ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η Αχτσιόγλου "έδωσε" τον εργοδότη στο Ναύπλιο που ζήτησε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων από εργαζόμενο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:38:00 μ.μ. |
Η Αχτσιόγλου "έδωσε" τον εργοδότη στο Ναύπλιο που ζήτησε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων από εργαζόμενο
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν και στο δώρο των Χριστουγέννων, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με έγγραφο της προς τους βουλευτές, επισημαίνει ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο ελεγκτικό του έργο.

Η Υπουργός δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα, ανά την Ελλάδα, αποτελεσματικών ελέγχων και διασαφηνίζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας υπήρξε καταγγελία για εκβιασμό εργαζόμενου (είχε αποχωρήσει από την εργασία του τον μήνα Οκτώβριο 2017) να καταβάλει ο ίδιος στον εργοδότη το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων 2017 που του αναλογεί, προκειμένου ο εργοδότης να το καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου. 

Την 17.01.2018, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας προέβη σε ενημέρωση του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου κατόπιν συνεννόησης με τον εργαζόμενο, το οποίο στην συνέχεια, αφού έλαβε κατάθεσή του, φωτοτύπησε και προσημείωσε το χρηματικό ποσό των 650€, που αντιστοιχεί στο Δώρο Χριστουγέννων 2017. 

Ακολούθως, την 18.01.2018 ο εργαζόμενος μετέβη στην έδρα της ταβέρνας του κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, όπου παρέδωσε το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό σε εκπρόσωπο του εργοδότη. Αμέσως, η αστυνομία προέβη στην κατάσχεση του ποσού και την απόδοσή του στον δικαιούχο. Ακολούθως, το Τμήμα Ασφάλειας Ναυπλίου διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, με έγγραφό του.

Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας εξηγεί σχετικά με το ισχύον πλαίσιο για την καταβολή του δώρου: «Δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Προϋπόθεση καταβολής στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού στο χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 31η Δεκεμβρίου», σημειώνει στην απάντηση της η Υπουργός. «Αν η σχέση εργασίας διήρκησε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ο μισθωτός δικαιούται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης. Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή του κύρους σύμβασης εργασίας».

Επιπλέον, τονίζει ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ώστε να υποβληθεί μήνυση και να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης μπορούν να κάνουν ανώνυμα τις καταγγελίες τους στον τηλεφωνικό αριθμό 15512.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ