ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Γ. Μανιάτης: Είστε η πιο ακατάλληλη κυβέρνηση να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας στις αγορές - Πολιτική απάτη το “ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης”

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:13:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Είστε η πιο ακατάλληλη κυβέρνηση να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας στις αγορές - Πολιτική απάτη το “ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης”
Τον τρόπο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο Τσίπρα, την ανάγκη επενδύσεων και τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ώστε η χώρα να βγει στις αγορές διαρθρωτικά θωρακισμένη, ανέδειξε ο Γ. Μανιάτης στη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΔΗΣΥ, με θέμα: «Η Κυβέρνηση διώχνει τις μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα: ανικανότητα ή ιδεοληπτικές εμμονές;»



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

«Θα ξεκινήσω με τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζήτησε τόσο μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών».

Η «μάνα» του καπιταλισμού, των ελεύθερων αγορών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατηγορεί εσάς, την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά», ότι είστε πολύ πιο ανάλγητοι από το ίδιο, γιατί περικοπή των δημοσίων δαπανών σημαίνει περικοπές σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας.

Δεύτερο σημερινό δημοσίευμα: Η PwC δημοσιεύει την έκθεσή της για το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τι λέει αυτή η σοβαρή παγκόσμια εταιρεία συμβούλων; Τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα, για να ακολουθήσει το ρυθμό ανάπτυξης των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, θα πρέπει να έχει επενδύσεις 208 δις €. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η εταιρεία αυτή εκτιμά ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι 98 δις €. μας λείπουν λοιπόν 110 δις € επενδύσεων. Αν συνεχιστεί αυτό που έχουμε με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτά τα 110 δις επενδύσεων δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ. Και όλα αυτά, απλά για να ακολουθήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης, όχι για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων 3,5 ετών. Απλά για να μη μεγαλώσει το μεταξύ μας χάσμα.

Τρίτο σημερινό δημοσίευμα: Ο αγαπημένος σας κουμπάρος εργολάβος, ο κ. Καλογρίτσας, στον οποίο έχετε αναθέσει ως Κυβέρνηση - το Υπουργείο Δημοσίων Έργων - τα 4 πρώτα κομμάτια του δρόμου Πάτρα – Πύργος, τη σπαστή εργολαβία.

Σήμερα, λοιπόν, ο Δήμος Διονύσου ανακοινώνει ότι πιθανόν να κηρυχθεί έκπτωτος ο κ. Καλογρίτσας, διότι έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μόλις το 35% του έργου αποχέτευσης του Διονύσου, ενώ εδώ και 2,5 χρόνια έπρεπε να έχει τελειώσει ολόκληρο το έργο .

Η Κυβέρνησή σας έδωσε σε αυτόν τον άνθρωπο, μαζί με τα βοσκοτόπια, μαζί με τα τηλεοπτικά, και τα 4 από τα 8 τμήματα του δρόμου Πάτρα – Πύργος.

Τέταρτη παρατήρηση: Λέτε ότι η χώρα θα βγει πλησίστια και ισχυρή στις αγορές, δηλ. θα δανείζεται πιο ακριβό χρήμα σε σχέση με αυτά που δανείζεται σήμερα από τους εταίρους.

Οι αγορές θα δανείσουν όχι επειδή το λέει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος ή ο κ. Δραγασάκης, αλλά επειδή θα αξιολογήσουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της χώρας, θα είναι τέτοιος που θα επιτρέπει μια στοιχειώδη διασφάλιση ώστε να πάρουν πίσω τα λεφτά που μας δανείζουν.

Η Κυβέρνησή σας, τι κάνει; Έχετε ένα εξωπραγματικό κανιβαλικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, δηλαδή τραβάτε από την πραγματική οικονομία, τα πάντα όλα από όλους τους φορολογούμενους, και αντί να έχετε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% που προβλέπεται στους προϋπολογισμούς σας, μας ρίχνετε στο θλιβερό και μίζερο 1,5%.

Έκανα αυτή την εισαγωγή με βάση τα σημερινά μόνο δημοσιεύματα, για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας, μια ακόμη μεγάλη πολιτική απάτη. Ο όρος πια «αυταπάτη» έχει τελειώσει. Πρόκειται για μια πολιτική απάτη, η οποία έχει το ονοματεπώνυμο «καθαρή έξοδος», που κάθε άλλο παρά καθαρή είναι. Συνοδεύεται, όμως, από το υποκοριστικό «μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στη Συριζαϊκή ορολογία; Αυτό σημαίνει ότι θα βγούμε στις αγορές, δεν θα έχουμε δίχτυ προστασίας, θα δανειζόμαστε πιο ακριβά κι έτσι και αλλιώς θα έχουμε μνημόνιο χωρίς φτηνά χρήματα, αλλά θα έχουμε εποπτεία.

Εδώ έρχεται το επόμενο υποκοριστικό. Έχετε ονομάσει την πρόταση που θα καταθέσετε για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα». Βαρύγδουπος, εντυπωσιακός τίτλος που όμως δεν συνοδεύεται από γνωστές στους πολίτες προτάσεις αλλά από δημοσιεύματα και διαρροές. Πρόκειται για ευχολόγιο χωρίς εργαλεία υλοποίησης των ευχών αυτών.

Εμείς ζητήσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, πλήρη ενημέρωση από τον κ. Τσακαλώτο. Αποτελεί στοιχειώδη Κοινοβουλευτική και Δημοκρατική υποχρέωση σας, να ενημερώσετε το Εθνικό Κοινοβούλιο γι’ αυτό το δήθεν ολιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι το βασικό εργαλείο της χώρας για να βγει σε λίγους μήνες στις αγορές, προκειμένου να δανείζεται.

Είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού να βγαίνουμε στις αγορές και να μην ξέρει κανένας, πλην του κ. Τσακαλώτου, ποια είναι τα βασικά εργαλεία πάνω στα οποία θα στηριχθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε ο Έλληνας πολίτης να μην πληρώνει υπερβολικά επιτόκια.

Έχετε ένα ακόμη χαρακτηριστικό: Αυτή η Κυβέρνηση, είναι η πιο τυχερή κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, απλώς είναι άτυχος ο ελληνικός λαός που σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τον κυβερνά. Ακούστε γιατί είναι η πιο τυχερή κυβέρνηση. Τα τελευταία 3,5 χρόνια υπάρχει μόνο και διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης σε όλες σχεδόν τις χώρες. Είναι ρυθμοί ανάπτυξης από 3% έως και 7% παντού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεύτερον, η Ευρώπη αυτά τα 3,5 χρόνια αναπτύσσεται κατά μέσο όρο με 3-3,5%, η Ρουμανία με 7%, η Ιρλανδία με 5%. Η πτωχή Ελλάς του κ. Τσίπρα έχει για 3,5 χρόνια αθροιστικά, όχι ετήσια, μόλις 1,5%.

Χάσατε το άλλο μεγάλο όραμα που υποτίθεται ότι θα υλοποιούσατε, την περίφημη ποσοτική χαλάρωση, τα πάμφθηνα κονδύλια του κ. Draghi. Πέρασε το πρόγραμμα αυτό. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που δεν χρησιμοποίησε τη φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και υπάρχει και τέταρτη τύχη που είχατε και δεν την αξιοποιήσατε. Είστε η μοναδική κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση που βρήκατε την τιμή του πετρελαίου στη μισή τιμή από ότι το είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το 2015, όταν αναλάβατε, το πετρέλαιο έπεφτε και έμεινε επί 3 χρόνια στα 40 με 50 δολάρια το βαρέλι, όταν εμείς ως προηγούμενη κυβέρνηση το είχαμε στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί συμπίπτει με την επικαιρότητα και το κυνικό ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έλεγε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» και δεν θα ανεχθεί το δήθεν ξεπούλημα της ΔΕΗ, που όμως τώρα υλοποιεί ο ίδιος.

Ξέρετε ότι η ΔΕΗ επί των ημερών σας ωφελήθηκε κάθε χρόνο με 350-400 εκατ. € από λιγότερες δαπάνες για καύσιμα; Μιλάμε για κάθε χρόνο. Το 2015, το 2016 και το 2017, σε σχέση με το 2013-2014, η ΔΕΗ είχε μείωση δαπανών, σχεδόν 400 εκατ. €, ακριβώς λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Θα ήταν παράλογος όποιος ρωτούσε ευθέως την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «Καλά, με περίπου 1 δις € λιγότερες δαπάνες της ΔΕΗ, γιατί δεν μειώσατε το ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, όταν όλοι οι προηγούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να έχουν διπλάσιες και υπερδιπλάσιες τιμές πετρελαίου»;

Το 2014 είχα την τιμή ως Υπουργός Περιβάλλοντος να υπογράψω εννέα ΣΔΙΤ των 530 εκατ. €. Ένα από αυτά ήταν το περίφημο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία. Θέλω να θυμηθείτε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος μας, όταν υπογράφαμε αυτά τα έργα. Όμως, πριν λίγους μήνες, οι κ.κ. Σταθάκης και Φάμελλος έκοψαν υπερήφανοι την κορδέλα των εγκαινίων αυτού του έργου, το οποίο είχαν κατακεραυνώσει.

Να πω για τα 110 δις € των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία έχουμε προτείνει «Bad Bank» και δεν έχετε κάνει τίποτα;

Να πω για τους 30.000 Έλληνες πολίτες που ζητούν λύση από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και είναι μόλις 30 όλοι κι όλοι όσοι έχουν εξυπηρετηθεί;

Να πω για το Ελληνικό ή για τα υδατοδρόμια;

Τον Σεπτέμβριο του 2014 αδειοδότησα ως Υπουργός Περιβάλλοντος το πρώτο υδατοδρόμιο της χώρας στην Κέρκυρα. Ξέρουμε ότι όταν ξεκινάς και αδειοδοτείς την πρώτη επένδυση, όλες οι υπόλοιπες μπορούν να έχουν υπερδεκαπλάσια ταχύτητα υπογραφής. Σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια, περιμένουν να αδειοδοτηθούν άλλα 25 υδατοδρόμια με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και δεν έχετε αδειοδοτήσει ούτε ένα.

Επειδή ο ελληνικός λαός έχει υποστεί απίστευτες θυσίες, πολύ μεγαλύτερες από όσες οι λαοί άλλων χωρών που ήταν σε μνημόνια, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα ξημερώσει για τον Έλληνα πολίτη από φέτος τον Αύγουστο και μετά, να έχει δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο, μια οικονομία στηριγμένη σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που θα φέρει επενδύσεις και εθνικό πλούτο και το δεύτερο, μια εθνική οικονομία που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε με προοδευτικό τρόπο τη μάστιγα της εποχής, την ανεργία.

Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας είναι απολύτως ακατάλληλη να κυβερνά τον τόπο σε τόσο κρίσιμες στιγμές».

Δείτε παρακάτω το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη:

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ