Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ήρθαν τα χελιδόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. |
Ήρθαν τα χελιδόνια
 Ο ερχομός των χελιδονιών σηματοδοτεί και επισήμως τον ερχομό της Άνοιξης. Τα πετροχελίδονα είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ελλάδα και τα συναντάμε από το Μάρτιο ως τον Αύγουστο. 
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα περισσότερα έχουν φτάσει στην κεντρική Αφρική. Δεν περνούν όλο τον χειμώνα σε ένα σημείο αλλά ταξιδεύουν ανάλογα με την ύπαρξη τροφής και τις καιρικές συνθήκες. 
Μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 21 έτη, έτσι το κάθε άτομο μπορεί να πετάξει πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της πετώντας. 
Τρέφεται στον αέρα, ζευγαρώνει στον αέρα, «κοιμάται» στον αέρα. Αντίθετα στο έδαφος τα χελιδόνια είναι κυριολεκτικά σα «χαμένα» μιας και τα μικροσκοπικά του πόδια είναι πολύ αδύναμα για να τους επιτρέψουν να απογειωθούν Τα πετροχελίδονα έχουν σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο χρώμα. 
Η ουρά τους είναι κοντή και διχαλωτή ενώ οι φτερούγες τους , μακριές και σε σχήμα δρεπανιού φαίνονται τεντωμένες και άκαμπτες όταν πετά. Κοινωνικό και παιχνιδιάρικο πουλί, ιδιαίτερα την περίοδο του ζευγαρώματος που κυνηγούν η μία την άλλη με τσιρίγματα γύρω από τις στέγες των σπιτιών και ζευγαρώνει εν πτήση. 
Το πέταγμά τους είναι εξαιρετικά γρήγορο, με συχνό φτεροκόπημα. Την ώρα της πτήσης, τρώει μικρά έντομα και άλλα ζωύφια στον αέρα, που βρίσκει σε πολύ μεγάλο ύψος. Παρατηρείται συχνά σε κατοικημένες περιοχές όπου φωλιάζει σε διάφορες κοιλότητες των κτιρίων (αεραγωγούς, κάτω από πρεβάζια, κεραμίδια). 

Η Χελιδόνα γεννάει μια φορά το χρόνο, από Μάιο – Ιούνιο 2 – 3 λευκά αυγά που κλωσούν και οι δυο γονείς. Τα νεαρά μπορούν να πετάξουν μετά από 37 – 56 μέρες χωρίς να ξαναγυρίσουν στη φωλιά.Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ