Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή: Να αποκατασταθεί άμεσα ο σκοπός της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:03:00 μ.μ. | |
Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή: Να αποκατασταθεί άμεσα ο σκοπός της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης
 Ο Βουλευτής Αργολίδας και αν. Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε ως πρώτος υπογράφων στη Βουλή Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν οι βουλευτές του κόμματος Νίκη Κεραμέως, Μαρία Αντωνίου και Χρήστος Κέλλας με θέμα τη διαγραφή του σκοπού της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης από τον νέο οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονες και εύλογες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση η διαγραφή του σκοπού της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης από τον νέο οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρά το γεγονός ότι στο άρθρο του 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι αποστολή του Υπουργείου είναι “η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης”.

Με επιστολή τους μάλιστα στην οποία καταγγέλλουν την εξέλιξη αυτή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο, οι υπάλληλοι του Υπουργείου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ως γνωστόν, στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι 'η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες'.

Βάσει της εν λόγω συνταγματικής επιταγής, το προϊσχύον οργανόγραμμα του Υπουργείου (π.δ. 114/2014) προέβλεπε ρητά στο άρθρο 1 ότι 'αποστολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι

α) η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες' (...)

Ωστόσο με κατάπληξη παρατηρούμε ότι στο άρθρο 1 ('Αποστολή') του νέου οργανισμού του ΥΠ.ΠΕ.Θ. (π.δ. 18/2018) διαλαμβάνονται πλέον τα εξής:

'Αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η ανάπτυξη και η συνεχής αναβάθμιση της Παιδείας με σκοπό

α) την ηθική, την πνευματική και την φυσική αγωγή των Ελλήνων

β) την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης

γ) την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και λατρείας και την εποπτεία των λειτουργών όλων των γνωστών θρησκειών'.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι διατηρείται μεν το σκέλος της ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, απαλείφθηκε όμως πλήρως το εξίσου συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος της ανάπτυξης της θρησκευτικής τους συνείδησης.

Επειδή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 120 του Συντάγματος 'ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και την Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων', ως υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ως δημόσιοι λειτουργοί επιφορτισμένοι με την ευθύνη να υπηρετούμε τους συνταγματικά κατοχυρωμένους σκοπούς της Παιδείας αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον τον ρόλο και την αποστολή του Υπουργείου στην πληρότητά τους”.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Με ποιες άμεσες ενέργειες θα αποκατασταθεί η αναφορά στην αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο κείμενο του νέου οργανισμού ώστε να συνάδει προς τα ρητώς οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ