Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Σιωπηλή διαμαρτυρία και πορεία φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. | |
Σιωπηλή διαμαρτυρία και πορεία φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο (βίντεο)
 Η κατάληψη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο μπορεί προσωρινά να έληξε αλλά οι φοιτητές την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 εκαναν αισθητη την παρουσία τους στην πόλη του Ναυπλίου με σιωπηλή διαμαρτυρία, πορεία και θεατρικά δρώμενα.
Οι κινητοποιήσεις του συλλόγου, θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των θεσμικών οργάνων και αναμένοντας την απόφαση έγκρισης και στήριξης των αιτημάτων τους.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου - Απολογισμός δράσεων.
Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Θεάτρου της Θεσσαλονίκης, επικοινώνησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Θετρικών Σπουδών Ναυπλίου, με αφορμή το άρθρο 29 του Ν. 4521/2018, με σκοπό τον συντονισμό των συλλόγων των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και την κοινή τους δράση ενάντια στην εφαρμογή του. Την Τρίτη 6 Μαρτίου ο Σύλλογός μας προχώρησε σε έκτακτη γενική συνέλευση από την οποία προέκυψε απόφαση Κατάληψης της Σχολής ως ανταπόκριση στο κάλεσμα του Τμήματος Θεάτρου της Θεσσαλονίκης.
 Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Μαρτίου με την συντρηπτική πλειοψηφία των φοιτητών να τάσσεται υπέρ της κατάληψης των κεντρικών διδακτηρίων. Το εκπαιδευτικό δυναμικό μέσω του Προέδρου και Κοσμήτορα του Τμήματός μας, αξιότιμου κυρίου Καρδαρά, στήριξε την κινητοποίηση του συλλόγου, με την αναστολή των μαθημάτων όπως επίσης και των υπόλοιπων λειτουργιών της σχολής.
Από την συνέλευση προέκυψαν δύο βασικά αιτήματα. Το πρώτο αφορά την εναντίωση στην ενοποίηση των πεδίων ΠΕ.32 και ΠΕ.18,41 στο πεδίο ΠΕ.91, πράξη που οδηγεί στην υποβάθμιση του πτυχίου θεατρικών σπουδών σε σχέση με το πτυχίο των ιδιωτικών δραματικών σχολών. Το δέυτερο βασίζεται στη διασφάλιση της διδακτικής επάρκειας, την οποία και δικαιούμαστε, χάρην στα επαρκή και πλήρως αναγνωρισμένα θεατροπαιδαγωγικά μαθήματα που αναγράφονται στον οδηγό σπουδών.
Σε αυτό το σημείο να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τις ασαφείς διατάξεις που αφορούν συνολικά το νομοσχέδιο και φέρουν σε θέση ισχύος τις ιδιωτικές σπουδές σε βάρος των δημοσίων. Ενέργειες που εμμέσως εναντιώνονται στο άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος όπου διασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση παρότι τασσόμαστε κατά του νόμου Γαβρόγλου, σεβόμαστε τα δικαιώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών. Παρόλαυτά δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε ενέργεια ενισχύει την ιδιωτική παιδεία και ταυτόχρονα υποβαθμίζει την δημόσια.
Μέσω της κατάληψης δημιουργήθηκε η ανάγκη συγκρότησης των εξής δομών αυτοδιαχείρησης: πολιτιστική ομάδα, ομάδα επικοινωνίας, ομάδα περιφρούρησης και ομάδα καθαριότητας. Ο συντονισμός των ομάδων αυτών, πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια των καθημερινών προγραμματισμένων συνελεύσεων. Με πυρήνα την πολιτιστική ομάδα, συντονίσαμε τις καλλιτεχνικές δράσεις και τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου, τις προηγούμενες ημέρες. 
Οραματιστήκαμε την άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία του τμήματός μας με την πόλη καθώς κρίνουμε αναγκαία την στήριξή της για την περαιτέρω διάδοση του εγχειρήματος και των θέσεών μας. Συγκεκριμένα πήραν μέρος, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, θεατρικά δρώμενα αλλα και σύσταση μουσικού συνόλου. Η σχέση ενός τμήματος, ιδίως καλλιτεχνικού, με την πόλη στην οποία στεγάζεται, κρίνεται αναποτελεσματική και άγονη από την στιγμή που δεν υπάρχει αμφίδρομη και άμεση αλληλοστήριξη.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ