ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Νέα παρέμβαση Ανδριανού σε Κονιόρδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:12:00 μ.μ. | | |
Νέα παρέμβαση Ανδριανού σε Κονιόρδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους μετά και τη απουσία αναφοράς στο έργο από τον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου δεν έκανε καμία αναφορά σε ένα σημαντικότατο έργο πολιτισμού, το έργο Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους και επανέκθεσης των συλλογών του βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000 ευρώ, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για την υλοποίηση αυτού του έργου, παρά τις κυβερνητικές προς τούτο δεσμεύσεις.

Κατόπιν αυτού, και στο πλαίσιο των επανειλημμένων σχετικών παρεμβάσεών μου μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με την παρούσα νέα Ερώτηση επανέρχομαι στο ζήτημα αυτό, υπενθυμίζοντας ότι για την υλοποίηση του έργου έγιναν οι απαραίτητης εργασίες υπό την εποπτεία της Δ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε κτίριο 1000 τ.μ που παραχώρησε ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, και δημιουργήθηκε η μουσειακή αποθήκη προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες του μουσείου, να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη σχετική, με αριθμό πρωτοκόλλου 7698/31-7-2017 Ερώτησή μου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε απαντήσει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η ολοκλήρωση όλων των (...) πρόδρομων εργασιών ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του κυρίως έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου ο χρόνος που θα μείνει το Άργος χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο σε πλήρη λειτουργία να είναι όσο το δυνατό πιο βραχύς. Η σημαντική καινοτομία μάλιστα του εν λόγω έργου είναι ότι η αποθήκη αυτή θα είναι εν μέρει επισκέψιμη, και δη από σχολεία, γι' αυτό στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο 'Από την Ανασκαφή στην Έκθεση' προκειμένου οι μαθητές της Αργολίδας να γίνουν κοινωνοί του παραγόμενου αρχαιολογικού έργου.

(...)

Σε συνέχεια συνάντησης εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 21-7-2017 με την αρμόδια ΕΥΔ παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, το ΥΠΠΟΑ με υπογραφή της Γενικής Γραμματέως, απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή στην οποία τονίζεται η αναγκαιότητα του εν θέματι έργου και η πλήρης ωριμότητά του.

Στην ίδια επιστολή ζητούνται οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο του “Εκσυγχρονισμού και της Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους” από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020”.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι έχει γίνει από την ως άνω γραπτή απάντηση της Υπουργού στην 7698/31-7-2017 Ερώτησή μου μέχρι σήμερα και ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου”.

2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων εκσυγχρονισμού και επανέκθεσης των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών.

ΚΑΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ
Η ως άνω επιστολή της Γενικής Γραμματέως.
Η ως άνω επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ