθώς και να προβάλλει τις αξίες το Γένους μας και όλα όσα καθορίζουν την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας.
Στη συνέχεια μέλη της εφηβικής χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Άργους την ώρα που ο Βυζαντινός χορός «Άγιος Πέτρος επίσκοπος Άργους» έψαλλε ύμνους αφιερωμένους στον Άγιο Κοσμά, απέθεσε λουλούδια για να στολίσει την εικόνα του Αγίου αναπαριστώντας ένα λατρευτικό λαϊκό δρώμενο της Ηπείρου.
Την σκυτάλη παρέλαβε η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Άργους και η ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων που διαθέτει. Απέβωσαν δημοτικά τραγούδια με θέμα την Επανάσταση του 1821 που την σπίθα της συνδαύλισε το κήρυγμα του εθνομάρτυρα Κοσμά. Στους ήχους των τραγουδιών χόρεψε και η χορευτική ομάδα των εφήβων του Λυκείου των Ελληνίδων παραρτήματος Άργους , υπό τη διδασκαλία της κ. Κατερίνας Δωροβίνη, ξεσηκώνοντας το ακροατήριο. Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν ο παπά Χρήστος Κυριακόπουλος που με την μεστή και καθαρή φωνή του και συνοδεία κλαρίνου και λαούτου ερμήνευσε κλέφτικα τραγούδια της προεπαναστατικής περιόδου, ενθουσίασε το κοινό και προκάλεσε ρίγη εθνικής συγκίνησης. Τα χειροκροτήματα επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των διοργανωτών και τα κεράσματα του Συλλόγου Κεφαλοβρυσιωτών στο φουαγιέ της αίθουσας δημιούργησαν μια ζεστή ατμόσφαιρα και έδωσαν αφορμή για σχόλια και χαμόγελα. Μα κυρίως γέμισαν τους παρευρισκόμενους με την αισιοδοξία που χαρίζει η βεβαιότητα ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να ανταμώνουμε με ομόνοια και μεράκι και δίνοντας την πρέπουσα προσοχή σε φωνές όπως του Πατροκοσμά που μπορούν να ξυπνήσουν τις ψυχές μας.
 Για την ιστορία: Την εκδήλωση οργάνωσαν το 3ο ΓΕ.Λ. Άργους, το Λύκειο των Ελληνίδων Άργους και η ΚΕΔΑΜ ενώ συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός σύλλογος Κεφαλοβρυσιωτών. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον ακάματο εργάτη της Ελληνικής Μουσικής, Βυζαντινής και παραδοσιακής, μουσικολογιώτατο κ. Ιωάννη Χαβιαρλή ο οποίος διηύθυνε τόσο τον Βυζαντινό χορό ¨ « Άγιος Πέτρος επίσκοπος Άργους » όσο και την παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Λυκείου Ελληνίδων Άργους και ο οποίος έχει σημαντικά συνεισφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον π. Χρήστο και μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για όλους τους συντελεστές της βραδιάς , ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας κ. Παναγιώτης Σκούφης, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Πραξιτέλους, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, αρκετοί ιερείς, εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων και φορέων του τόπου και πολυπληθές κοινό.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες, ο Θεός να τους έχει καλά να δημιουργούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και να πλουτίζουν την καθημερινότητα του βίου μας με όμορφες μνήμες έντονα συναισθήματα και στιγμές πνευματικής αγαλλίασης !!!!

Η Διευθύντρια του 3ου ΓΕ.Λ. Άργους
Νικολέττα Ματσιμάνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ